Despre alcool si efectele sale nocive asupra organismului uman s-au scris tone de carti. Din timpuri imemoriale, oamenii si-au dat seama ca alcoolul reprezinta un mare pericol pentru sanatatea lor. Ca urmare, de-a lungul mileniilor, impotriva consumului abuziv de alcool s-au luat numeroase si variate masuri legislative, margandu-se pana la prohibitie, adica interzicerea totala a acestuia, sub amenintarea unor pedepse dintre cele mai drastice.
In trecutul indepartat, legile diferitelor tari prevedeau pedepse dintre cele mai aspre pentru alcoolici. Astfel, cu 3000 de ani inaintea erei noastre, in China, betivii erau pedepsiti cu moartea. In India straveche li se turna metal topit pe gat, in Egipt erau izgoniti din tara, iar in Anglia erau executati in public. Tot astfel, Senatul roman a legiferat interdictia consumului de alcool de catre copii si persoane sub 30 de ani, iar in Cartagina era interzis cu desavarsire consumul de alcool in randurile tineretului. Astazi alcoolicii sunt tratati in sanatorii speciale, iar alcoolismul este considerat o boala, o dependenta.
Desigur, nimeni nu este impotriva consumului rational de bauturi alcoolice, dar numai de catre adulti si in anumite ocazii, de preferinta rare si in cantitati moderate. Adolescentilor insa, in plina dezvoltare fizica si formare intelectuala, ar trebui sa evite chiar si folosirea ocazionala a alcoolului.
Efectele nocive
Daca pentru adulti, rarele exceptii sunt admise, nu trebuie sa uitam ca abuzul sistematic inainte de masa a bauturilor tari sau a unor cantiati de vin si bere la fiecare masa, ca si excesele in timpul petrecerilor sau sarbatorilor, devin periculoase pentru sanatate si chiar viata. Este foarte important sa retinem ca si in cantitati mici bauturile alcoolice, slab alcoolizate (vin, bere), consumate zilnic si timp indelungat, pot transforma omul intr-un alcoolic, cu tulburari functionale si anatomice.
Pretinsa “obisnuinta” a organismului cu alcool, asa numita rezistenta la alcool este o prejudecata. Aceasta rezistenta este iluzorie, deoarece in fapt alcoolul isi continua pe nesimtite actiunea distructiva asupra sanatatii, grabind uzura prematura a organismului si imbolnavirea inimii, sistemului nervos, tubului digestiv etc.
Ca alcoolul este un toxic o dovedesc si efectele sale imediate sau indepartate. Astfel, oricine a observat dezinhibitia, tulburarile de echilibru si de coordonare a miscarilor aparute imediat dupa consumarea fie si a unor cantitati mici de alcool. S-a constatat, de exemplu, ca dupa o jumatate de ora sau o ora de la ingerare, alcoolul este prezent in toate lichidele organismului. Ingerarea a 500 g tuica sau 800 g coniac de catre tineri sau adulti poate duce la decesul acestora. Sa mai adaugam cresterea cu 40 % a numarului ranirilor si deceselor prin accidente si cu 70 % a numarului accidentelor de circulatie din unele tari sau din Romania, sub influenta alcoolului.
In ceea ce priveste consecintele mai indepartate, consumul excesiv de alcool determina, pe de o parte, scaderea rezistentei fata de bolile transmisibile, iar pe de alta parte, aparitia unor imbolnaviri cronice si a imbatranirii timpurii. Asa de pilda, sunt cunoscute efectele daunatoare ale alcoolului asupra mucoasei stomacului si intestinelor, care stau la originea unor tulburari variate, ca gastrite, colite, diaree etc.
Una dintre urmarile cele mai grave ale abuzului de alcool este ciroza, adica o alterare, sclerozare, o degenerescenta a celulei hepatice care duce adesea intr-un timp scurt, la pierderea vietii. Dar efectul cel mai vatamator al alcoolului se exercita asupra celulelor nervoase din creier.
Betia
Este o stare de intoxicatie acuta a celulelor nervoase provocata de alcoolul din diferite bauturi si caracterizata prin fenomene somatice si psihice specifice. La inceput, bautorul traieste o perioada de excitatie manifestata prin buna dispozitie generala; treptat, insa, pe masura ce intoxicatia se accentueaza, urmeaza o etapa depresiva, de apatie si somnolenta.
In cazurile mai grave, in afara simptomelor de greata, varsaturi, pierderea echilibrului si a coordonarii miscarilor, survine pierderea controlului actiunilor constiente. Betia este nedemna de un om integru. De cele mai multe ori, betia se insoteste de incalcari ale regulilor de convietuire sociala, de tulburare cel putin a linistii si relatiilor sociale civilizate, cu consecinte uneori grave si penibile la trezire. De aceea, betia este intotdeauna condamnabila. A te opri la timp cu “inchinatul” paharelor la o petrecere, constituie un act de vointa, de control si de echilibru moral a unui om civilizat.
Alcoolismul
Este o stare de intoxicatie cronica, care produce tulburari si leziuni organice grave, boli de nutritie sau ale sistemului nervos. Alcoolismul consuma rapid tineretea si duce la alterarea treptata a personalitatii si pulverizarea vointei. Tendinta de a consuma bauturi alcoolice devine irezistibila, ca orice tip de toxicomanie, iar odata instalata, recuperarea individului nu este totdeuna posibila.
Unii alcoolici prezinta cam pe la varsta de 30 de ani o stare foarte grava, denumitra “delirum tremens”: este de fapt un acces intens de nebunie, cu tremur al corpului, delir, halucinatii, tulburari diverse. Dupa mai multe episoade de acest fel, calitatile intelectuale ale celui in cauza se pot diminua notabil.
Intre alcoolism si criminalitate exista o stransa legatura: statisticile arata ca 70 % dintre cei condamnati la pedepse grele sunt alcoolici. Sub inraurirea alcoolului, capacitatea de munca fizica si intelectuala scade simtitor. Longevitatea alcoolicilor este cu 20-30 % mai mica in comparatie cu durata vietii persoanelor abstinente.
Toate aceste date pledeaza impotriva consumului exagerat de alcool de catre adulti si prin excluderea sa totala din viata copiilor si adolescentilor.
.ro