PORTRET

Alexandru Tudor, clujeanul ce readuce la viață caravana cinematografică

Alexandru Tudor e un tânăr de 28 de ani, pasionat de oameni, care își dorește să trăiască boem și sensibil, aducând binele în viața comunităților prin care trece cu caravana sa cinematografică, un VW T3 din anii ʼ80, dotat cu tot ce e nevoie pentru proiecția de filme, menite a aduce bucurie și educație în viața comunităților rurale din România. Alexandru încearcă să ofere un strop de culoare citadină în satele prin care trece, să cunoască oamenii din mediul rural, cu lumea satului el empatizează și interacționează în mod autentic, sincer, de la suflet la suflet.

„M-am lăsat purtat de stilul de viață clasic…”

Alexandru Tudor a terminat Tehnică Dentară, studii pe care le-a urmat pentru independența financiară pe care i-ar fi oferit-o după absolvire. A descoperit însă destul de repede că nu rezonează cu această activitate, iar acum regretă că nu și-a urmat visurile încă de la început:

„M-am lăsat purtat de stilul de viață clasic, în care termini o facultate și te angajezi, dar mi-am dat seama că nu e ceea ce îmi doresc… cel puțin, deocamdată.”

Așa că acum tânărul călătorește cu caravana sa cinematografică – un vis ce îi poate aduce împlinirea și senzația de existență trăită și gustată la modul veritabil, direct, fără prejudecățile și falsitățile specifice unei vieți „normale”.

„Clujul meu drag!”

Alexandru e îndrăgostit de orașul său natal, Cluj-Napoca. De mic a luat contact și cu lumea frustă de la țară, când părinții săi îl duceau la bunici. Însă, întotdeauna Clujul îl atrăgea înapoi, cu dor:

„De când eram mic ai mei mă duceau la țară și când veneam de acolo, de la distanță, chiar îmi spuneam: «Clujul meu drag!» Oricât am călătorit apoi prin lume, doar în Cluj m-am simțit acasă și nu am luat în considerare oportunitățile de a rămâne în străinătate. Călătoriile le-am văzut ca pe simple experiențe, nu m-am gândit niciodată să mă mut din Cluj, doar voiam să văd și alte locuri. Am fost plecat și în Africa timp de două luni și de fapt experiența din Africa și cea din satele de la noi din țară m-a făcut să vreau să dezvolt proiectul «Cinemobilul»”

Sinceritatea oamenilor de la țară

Interacționând cu oameni din medii defavorizate, cu copii săraci din Africa și din România, Alexandru Tudor a realizat faptul că acești oameni sunt autentici, și-a dat seama că poate avea cu ei o comunicare reală, profundă, lipsită de superficialitățile interacțiunii umane citadine:

„Cu acești oameni totul e negru pe alb, ei îmi spun ce au pe suflet și avem o comunicare sinceră, lucru pe care îl apreciez la oameni în general. La țară am găsit astfel de oameni în număr mare.”

Alexandru nu a fost dintotdeauna pasionat de lumea satului, de oamenii de acolo. În copilărie, când își petrecea vacanța de vară la bunici, prefera viața de la oraș. Locuia în Mărăști, „între betoane”, avea la Cluj foarte mulți prieteni și o copilărie activă, el fiind dintotdeauna orientat spre interacțiunea cu ceilalți, spre oamenii locurilor pe unde a trecut. Cu timpul a început să compare locuitorii orașelor cu cei ai satelor și a ajuns să îi aprecieze din ce în ce mai mult pe cei de la țară.

Cinemobilul – proiecții de filme pentru o interacțiune umană autentică

În Africa, Alexandru a activat ca voluntar într-o campanie de informare  cu privire la bolile ce se transmit pe cale sexuală sau printr-o igienă deficitară. Acolo i-a încolțit ideea de a porni o campanie de informare și în satele din țară, desigur, adaptată necesităților de educație din România. 

A început implementarea proiectului „Cinemobilul”, în luna mai a acestui an, și de atunci străbate în lung și-n lat satele din România pentru a proiecta filme gratuit, în aer liber, pentru copii și adulți.

Alexandru mai lucrează și ca fotograf, însă intenționează să renunțe la această activitate pentru a se concentra pe ineditul său proiect cinematografic. Asta, fiindcă satisfacția pe care i-o dă periplul său prin localitățile rurale și pasiunea pusă în tot ce înseamnă „Cinemobilul” nu se compară cu nimic din tot ce a făcut până acum. Tânărul își finanțează proiectul prin diverse activități la care participă, ateliere interactive, workshop-uri:

„Sunt deschis la orice solicitare și cer o sumă care să îmi acopere costurile și să mă ajute să merg mai departe să îmi dezvolt proiectul acesta. Startul mi-a fost oferit prin platforma «Creștem Idei», printr-o campanie de crowdfunding, în urma căreia am adunat 7.000 de lei, bani folosiți pentru recondiționarea mașinii, pentru sistemul audio și ecran. Videoproiectorul mi l-au oferit cei de la BenQ.”

Proiectul astfel pornit a avut priză la public, iar acum pagina de Facebook Cinemobilul a strâns peste 1.500 de fani. După lansarea caravanei cinematografice, Alexandru a început să fie solicitat pentru proiecții în diverse locuri. A mers pe principiul „primul venit, primul servit” și a fost deschis la orice propunere pentru că ideea de la care a pornit totul era cea de a vedea România în lung și-n lat. 

Prima locație a fost Cojocna, apoi au urmat peste 20 de proiecții în sate din toată țara. „Cea mai faină proiecție de până acum” i se pare cea din satul Sticlăria, județul Iași, unde au participat 60 de copii și 40 de adulți. Alexandru proiectează filme documentare și animații. Are drepturi de difuzare pentru 80 de pelicule:

„Scopul proiectului e unul educațional; practic, urmăresc educația prin film. Interesul principal e să cunosc oameni, să îi văd bucuroși și, dacă pot, să le aduc și un pic de informație despre ce se petrece în lumea asta – satele chiar au nevoie de asta mai mult decât orașele.

Consider că de proiectul acesta e nevoie cel mai mult în sate pentru că orașul este bombardat de evenimente, dar la nici 10 kilometri depărtare de oraș, lucrurile nu mai stau la fel – nu se mai petrec evenimente interesante.

Chiar dacă deschiderea celor din sate spre tehnologia de vârf din oraș este limitată, cei din mediul rural au o deschidere spirituală deosebită și avem foarte multe de învățat de la ei. Ce le putem noi oferi în schimb e mai mult pe latura aceasta tehnologică. 

Ar trebui ca oamenii să se implice mai mult în activitățile ce vizează satul pentru că cei de la sat vin în oraș, de acolo vin foarte mulți oameni spre mediul urban și au un potențial deosebit, merită încurajați și sprijiniți.”

„Mașina poporului”

Pentru că proiectul lui Alexandru Tudor înseamnă în primul rând apropierea față de oameni, el și-a dorit o mașină „a poporului”, un VW T3, care să consume puțin, în care să poată dormi în călătoriile sale, care să poată fi reparată ușor, un automobil simpatic, capabil a trezi nostalgii:

„Voiam o mașină la care să și lucrez, să pot pune mâna pe ea, să o adaptez, să am sentimentul că face parte din proiect, că nu e un obiect cumpărat de-a gata. Am încercat să îi dau viață și lucrând la mașină și adaptând-o mi-am dat seama că lucrurile vechi sunt făcute după alte principii decât cele noi – sunt făcute să țină mai mult și să poată fi reparate de oricine. Cu o cheie de 13, una de 19, una de 10 și o șurubelniță poți să demontezi aproape toată mașina. 

Practicând acest concept, de a-ți repara propria mașină, te transformi dintr-o persoană care consumă într-una care întreține și apreciază inclusiv relațiile interumane. Practic, nu mai arunci la gunoi o relație, ci o repari. Pe mine chestia asta m-a schimbat foarte mult – pe cât posibil, încerc să repar tot ce se strică.”

Caravana cinematografică

Străbătând satele, Alexandru Tudor a aflat de existența  unei caravane cinematografice despre care vorbesc cu nostalgie cei care au trăit în perioada comunistă. Pasionat de obiectele cu istorie și suflet, tânărul a achiziționat un aparat vechi de proiecție din anii ʼ70, integral mecanic, cu pelicula de 35 mm, pe care intenționează să îl folosească pentru a ilustra cultura cinematografică, de la origini până în prezent, și din punct de vedere tehnic:

„Îmi doresc ca oamenii să vadă cum se proiectau filmele mai demult. Sunt un idealist de felul meu, o persoană visătoare care ar face orice să își urmeze și să își îndeplinească visurile.”

Alexandru e un patriot convins. Iubește țara, oamenii și e optimist în privința viitorului pe care tânăra generație îl clădește și la care își dorește să contribuie prin activitățile sale de deșteptare și cultivare a spiritului:

„Gândește-te numai câți oameni capabili avem și prin câte locuri ne facem remarcați în lumea asta!” exclamă Alexandru. „Dacă ne uităm pe plan internațional românii ocupă posturi foarte importante în diverse companii gen Microsoft, Facebook ș.a.m.d.

Pe viitor îmi doresc să străbat cât mai multe sate și să mă implic în cât mai multe activități ce țin de îmbunătățirea calității vieții oamenilor din mediile defavorizate și sunt deschis la propuneri de orice fel care au în vedere aceste comunități.”

Alexandru Tudor e un tânăr ce își trăiește visurile. El proiectează inspirație pe pânza satelor românești, cărora încearcă să le aducă un strop de civilizație citadină și din care se hrănește cu suflet curat și sincer.

foto: Alexandru Tudor, Ziar de Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *