Ficatul si rinichii sunt principalele organe responsabile cu eliminarea resturilor alimentare si a toxinelor din sange. Aceste chimicale nedorite se pot acumula in sange, ca produse ramase de pe urma digestiei normale si a metabolismului, sau pot fi absorbite direct din intestine, ca in cazul anumitor medicamente. Daca ficatul si rinichii nu functioneaza bine, aceste resturi se pot depozita in sange, ducand la afectiuni serioase.
Alimente pentru un ficat sanatos. Ficatul este organul cheie destinat procesarii substantelor din sange – fie transformandu-se intr-o forma pe care corpul o poate folosi, fie alterandu-se, astfel incat sa poata fi eliminate de rinichi.
Ficatul are un rol extrem de important in digestia si procesarea grasimilor. Sanatatea ficatului are deci un impact asupra intregului corp. Consumul de mancaruri si bauturi necorespunzatoare poate reduce eficienta ficatului. Consumul de prea mult alcool si cofeina poate stresa ficatul. Constipatia, care poate fi rezultatul unui regim alimentar sarac in fibre si lichide, poate duce la resorbtia toxinelor, care pot suprasolicita ficatul. Recomandarile pentru un ficat sanatos ar fi:
– beti multa apa, pentru a ajuta la eliminarea toxinelor;
– luati masuri pentru a evita constipatia;
– mentineti un consum scazut de alcool si de cofeina.
Alimente pentru sanatatea rinichilor. Rinichii sunt cei care filtreaza sangele in mod constant, indepartand substantele ramase si excesul de lichide, care se elimina apoi din corp, sub forma urinei. In afara cazului in care rinichii nu functioneaza normal si necesita masuri medicale stricte, alimentele pe care le consumam nu efecteaza sanatatea rinichilor, desi este important si aici sa beti multe lichide, de preferat apa, pentru a mentine buna functionare a rinichilor si a preveni infectarea tubului urinar.
Totusi, unele persoane au tendinta de a face “pietre” la rinichi. Acestea sunt mici depozite, de obicei de oxalat de calciu sau fosfat. Pietrele din rinichi pot provoca dureri mari in timp ce traverseaza tubul urinar, iar persoanele care au pietre la rinichi necesita de obicei tratament medical. Daca aveti tendinta de a forma pietre la rinichi, este adesea folositor daca reduceti consumul de alimente bogate in acid oxalic, cum ar fi sfecla, spanacul, rabarbarul, coacazele, capsunele, ciocolata si ceaiul.