După o campanie afectată de izbucnirea războiului în Ucraina, suveranistul Viktor Orban îşi joacă supravieţuirea politică la alegerile parlamentare de duminică din Ungaria, după 12 ani de reforme “iliberale”, notează AFP. Împotriva lui Orban este o alianţă inedită de şase partide, decisă să îl înlăture de la putere pe autoritarul lider în vârstă de 58 de ani. Acuzat de Bruxelles de multiple atacuri la adresa statului de drept, Viktor Orban a ţinut sub control justiţia şi mass-media, afişând totodată o viziune ultraconservatoare a societăţii.
Potrivit sursei citate de News.ro, secţiile de votare s-au deschis la ora 06.00 (04.00 GMT).
UPDATE: Votul se închide în mai puțin de o oră. Urnele se închid la ora 19.00 ora locală, adică 20.00 ora Bucureștiului.
- „Tiszta szavazás”, asociaţie înfiinţată cu scopul asigurării corectitudinii votului, susţine că voluntarii săi au fost hărțuiţi în mai multe locuri, pentru simplul motiv că își făceau treaba. Pe o înregistrare publicată poate fi observat un preot „luându-i la rost” pe activişti. În Gyöngyös, județul Heves, în timp ce documentau o posibilă acţiune de turism electoral, voluntarii au fost ameninţaţi în mod repetat, iar maşina lor a fost lovită. Scena s-a repetat într-o localitate din Borsod, Alsózsolcán, susţine asociaţia. Nici voluntarii, nici presa din Ungaria care relatează incidentele, nu specifică ce partid sau partide reprezintă hărţuitorii.
- Prezenţa la ora 17:00, de 62,92 la sută, se apropie de recordul stabilit în urmă cu patru ani, conform datelor publicate de autoritatea electorală. În 2018, 63,21 la sută dintre alegători au votat până la ora 17:00.
- Acum patru ani, datele de la ora 17.00 arătau o prezență la vot de 63,21%.
- Comisia Electorală Națională nu poate ancheta cazul buletinelor de vot arse parţial şi aruncate în apropiere de Târgu Mureş, susţine într-un comunicat Societatea pentru Protecția Drepturilor Civice (Társaság a Szabadságjogokért – TASZ), citat de hvg. Potrivit ONG-lui, Comisia nu este în măsură să cerceteze neregulile comise peste graniță în cadrul procesului electoral, de aceea este nevoie de regândirea cadrului legal, pentru ca „şi voturile cetăţenilor maghiari rezidenţi în afara ţării să fie în siguranță”.
INTERESANT: Agenţia de presă oficială MTI a vut nevoie de opt ore să publice o fotografie cu Viktor Orbán votând, remarcă 24.hu. Însoțit de soția sa, Anikó Lévai, premierul a intrat în secţia de votare la ora locală 8:18. MTI a publicat prima știre despre eveniment la ora 09:01, dar fotografia făcută la aceeaşi oră a fost publicată abia la ora 16:38.
UPDATE: La ora 13, cei mai activi votanţi au fost cei din Hódmezővásárhely, unde candidatul opoziţiei unite este însuşi Péter Márki-Zay, pretendentul la funcţia de premier, care se bate pentru un post de deputat cu János Lázár. Deşi acesta din urmă a mai pierdut din influenţa sa, rămâne totuşi unul dintre cei mai importanţi lideri ai Fidesz. În schimb, la ora 15 prezenţa de 57,19% de la Hódmezővásárhely a fost depăşită de patru circumscripţii ale capitalei, iar în două prezenţa la vot a ajuns la peste 60%. De menţionat că Budapesta este considerată fief al opoziţiei.
Continuă trendul ascendent în ceea ce priveşte prezenţa la vot. Până la ora 15:00, ora locală, s-au prezentat la urne 52,75% dintre cei cu drept de vot, a anunţat Autoritatea Electorală Naţională. În 2018, 53,64% au votat până la aceeaşi oră. Se pare că locuitorii capitalei Budapesta au început să iasă la vot în număr mai mare.
- Potrivit Deutsche Welle, timpul de aşteptare este de 3 ore la Stuttgart şi 2,5 ore la Düsseldorf.
- Coadă de trei ore la Dublin, scrie HVG care publică şi o înregistrare primită de la un cititor. Din aceeaşi sursă aflăm că şi în Malaga, Spania oamenii aşteaptă în stradă să voteze.
UPDATE: Alegătorii opoziției nu au fost descurajați de ultimele sondaje care au prognozat o victorie a Fidesz cu 10 puncte procentuale, susţine directorul executiv al intitutului de sondare a opiniei publice Medián, într-un interviu pentru telex.hu. Sociologul Hann Endre a admis că votanţii partidului de guvernământ „tind să fie suprareprezentaţi” în rezultatele sondajelor, în consecinţă votul de astăzi ar putea fi chiar foarte strâns. Potrivit lui Hann, este posibil ca cel mai recent sondaj Medián să fi avut un efect mobilizator asupra alegătorilor de opoziție, iar o parte dintre votanţii Fidesz să fi rămas acasă în urma previziunilor favorabile taberei conservatoare.
Magyar Nemzet (în traducere: Naţiunea Maghiară), unul dintre numeroasele ziare controlate de Fidesz, publică mai mult informaţii tehnice despre procesul de votare. Este de remarcat însă pagina de deschidere a publicației. Dintre cele 11 articole ce pot fi găsite pe „prima pagină” 9 transmit, în diferite forme, acelaşi mesaj – votanţii nu aleg pur şi simplu între Fidesz şi opoziţie, ci între pace şi război – ce coincide cu mesajul principal din campania electorală al partidului de guvernământ condus de Viktor Orbán. Unul dintre articole îndeamnă la vot, prin vocea noului preşedinte al republicii, iar un altul transmite că „Fidesz (învinge) şi la Budapesta!”. (Printscreen realizat la ora 16:01.)
UPDATE: Publicația americană Washington Post sugerează că Viktor Orban are prima șansă la alegerile de duminică.
”Deși victoria lui Orban nu este asigurată, experții spun că șansele sale au crescut constant în ultimele luni. Până nu demult, în decembrie, cursa părea să fie la egalitate. Partidul lui Orban, Fidesz, are acum un avans de o singură cifră, potrivit majorității sondajelor – dar acest lucru ar putea fi decisiv, deoarece harta electorală a fost decupată în favoarea Fidesz. Potrivit German Marshall Fund of the United States, opoziția ar trebui să câștige cu 3-5% mai multe voturi decât Fidesz pentru a obține o majoritate parlamentară”, notează Washington Post.
Campania electorală a fost total schimbată de invazia Rusiei în Ucraina. Aceasta l-a pus pe Orban, un aliat de lungă durată al președintelui rus Vladimir Putin, într-o poziție delicată, se arată într-o analiză publicată pe site-ul Euronews.
”Chiar și aliații săi din regiune – Republica Cehă, Slovacia și Polonia – l-au atacat pentru că nu a adoptat o poziție mai fermă împotriva Moscovei. Dar s-ar putea ca lui Orban să nu-i pese: conflictul dintr-o țară vecină ar putea incita la un ”efect de raliere în jurul steagului”, care tinde să favorizeze președintele în funcție. Principala temă de campanie a coaliției de opoziție a fost presupusa corupție din Ungaria. Transparency International plasează Ungaria pe unul dintre cele mai proaste locuri din UE în ceea ce privește indicele său de percepție a corupției”, mai scrie Euronews.
UPDATE: Potrivit celor mai recente date, 40,01% dintre cei eligibili şi-au exprimat votul până la ora 13:00, ora locală. În urmă cu patru ani participarea a fost de 42,32 la sută, la aceeaşi oră. Putem vorbi de o revenire seminificativă faţă de ora 11:00, când faţă de 2018 exista o diferenţă de peste patru procente.
Într-o localitate de provincie din nord-estul Ungariei se plătesc zece mii de forinţi (cca. 140 RON) în schimul unei fotografii cu buletinul de vot, transmite site-ul 168 óra care publică o înregistrare video realizată în Onga, judeţul Borsod-Abaúj-Zemplén. Înregistrarea a fost încărcată pe Facebook printr-o aplicaţie dezvoltată de ONG-uri cu scopul asigurării corectitudinii votului. În videoclip pot fi auziţi câţiva localnici discutând într-un magazin despre faptul că banii se dau după prezentarea fotografiei realizate cu telefonul mobil. Din discuţie nu reiese în favoarea cărui competitor electoral a fost organizată schema.
Referendumul privind drepturile LGBT. Pe lângă alegeri, ungurii vor fi întrebați, în cadrul unui referendum organizat tot duminică, ce părere au despre legislația care limitează predarea în școli a homosexualității și a problemelor legate de transsexuali. Criticii spun că legea, adoptată anul trecut, este discriminatorie, contravine valorilor europene și echivalează homosexualitatea cu pedofilia. Guvernul a răspuns prin oferirea unui referendum, în care se pun următoarele patru întrebări, conform Euronews:
- Sunteți de acord cu predarea orientării sexuale copiilor minori în instituțiile publice de învățământ fără acordul părinților?
- Sunteți de acord cu promovarea terapiei de schimbare de sex pentru copiii minori?
- Susțineți expunerea fără restricții a copiilor minori la conținut mediatic cu conținut sexual explicit care le poate afecta dezvoltarea?
- Sunteți de acord cu prezentarea de conținut mediatic de schimbare de sex minorilor?
În Olanda, circulaţia defectuoasă a trenurilor îngreunează participarea la vot, în condiţiile în care a fost deschisă o singură secţie de votare, la Haga. Potrivit corespondentului HVG, singurul tren de la Amsterdam pleacă după ora 17:00, iar biletele la cursele de autobuz au fost epuizate. Unii încearcă să închirieze curse private şi să ajungă astfel la Haga până la ora 19:00, când se închid urnele
Hvg.hu transmite pe baza informaţiilor primite de la cititori că există cozi apreciabile în mai multe oraşe din vestul Europei. La Stuttgart și München timpul de aşteptare poate fi şi de două ore.
UPDATE: La ora 11, ora locală (12, ora României), datele arată, în continuare, o prezenţă mai slabă ca acum patru ani. Au votat 25,77% dintre cei eligibili, faţă de 29,93%, în 2018. Redăm mai jos un grafic al prezenței la vot la ultimele patru șiruri de alegeri, date publicate pe Facebook de analistul Torok Gabor, de la Political Capital.
Prezenţa slabă de până acum poate fi pusă pe seama vremii, a explicat într-o emisiune live a portalului telex.hu sociologul Hann Endre, directorul executiv al intitutului de sondare a opiniei publice Medián. Potrivit acestuia, este posibil ca mulţi alegători care de obicei votează dimineaţa să fi amânat ieşirea la urne din cauza ninsorii de dimineaţă şi a temperaturilor scăzute, dar nu este exclus ca aceştia să-şi exercite dreptul de vot mai târziu, pe parcursul zilei.
- La Budapesta a fost doborât recordul de frig pentru data de 3 aprilie, anunţă Serviciul Național de Meteorologie pe pagina sa de Facebook, adăugând că în câteva localităţi s-a aşternut un strat de zăpadă de zece centimetri. Astăzi, la prânz au fost doar 2,6 grade Celsius în capitala Ungariei. Anterior, cea mai joasă temperatură, de 3,7 grade Celsius, a fost măsurată în 1944. Anunţul vine în contextul în care unii sociologi sunt de părere că întoarcerea neaşteptată a iernii a influenţat în mod negativ prezenţa la alegerile de astăzi.
O manipulare dibace a graniţelor circumscripţiilor electorale face ca Fidesz să fie greu de dislocat, arată într-o analiză The Economist, subliniind că partidul populist conservator din Ungaria conduce cu doar 5-6 procente în sondaje, dar se pregăteşte de victorie. Secretul constă în „înghesuirea” alegătorilor opoziției în câteva circumscripții mari şi răspândirea propriilor electori în mai multe districte mai puțin populate. Astfel, în 2018 Fidesz a câștigat 67% din mandate cu doar 49% din voturi. The Economist apreciază că opoziția ar avea nevoie de 54% din voturi pentru a controla parlamentul, iar Fidesz poate păstra majoritatea parlamentară cu doar 43%.
La 33 de ani de la schimbarea regimului, Viktor Orbán încă se război cu comuniștii, comentează portalul HVG postarea de dimineață a lui Viktor Orbán. Analiza arată că, la ultimele alegeri, Fidesz a folosit viziunea unei țări divizate în diverse forme, susţinând că luptă împotriva unei tabere formate din comuniști, eventual soroşişti sau chiar comunişti soroşişti. Mesajul liderului Fidesz este considerat „foarte amuzant”, în condiţiile în care singurul politician de opoziție cu care oficiosul Magyar Hírlap a publicat un interviu de o pagină este nimeni altul decât fostul socialist Tibor Szanyi, fondatorul unui partid care apelează la nostalgia comunistă şi care a fuzionat cu formaţiunea condusă de Gyula Thürmer, comunist deschis, care a susținut în repetate rânduri politica Fidesz în ultimii ani.
Deutsche Welle transmite că un şir lung de cetăţeni ungari aşteaptă în fața clădirii ambasadei Ungariei din Berlin pentru a-și exprima votul. Timpul de așteptare poate fi de până la 45 de minute. Situaţia este asemănătoare la Bruxelles, în faţa Institutul Cultural Maghiar, unde a fost deschisă o secţie de votare pentru cetăţenii rezidenţi în Belgia, adaugă hvg.hu. De menționat că urnele se închid la ora 19.00, ora locală, 20.00 ora României.
„Sunt încrezător”, a declarat duminică premierul Ungariei, Viktor Orban, după ce a votat în scrutinul legislativ în circumscripţia sa electorală din districtul Zugliget din Budapesta. „Sunt nişte alegeri ciudate… din cauza războiului (din Ucraina), trebuie să tratăm chestiuni de război şi pace”, le-a declarat jurnaliştilor Orban, aflat la putere de 12 ani. „Este un război între două ţări mari şi este ceva periculos. Nu trebuie să ne amestecăm. Rivalii noştri (politici) nu iau în calcul gravitatea situaţiei şi vor să ia măsuri prin care ar implica ţara în război. Ar fi tragic pentru Ungaria”, a insistat Orban.
UPDATE: Potrivit datelor publicate de Autoritatea Electorală Naţională, în primele trei ore, până la ora 10, ora României, s-au prezentat la urne 793 219 de persoane, adică 10,31% dintre cei cu drept de vot. Portalul Telex reaminteşte că, în urmă cu patru ani, până la această oră şi-au exercitat dreptul de vot 13,17% dintre cei eligibili, dat acest procent a reprezentat un record.
- A crescut semnificativ numărul voturilor din diaspora faţă de acum patru ani, scrie portalul kronika.ro, finanţat din fonduri publice ale statului ungar. Potrivit articolului, doar o mică parte a voturilor prin corespondenţă (34 000) a fost trimisă prin poştă, restul (peste 190 000) fiind predat direct personalului misiunilor diplomatice ungare. Din România au fost returnate aproape 52.000 de buletine de vot, ceea ce reprezintă 26% din cei 195.920 de alegători maghiari care locuiesc aici, scrie Krónika. În 2018, 224 000 de persoane au votat prin corespondenţă.
- Șansele sunt ușor favorabile ca premierul naționalist al Ungariei, Viktor Orban, unul dintre cei mai longevivi lideri europeni, să-și prelungească guvernarea de 12 ani în alegerile de duminică, ajutat de controlul ferm al guvernului său asupra presei de stat, transmite Reuters. Potrivit celui mai recent sondaj realizat de Zavecz Research, Fidesz conduce cu 39% față de 36% pentru opoziție, în timp ce o cincime dintre alegători nu s-au decis încă pe cine să susțină.
- Telex.hu anunţă că, deşi la deschiderea urnelor la Londra se formase o coadă de circa 200 de metri, numărul votanţilor scade continuu. La trei ore de la startul votării, jumătate din cele 50 de cabine de vot sunt libere. Cu toate acestea, se aşteaptă o prezenţă mai putenică faţă de 2018, în condiţiile în care numărul celor înscrişi pe listele de vot din Regatul Unit a crescut de la 1171 la peste nouă mii. Cetăţenii cu domiciliul stabil în Ungaria, dar care se află în afara ţării în ziua alegerilor, îşi pot exprima votul numai personal, spre deosebire de maghiarii de peste graniţele Ungariei, naturalizaţi recent, care pot vota prin corespondenţă.
- Prima măsură al noului guvern ar fi alăturarea Ungariei la Parchetul European, a declarat Péter Márki-Zay, principalul contracandidat al premierului Viktor Orbán la ieşirea de la urne. 24.hu a remarcat că politicianul însoţit de soția și cinci copii adulți şi-a invalidat ostentativ buletinul de vot aferent referendumului care, potrivit guvernanţilor, ar avea ca scop „apărarea copiilor” de ”propaganda gender”. Reuters notează că, în timpul campaniei electorale, liderul opoziției, conservatorul Peter Marki-Zay, în vârstă de 49 de ani, a prezentat alegerile ca pe o alegere între Est și Vest. Orban a întors Ungaria spre Rusia, spune el, erodând drepturile democratice și îndepărtând țara central-europeană de Uniunea Europeană.
- În ciuda faptului că războiul din Ucraina este în centrul atenției, numeroși maghiari sunt deranjați de creșterea prețurilor de consum, inflația atingând în februarie un maxim al ultimilor 15 ani de 8,3%, chiar și în condițiile în care Orban a impus plafoane pentru prețurile de vânzare cu amănuntul a carburanților, a produselor alimentare de bază și a ratelor la creditele ipotecare, notează agenția Reuters într-o analiză publicată duminică. Grupul de reflecție GKI a declarat că un sondaj privind încrederea consumatorilor a arătat o scădere de 11 puncte în martie, chiar și după ce Orban a făcut o serie de cheltuieli înainte de alegeri pentru a sprijini gospodăriile.
- Posturile publice continuă campania deşănţată pro-guvernamentală şi în ziua votului. Programele difuzate de televiziunea publică M1 alternează ştirile care reproduc principalul mesaj de campanie al Fidesz (votanţii trebuie aleagă între pace şi război) cu „reportaje” care subliniează rezultatele guvernelor Orbán.
Viktor Orban “a devenit o ruşine naţională în lume: să spălăm această ruşine de pe numele Ungariei”, a fost apelul adversarului său Peter Marki-Zay, în vârstă de 49 de ani, la un ultim miting, sâmbătă, la Budapesta. “Suntem aproape de victorie”, a adăugat el, în aplauzele mulţimii strânse pe frig şi în ploaie. El a recunoscut însă că lupta a fost dură, după “12 ani de spălare a creierului”.
Pe străzi, oamenii spun că speră într-o schimbare de regim.
“12 ani este prea mult, indiferent cine este conducătorul, este o nebunie”, a afirmat Laszlo Takacs, în vârstă de 62 de ani.
Însă alegerile nu vor fi decise în capitala Ungariei, unde se întrevede o victorie a opoziţiei. Cheia sunt cele 20 până la 30 de circumscripţii indecise în privinţa celor 199 de locuri în parlament.
- Cel mai recent sondaj Publicus arată că tabăra Fidesz a premierului Viktor Orban şi cea formată din şase partide ale opoziţiei unite sunt umăr la umăr în intenţiile de vot.
- Alte sondaje arătau că Fidesz, partidul la putere, are un uşor avantaj. Conştient de miza alegerilor, Viktor Orban le-a cerut vineri alegătorilor să meargă masiv la urne.
Războiul din Ucraina are efect şi asupra alegerilor din Ungaria.
“A izbucnit războiul şi a schimbat totul”, a afirmat Orban. “Ţară contra război”, este ecuaţia simplă în opinia sa.
Pe de-o parte, un guvern care refuză să îi trimită arme Ucrainei şi să voteze sancţiuni care i-ar priva pe unguri de preţiosul petrol şi preţioasele gaze ruseşti. De de altă parte, o opoziţie care ar fi beligerantă.
Întrebat duminică în repetate rânduri despre legăturile sale strânse cu Moscova și cu președintele rus Vladimir Putin, Orban a declarat: „Mă bazez pe interesele naționale ale Ungariei, sunt pro-ungar”.
Într-o ridicare de cortină înaintea alegerilor de azi, Al Jazeera scrie despre Viktor Orban, în vârstă de 58 de ani: ”Este cel mai apropiat aliat al lui Putin în UE. Deși Orban a susținut sancțiunile UE împotriva Moscovei, el refuză să permită tranzitul pe teritoriul său al armelor care se îndreaptă spre Ucraina. De asemenea, el a exclus posibilitatea de a face eforturi pentru a reduce dependența puternică a Ungariei de energia rusească, care este esențială pentru politica emblematică a Fidesz de reducere a facturilor la utilitățile casnice. „Există realități fizice dure când vine vorba de aprovizionarea cu energie”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, pentru Al Jazeera. „Lumea poate vedea că modelul maghiar de plafonare a prețurilor la energie pentru a proteja populația împotriva inflației funcționează.”
Andras Pulai, de la institutul de sondare a opiniei publice Publicus, consideră că proximitatea arătată de Orban faţă de “agresorul” Vladimir Putin ar putea să se întoarcă împotriva actualului premier. “Duminică, la urne, întrebarea va fi clară: Putin sau Europa?”, a subliniat Peter Marki-Zay, care a primit un semnal de susţinere şi din partea lui Hillary Clinton. Invazia din Ucraina “subliniază necesitatea combaterii autocraţiei”, a notat fosta şefă a diplomaţiei americane pe Twitter.
Pe lângă faptul că îşi vor alege parlamentarii, alegătorii din Ungaria sunt chemaţii să răspundă şi la patru întrebări legate de recenta lege anti-LGBT+, care interzice menţionarea în faţa minorilor a “schimbării de sex şi homosexualităţii”. ONG-urile le-au cerut alegătorilor să invalideze acest referendum “nesănătos”, bifând două căsuţe în loc de una. Secţiile de votare se vor închide la ora 19.00, însă este posibil ca rezultatele să apară abia la miezul nopţii.