Sanatate

Alimentatie si reumatologie

In sezonul rece, durerile reumatice isi fac prezenta mult mai acut, la nivelul incheieturilor si in zona mjlocului. Obisnuintele cultivate indelung ne trimit la ingerarea de medicamente, la folosirea unor diverse unguente antireumatice ori la proceduri specifice practicilor medicale populare. Recent, s-a adaugat o alta metoda preponderent profilactica, la care putini s-ar fi asteptat: inflamatiile si durerile articulatiilor pot fi anulate si printr-un anume tip de alimentatie, dupa cum vom arata mai jos.

De altfel, insisi reumatologii afirma ca alimentatia este primul medicament al fiintei umane, in special privitor la tratarea maladiilor in reumatologie. Suferiti de artrita, artroza, poliartrita reumatoida, reumatism psoriazic, tendinita sau osteoporoza? Pentru a face durerile sa cedeze, cheia se afla … in farfuria dvs.:

Eliminati laptele si produsele lactate (branzeturi, iaurt, unt). Ideea este aceea ca se evita stimularea sistemului imunitar, in cazul reumatismelor imunitare cum este poliartrita reumatoida, dar se evita si acidificarea sangelui si perturbarea mecanismului formatiilor osoase la persoanele cu risc de aparitie a osteoporozei. In ceea ce priveste problema aportului de calciu, trebuie stiut ca, in astfel de cazuri, calciul vegetal este cel mai disponibil. Asadar, luati-l mai ales din legume (patrunjel, papadie, macris), din fructe (smochine uscate, caise, gutui), din fructe cu invelis lemnos (migdale, nuci, alune), din lactate de la animale mici (capra, oaie);

Hidratati-va suficient, mai ales daca suferiti de artroza. Beti zilnic minimum 1,5 litri de apa, deoarece o hidratare mai scazuta obliga corpul sa consume apa din cartilagii, ceea ce le fragilizeaza si le afecteaza functia mecanica;

– Hraniti-va cat mai variat.
Varietatea mancarurilor este cel mai bun mijloc pentru acoperirea tuturor nevoilor de vitamine si de oligoelemente indispensabile bunei functionari a articulatiilor.

– Nu consumati cereale “moderne” (fulgi de porumb, paine din faina rafinata).
Enzimele noastre digestive nu sunt adaptate in mod special, de fapt, acestui soi modern de grau mutant. Acordati prioritate cerealelor bio vrac si painii integrale ori altor asemenea produse despre care sa stiti clar ca sunt eco-biologice;

– Nu gatiti mancarurile la mai mult de 110 garde C (cum se intampla cu fripturile sau cu prajelile).
Acest tip de preparare a hranei da nastere unor molecule toxice pentru om;

Evitati supraponderabilitatea.
Cu cat masa corporala este mai ridicata, cu atat creste si riscul de artroza. Iar dincolo de avantajele unei asemenea hraniri in tratarea afectiunilor reumatologice, putem vorbi, fara nici un dubiu, despre un mod de viata mai echilibrat, deci mai sanatos pentru intregul organism.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *