Din oras

Alexandru Broscoi neaga ca ar fi luat spaga de la nuntasi

Scris de 2,129

Clujeanul acuzat ca face verificari la nunti dandu-se drept inspector de politie si pretinzand bani si-a exprimat astazi pozitia vizavi de aceste plangeri. Din luna mai e inspector ADPFR (Asociatia pentru Drepturile Producatorilor de Fonograme din Romania), ceea ce il legitimeaza sa controleze licentele celor care difuzeaza muzica in public. El a negat ca s-ar fi dat drept politist sau ca ar fi luat bani ilegal.

Alexandru Broscoi, eroul articolului publicat ieri in urma plangerilor unor cititori Ziar de Cluj si-a dezvaluit astazi calitatea in care face verificari la nunti si alte petreceri.

“Eu sunt inspector la ADPFR. Asta ma legitimeaza sa fac controale la localurile unde se difuzeaza public muzica ce nu e pe suport original. In ordinul meu spune ca ADPFR ma imputerniceste din 22.05.2014 sa constat, in baza unei decizii ORDA nr. 331/2006 daca se realizeaza comunicarea fonogramelor publice in scop comercial, reproducerile acestora neexclusive pe teritoriul judetului Cluj si sa eliberez  licente. Mai sunt imputernicit sa insotesc si sa particip impreuna cu organele de politie la controalele in acest sens”, a explicat acesta.  

Calitatea de inspector ADPFR a fost confirmata de oficiali ai institutiei de la Bucuresti.

“Intr-adevar, Alexandru Broscoi e inspectorul nostru pe Cluj. El merge la Societati care difuzeaza muzica si le informeaza asupra obligatiilor legale pe care le au si intocmeste licente. Nu se dau amenzi, doar politia poate face asta”, a declarat pentru Ziar de Cluj Liviu Toma, coordonatorul Departamentului retransmisie prin cablu din cadrul ADFPR.

La evenimentele verificate pana acum a gasit si firme care aveau licente, dar si multe care nu aveau.

“Inspector ADPFR nu a fost pana acum la Cluj, pana in luna mai 2014 cand am fost eu contactat de catre ei si am primit autorizare. In acel moment, lucrand inainte la UPFR si cunoscand inainte o multime de societati care se ocupa de petreceri i-am contactat telefonic, le-am spus ce au de platit, ne-am intalnit, am intocmit acte si s-au pus in regula. Cu unii am stabilit ca ne intalnim luni sa facem licente, pentru ca nu este in targetul nostru sa facem amenzi, desi asa ar fi normal”, a explicat Broscoi.

In privinta acuzatiilor ca ar fi luat bani de la organizatorii petrecerilor ca sa ii lase in pace, inspectorul a spus ca “nu am solicitat de la nimeni niciun leu”.

“Am eu banii mei si nu m-as murdari cu asa ceva pentru nimic in lume. Va spun sincer. Am multi dusmani. Probabil asa gandeste lumea: pentru ce sa tot platesc la nu stiu cate institutii? Nu eu am facut legea asta. ORDA a autorizat vreo 14 asociatii care colecteaza drepturi conexe. Eu sunt aici doar ca sa aplic legea. Sunt o gramada care ar fi gata sa plateasca spaga numai ca sa scape, insa, daca ar da, cum ziceau cei care s-au plans, ca au dat 100 de euro, asta ar insemna taxa pe aproape pe jumatate de an. Daca ar veni Jandarmeria sau politia, cum as putea justifica daca as lua bani? Colaborez bine cu politia, nu as putea face asa ceva. Cei care fac ilegalitati au bani putini. Dar omul e liber sa vorbeasca, insa trebuie sa si dovedeasca. Ma stiu curat, n-am facut in viata mea nimic, nu am avut de-a face cu politia nici macar de un deget. Eu nu pot confisca decat impreuna cu un echipaj de politie, eu nu amendez, politia face asta”, s-a justificat acesta. 

Dupa cum a explicat, interesul sau real ar fi “sa se incheie cat mai multe licente”, iar, conform procedurii, in momentul in care constata ca cei verificati nu au licente si difuzeaza fonograme public reproduse, ei incalca legea.

“Constat, practic, o infractiune care, conform legii 148, se pedepseste cu amenda sau cu inchisoare de la o luna la un an. Eu le explic care sunt rigorile pentru legea pe care o incalca si le putem face licenta pe loc. Se emite pe un an 1.488 de lei care contine si TVA. Dupa asta pot folosit orice reproducere pe orice suport. Atunci cand vedem ca nu au licenta si nici nu vor sa o faca, obligatia noastra este sa sunam la 112 sa solicitam un echipaj de politie care vine, ridica suporturile piratate, intocmesc un proces verbal de ridicare si apoi un dosar penal care este cercetat de Serviciul de Investigatii Fraude. Asta este poezia pe care o spun eu de fiecare data. Acum, ce inteleg ei, nu mai e problema mea. Niciodata nu m-am dus sa ma legitimez ca fiind din partea serviciului de investigatatii fraude, nu sunt nebun sa fac asta, dar nu pot comenta ce intelege fiecare. Eu cred ca vorbesc destul de bine romaneste”, a tinut sa sublineze inspectorul. 

Valoarea prejudiciului este stabilit apoi de ORDA (Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor) in functie de numarul de piese, dupa cat costa o piesa internationala sau cat costa una romaneasca, iar politia e cea care da amenzi.

Felul in care se incadreaza difuzarea muzicii la una sau alta din structurile care dau licente nu e deloc simplu.

“Noi nu dam amenzi, noi facem licente. Acestea se pot face si lunar, si semestrial sau trimestrial, in functie de cat are omul nevoie. Cei pe care ii verificam trebuie sa aiba asupra lor si contractul de munca. Daca nu e angajat nu are voie sa reproduca muzica in baza niciuneia din licentele eliberate de ADPFR sau UPFR (Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania). Fiecare are anumite case de productie pe care le gestioneaza. Nu e suficient sa aiba doar una dintre licente. Depinde ce piese au, trebuie sa se intereseze la ADPFR si UPFR si sa isi verifice meniul de piese. E destul daca ai inregistrata o singura piesa la tine in momentul cand pui muzica la o petrecere, trebuie sa ai pentru ea licenta”, a explicat Broscoi.

La final, acesta a subliniat ca isi face doar datoria.

“Daca nu as fi eu, ar fi altcineva. Aceste licente nu sunt optionale, sunt obligatorii, din pacate”, a incheiat el. 



ULTIMA ORĂ

  • Acum 15 hours Sport
    DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
  • Acum 15 hours Eveniment
    NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
  • Acum 17 hours In vizor
    NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
  • Acum 18 hours Politica
    NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
  • Acum 1 day In vizor
    Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
  • Acum 2 days In vizor
    Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
  • Acum 2 days Justitie
    EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
  • Acum 2 days Din oras
    Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
  • Acum 2 days Din oras
    AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
  • Acum 2 days Politica
    Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
  • Acum 2 days Eveniment
    FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
  • Acum 2 days Politica
    Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
  • Acum 2 days Eveniment
    Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE