Sanatate

Afectiunile rinichilor

Sete si nevoie imperioasa de a urina, evacuarea unei cantitati mici de urina, edeme ale mainilor si picioarelor, scaderea poftei de mancare, tensiune arteriala tot mai mare, paloare a pielii sau o piele foarte uscata, cu mancărimi… Oricare dintre aceste simptome poate trage un semnal de alarma ca avem o problema cu rinichii. Chiar daca in prima faza am fi tentati sa credem ca este vorba de altceva!

Cea mai frecventa afectiune renala este litiaza sau pietrele la rinichi. In acest caz, tot ceea ce poate face pacientul pentru a impiedeca formarea pietrelor la rinichi este cresterea diurezei. Rinichii sunt statia de epurare a organismului sau filtrul lui. De ce afirmam acest lucru? Pentru ca rinichii curata sangele prin eliminarea reziduurilor si a excesului de apa, mentin echilibrul patasiului si al sodiului in sange si regleaza tensiunea arteriala prin secretia de renina.

Iata cateva masuri pentru pastrarea sanatatii rinichilor in organismul uman:

Dieta. In cazul in care se cunoaste structura chimica a calculilor, ne vom adapta dieta in functie de aceasta. Daca este vorba de calculi de natură oxalica, aportul de proteine animale trebuie restrans la maximum 150 g carne sau preparate din carne pe zi. Vor fi evitate branzeturile tari (cascaval, parmezan), trebuie limitat consumul de spanac, ceai negru, nuci migdale, pentru ca acestea contin oxalat de calciu. In litiaza urica, alimentele restrictionate vor fi carnea, ficatul, scrumbiile, sardinele. Alimentatia va fi directionata catre fasole, ciuperci, mazare verde, care au un continut scazut de acid uric.

Sarea. Alimentatia bogata in sare atrage după sine retinerea apei in organism si edeme ale mainilor si picioarelor. De aceea evitati produsele cu un continut ridicat de sare: branzeturile, conservele, maslinele, mezelurile.

Hidratare si lichide. Cea mai buna solutie pentru cresterea diurezei este apa, cea care nu are o concentratie de saruri mai mare de 500 mg la litru, consumata in cantitate de 200-300 ml, o data la 2-3 h si obligatoriu seara inainte de culcare. Pentru stimularea diurezei, rezultate bune o dau si ceaiurile din cozi de cirese sau din matase de porumb. De asemenea, berea slab alcoolizata.

De evitat pierderile excesive de lichide, mai ales in sezonul cald. Persoanele cu afectiuni renale nu au voie sa mearga la sauna sau sa stea la plaja prea mult timp. Nu au voie sa faca exercitii fizice epuizante, sa foloseasca excesiv purgativele sau sa faca cure de slabit drastice.

Analizele prin teste ale sangelui si urinei pot depista problemele renale sau infectii. De asemenea sunt efectuate ecografii si radiografii renale simple pentru a depista posibilii calculi, atunci cand sunt mici, nu mari, cand sunt greu de eliminat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *