Cooltura

Agnus Dei – o piesă ”horror” la Teatrul Național Cluj

Scris de 416

Agnus Dei, o piesă relativ recent intrată în repertoriul Teatrului Național Cluj, e o tragedie, aș putea spune, aproape clasică, fiind deci recomandată strict pentru amatorii genului. E o piesă reușită, din toate punctele de vedere, doar că subiectul, drama feroce a unei călugărițe novice, care naște un copil, conceput, și sufocat la naștere, nu se știe de cine, e unul care îți lasă un gust pregnant pe cerul gurii creierului, de nefast, de fatal, senzații pe care nu orice spectator le caută în teatru.

Reprezentația are o distribuție de excepție, cu trei actrițe a căror imagine și gestică teatrală se potrivesc perfect  cu rolul jucat în această piesă: Alexandra Tarce, interpretând tânăra călugăriță cu deviații mistice și accente de cruntă nebunie – hiperbolizate chiar prin fizionomia acestei actrițe, ai cărei ochi mari și privire de copilă naivă și traumatizată, dau forță tragică întregului spectacol; Miriam Cuibus, în rolul Maicii superioare a mănăstirii, o ,,avocată” și-n același timp o complice a tinerei ce se presupune că și-ar fi ucis copilul, și Irina Wintze, ce, prin eleganța-i specifică și imaginea cumva rece pe care o inspiră, a profesionistei detașate, întruchipează perfect medicul psihiatru, ce caută să deslușească ițele complicate ale poveștii mistice de viață și de moarte, petrecută în cadrul monahal.

Drama ce se naște pe scenă crește gradual în intensitate, la început dând senzația de lipsă de forță interpretativă, prin personaje aparent șterse, deși jucau puternice roluri tragice, dar tensiunea escaladează pe măsură ce intriga începe să fie deslușită, culminând cu momente de teroare paroxistică, în care unii spectatori tresar înfiorați pe incomodele scaune ale Studioului Euphorion, în momentul în care se desfășoară o ședință de hipnoză, prin care călugărița incriminată rememorează, prin trăiri terifiante, momentele nașterii copilului, pe care în starea de veghe neagă a-l fi avut.

Întâmplările sunt tragice, replicile sunt pline de dramatism, iar finalul e tragism în stare pură, călugărița inocentă suspectată de pruncucidere găsindu-și sfârșitul într-un spital de psihiatrie. Ea este o victimă a destinului, suferă de fapt pentru păcatele mamei, ce o molesta în copilărie, pentru a se asigura ca fiica nu va repeta la maturitate desfrânările ei. O aduce astfel într-o stare de nebunie mistică, ce duce la întâmplări în urma cărora tânăra este sacrificată, pentru păcate ce nu îi aparțin. De aici probabil și jocul de cuvinte din titlu, metafora Agnus Dei – Mielul lui Dumnezeu, și paronimia numelui călugăriței: Agnes – ,,Agnus”.

Scenografia e oarecum minimalistă, cu cearșafuri mâzgălite cu aripi de îngeri, pe post de pereți, cu un fel de haine călugărești simple și de culoare albă, agățate pe umerașe, ca un zid al unei anticamere a groazei, cu o chiuvetă din care curge sânge, toate – elemente de decor auster, profund simbolice, metafore vii ce potențează mesajul piesei, jocul celor trei personaje și senzația de dramă generalizată și fără scăpare a existenței lor.

Piesa, deși cu subiect religios, e relaxată și lipsită de bigotism, accentul fiind pus pe relația omului cu Divinitatea, cu ereditatea, cu genealogia fatală, cu lumea și cu sine, și nu neapărat pe fenomenul spiritual în sine. E o tragedie cu accente horror, ce reușesc să treacă scena până în sufletul spectatorului, care pleacă marcat de stările ce i se insuflă, lucru îmbucurător pentru amatorii genului, semn că reprezentația e o reușită, fapt trist pentru cei ce gustă teatrul ca mijloc de înfrumusețare a vieții. 

,,Agnus Dei” e o estetică teatrală a urâtului sufletului omenesc, a tarelor acestuia și a efectelor mereu devastatoare și implacabile ale nebuniei umane, religioase sau nu. E o reprezentație al cărei gust amar vrei să-l uiți imediat ce ai ieșit din sala de spectacol, fiind una dintre puținele tragedii autentice jucate în prezent la Teatrul Național. E, ceea ce, prin comparație cu filmul, eu aș numi teatru horror: un gen care caută și reușește să îți stârnească reacții emoționale profund negative, subiectul fiind doar un pretext pentru aceste trăiri (chiar și dublat de metaforă și de alte mijloace ce conferă artisticitate demersului).ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours PubliNews
  Mai multe branduri s-au alăturat campaniei Winter Sale din Iulius Mall Cluj, iar reducerile ajung până la 70%!
 • Acum 5 hours Politica
  Marcel Ciolacu după reținerea lui Pițurcă: ”Cred că nu va fi singurul caz!”
 • Acum 9 hours General
  L-A PUS LA LOC, PROBABIL CA SĂ-L POATĂ DA ÎNAPOI JOS, DAR DE DATA ACEASTA, “CU RESPECT”. Iuliu Maniu a revenit pe soclu
 • Acum 9 hours Politica
  “DOTTORE” LA “DOTTORE”, NU CRITICĂ “DOTTORATUL”. Ciucă despre acuzațiile de plagiat la adresa lui și a lui Lucian Bode: “Lăsăm să se desfășoare procesele din justiție”
 • Acum 9 hours Politica
  MINCIUNA, BOALĂ PROFESIONALĂ ÎN FAMILIA LIBERALĂ: Ligia Deca le-a spus liderilor PNL că Legile educației ar fi stat deja în consultare și că trebuie aprobate până în luna iunie pentru a nu pierde bani din PNRR. În realitate, proiectele nici acuma nu sunt publice!
 • Acum 9 hours In vizor
  În 2020, lui Piţurcă Jr. i se fluidizau în conturi 11 milioane de lei din conturile Ministerului Apărării. Luni, măştile neconforme din acel contract, l-au verticalizat pe Piţurcă Sr. direct în poartă la DNA
 • Acum 10 hours Din oras
  AICI SUNT VOTURILE DUMNEAVOASTRĂ: Primăria plătește 14 milioane de lei compensaţie pentru căldură clujenilor
 • Acum 10 hours Politica
  PSD își face planurile pentru preluarea conducerii Guvernului: puncte “fierbinți” în relația cu PNL
 • Acum 11 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Campanie pe #Clujul_Civic: “Haideți să îi încălțăm pe micuții de la Pata Rât. Eu pot trăi fără 100 de lei în portofel, dar ei cum pot trăi fără încălțăminte?!”
 • Acum 11 hours In vizor
  Din 2014 suntem anunţaţi că se va putea ateriza şi “cu ceraceaful pus pe geam” pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. Banii ăia s-au topit ca şi o ceaţă. Acum suntem “ameninţaţi” cu un nou sistem ultra-modern. BONUS: care este diferenţa dintre cei 150 de metri din 2014 şi cei 150 de metri din 2023? S-a devalorizat şi metrul de atunci?
 • Acum 11 hours In vizor
  Cum arată un proiect european la Dej. Apa din rigole refulează prin canalizare în casele oamenilor
 • Acum 13 hours In vizor
  VAL DE REVOLTĂ LA CLUJ DUPĂ CE STATUIA LUI IULIU MANIU A FOST TRATATĂ CA UN DEŞEU: “Spargerile de asfalt, rebordurările continuă în Cluj fără ruşine”. Constatăm că Boc nu ştie ce să mai mintă
 • Acum 13 hours Din oras
  DE CE NU NE MIRĂ? După ce a pus monopol pe Cluj, Supercom își dă arama pe față: tarifele aproape s-au dublat, dar gunoiul nu e ridicat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE