Diete

Alegerea si cumpararea alimentelor

Nu trebuie exagerata importanta alimentelor cand este vorba de sanatatea corpului  si combaterea bolilor. Totusi, transformarea datelor teoretice in modificari sanatoase ale regimului alimentar inseamna sa stiti ce si cum sa cumparati  si cum sa preparati alimentele, pentru o sanatate optima.

 

Multa lume priveste excursia saptamanala la supermarket pentru cumparaturi ca pe o corvoada de care vor sa scape cat mai repede posibil. Oricum, alegerea alimentelor la magazine este primul pas spre o alimentatie sanatoasa si trebuie sa i se acorde mare atentie. Urmatoarele sugestii pentru cumparaturi ar trebui sa va ofere un succes real in alegerea alimentelor potrivite.

 

Evitati sa faceti cumparaturi pe stomacul gol. Supermarketurile sunt pline de alimente tentante, dar de obicei nesanatoase, cum ar fi biscuitii sau prajiturile. Este aproape imposibil sa rezistati la aceste alimente cand sunteti flamand/a si corpul tanjeste dupa energie, deci cumparaturile facute pe stomacul gol duc inevitabil la alegeri nesanatoase. Daca mancati inainte de a merge la cumparaturi, puteti alege alimentele de care aveti nevoie intr-o maniera controlata, constienta.

 

Alegerea fructelor si legumelor:
– Alegeti pe cat posibil fructe si legume proaspete, deoarece ele contin mai multi nutrienti decat suratele lor inghetate sau din conserva. Legumele din conserva contin de obicei mari cantitati de zahar si sare, ceea ce, in timp, poate avea un efect advers asupra sanatatii.

 

– Cand alegeti legume proaspete, alegeti-le pe cele mai mici si mai tinere (fragede), deoarece sunt mai gustoase si contin mai multi nutrienti. De obicei, cu cat sunt legumele mai inchise la culoare, cu atat sunt mai nutritive – deci alegeti morcovi de un portocaliu intens si legume cu frunzele verde-inchis.

 

– Luati in mana fructele si legumele si verificatile sa nu aiba vanatai si decolorari. Pipaiti produsul, pentru a vedea daca e proaspat si bine copt.

 

Alegerea painii si a pastelor fainoase.
– Cand alegeti cereale cum ar fi painea, orezul si pastele, cel mai important lucru este sa le cumparati in forma lor cea mai putin rafinata. Astfel, este de preferat sa cumparati paine integrala, paste integrale si orez brun. Asigurati-va ca painea pe care o cumparati este suta la suta integrala. Multe feluri de paine neagra contin o cantitate substantiala de faina alba. Nu prea aveti insa ce alege intre pastele proaspete si cele uscate; din punct de vedere nutritional, ele sunt la fel. Pastele proaspete se  prepara mai repede, dar sunt mai  scumpe.

 

Alegerea carnii:
– Cuvantul-cheie care trebuie tinut in minte cand alegeti carne, pasari si peste este grasimea. Cea mai sanatoasa optiune este pestele. Pestii uleiosi, ca scrumbia, somonul si pastravul, contin grasimi care au un rol important in mentinerea sanatatii, mai ales in prevenirea bolilor de inima. Evitati pestele gata preparat, invelit in pesmet, caci, in mod normal contine mai multe grasimi nesanatoase decat pestele proaspat.

 

– Carnea de pasare este saraca in grasimi, atat timp cat se da jos pielea inainte de preparare. Cand cumparati carne rosie, alegeti felii de pe care a fost indepartata grasimea. Carnea de vital este un tip de carne rosie saraca in grasimi.

 

Alegerea lactatelor:
– Laptele degresat este cea mai sanatoasa forma de lapte, fiindca nu contine grasimi. Si laptele semidegresat este bun, deoarece contine jumatate din cantitatea de grasimi continuta de laptele obisnuit.

 

– Branzeturile sunt fie fermentate (cum ar fi cheddar, gruyere, brie si parmesan), fie nefermentate (cum ar fi cottage, cream,mozzarella, ricotta). Este de preferabil sa alegeti branzeturi nefermentate, caci contin mai putin colesterol si mai putine grasimi decat cele fermentate.

 

– Iaurtul natural, neindulcit, este cea mai sanatoasa forma de iaurt. Iaurturile cu fructe tind sa contina mai mult zahar sau indulcitori artificiali, cum ar fi aspartanul.

 

Cumparaturile. Este mai convenabil, de obicei, sa faceti cumparaturile intr-un supermarket, care ofera o varietate de alimente, decat in magazinele de specialitate cum ar fi macelaria sau brutaria. S-ar putea sa descoperiti, insa, ca magazinele de specialitate ofera o selectie mai buna a produselor organice. In timp ce unele alimente sunt disponibile doar in magazinele cu alimente sanatoase, multe pot fi gasite si in supermarketuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *