Diete

Alimentatia si conditia fizica la mame

Treceti la o dieta mediteraneeana si starea de nutritie se va imbunatati. Tot ce trebuie sa faceti este sa consumati cel putin cinci portii de fructe si legume pe zi – o portie ar fi un mar, cateva prune, un ciorchine de struguri o portocala, verdeturi.

 

In timpul alaptarii, evitati frisca si untul, in general consumul de produse lactate trebuie sa fie redus. Daca vreti sa slabiti, alegeti branzeturi slabe, iaurt, lapte degresat sau partial degresat. Nu consumati mai mult de 4 oua pe saptamana, dar consumati suficient calciu (1400 mg in timpul alaptarii).

 

Consumati o gama larga de fructe si legume – legume de culoare verde inchis si galben, ceapa si usturoi – fructe exotice, dar si mere si portocale. Acestea va ofera cantitati mari de vitamine antioxidante – C, E si beta-caroten (precursor al vitaminei A). De asemenea, ofera cantitati mari de vitamina B si minerale, cum ar fi calciu, magneziu, potasiu, zinc. Acestea va ofera sanatate pe termen lung, iar cerealele integrate bogate in amidon, granele si radacinoasele reduce senzatia de foame si sporesc energia.

 

Carnea de vanat si iepure contine o cantitate mai mica de grasimi decat carnea rosie, la fel si carnea de pasare, dar cea provenita din ferme contine numerosi aditivi, cum ar fi antibiotice, sau pot fi infestate cu salmonela (un microorganism care produce intoxicatii alimentare). Deci gatiti cu atentie acest tip de carne. Daca puteti, consumati pasari crescute in curte sau in ferme ecologice.

 

Nu consumati mai mult de 330-450 de carne rosie si slaba pe luna. Consumul ridicat de carne rosie este asociat cu bolile cardiace si cancerul de colon. Carnea contine numeroase grasimi. Produsele din carne, cum ar fi carnatii (mezelurile) sau umplutura pentru placinte, sunt foarte grase. Carnea, daca nu cumva este biologica, poate contine hormoni si antibiotice, folosite la cresterea animalelor. Afumaturile, cum ar fi sunca si slanina, contin substante cancerigene numite nitrosamine.

 

Alte recomandari pe care ar trebui sa le aplicati in dieta dvs. obisnuita:

 

inlocuiti carnea rosie cu fasole, linte, mazare, nuci, seminte si peste;
uleiul de peste, nucile si semintele contin cantitati mari de uleiuri polinesaturate, benefice pentru sanatate – persoanele care consuma nuci zi de zi au sanse scazute sa moara din cauza unui infarct;
combinati leguminoasele cu orez pentru a completa necesarul de proteine, daca nu consumati proteine de origine animala;
consumati suficiente produse care contin fier.
hidratati-va constant pe parcursul unei zile, consumand 1,5-2 l de apa, ceaiuri sau sucuri din fructe sau legume.

 

 

Zaharul contine multe calorii si afecteaza dantura. In timpurile noastre, combinatia gustoasa de zahar cu grasimi ingrasa. Cercetarile ne arata ca oamenii slabi prefera sa consume mai mult zahar decat cei grasi, care prefera grasimile. Se recomanda;

 

 

nu consumati dulciuri sau desert mai mult de 2-3 ori pe saptamana;
consumati fructe proaspete daca simtiti nevoia unei gustari dulci;
fructele uscate satisfac nevoia de dulciuri si contin o cantitate mare de fier. Unele fructe uscate, cum ar fi prunele, combat constipatia.
Dulciurile din zona mediteraneeana sunt facute cu miere, care contine unele minerale, potasiu, calciu si fosfor. Oricum, va pot ingrasa la fel de mult ca si cele facute cu zahar rafinat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *