Sanatate

Alimentele ecologice

Produsele alimentare ecologice (bio) sunt mai scumpe decat cele pe care le consumam zilnic, dare merita toti banii, avand in vedere ca sunt mai sanatoase pentru organismul uman. Deocamdata, piata agroalimentara din Romania nu are o oferta variata de astfel de produse, dar este in expansiune. Iar viitorul apropiat este al acestor produse. In mod sigur.
Alimentele se impart in trei mari categorii: conventionale, naturale si ecologice sau organice. Majoritatea produselor pe care le consumam zilnic se  numesc conventionale, au in compozitie aditivi alimentari, iar in cresterea lor s-au folosit ingrasaminte sau hormoni. Nu trebuie sa se faca confuzie intre produsele naturale si cele ecologice. Diferenta dintre cele doua este aceea ca cele naturale sunt tot produse conventionale, numai ca la prelucrarea lor nu s-au folosit substante chimice.
Produsele organice sau ecologice sunt crescute intr-un mediu perfect nepoluat, cu apa, aer si sol de cea mai buna calitate, iar cresterea lor nu este grabita cu ingrasaminte sau hormoni. Spre deosebire de acestea, produsele obisnuite de pe mesele noastre sunt stropite cu tot felul de substante care dauneaza organismului. In general, cu cat un produs arata mai bine, cu atat este mai nesanatos.
Desi produsele organice sunt mult mai bune, ele sunt ocolite, din cauza preturilor destul de ridicate. Spre exemplu, 1 kilogram de zahar ecologic costa de patru ori mai mult decat unul conventional. Daca vreti sa cumparati astfel de produse, trebuie sa stiti ca majoritatea au preturi cu 30 % mai mari decat cele obisnuite, iar costul poate fi mai mic numai daca acestea sunt de provenienta interna. Produsele ecologice sau biologice sunt mai scumpe decat cele clasice pentru ca este necesara mai multa munca pentru obtinerea lor, productiile sunt mai mici, iar certificarea este costisitoare. In tara, se produc si se exporta urmatoarele produse ecologice (bio): lapte, tofu si pate din soia; oua; faina si sortimente de paine; paste; napolitane; fulgi de cereale; ape minerale; ceaiuri si plante medicinale; suc de mere si conserve de legume si fructe; branzeturi, cascavaluri, unt; miere si produse apicole; uleiuri de floarea-soarelui, rapita si nuci.
Care sunt produsele organice pe care ar trebui sa le consumam? In general toate, dar cum pe piata romaneasca produsele ecologice sunt foarte rare, vom enumera doar cateva: laptele de consum, ouale, faina si zaharul. In pietele publice, este recomandat sa cumparam legume si fructe proaspete in sezon de la micii fermieri, care nu folosesc ingrasaminte chimice ci numai naturale. Cand cumparam alimente trebuie sa avem in vedere ca produsele organice sunt cele mai sanatoase pentru organismul uman, urmate de cele naturale si abia pe ultimul loc de cele conventionale. Un produs este ecologic cand 95 % din materia prima folosita  este organica, iar 5 % de alta provenienta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *