Diete

A venit vremea de mancat pepeni!

A venit vara, a venit si vremea pentru pepeni, verzi, rosii sau galbeni. Zemosi si racorosi, aromati si dulci, pepenii sunt alimentul minune in cura de slabire din vara. Pepenele este o sursa naturala de antioxidanti. S-a descoperit ca o felie de pepene rosu pe zi poate avea acelasi efect ca o pastila de Viagra! Multe culturi considera semintele de pepene o… delicatesa. Stiati ca daca se intampla sa inghititi samburi de pepene, nu va creste unul in stomacul dvs? Sigur ca stiati!

 

Care este povestea lor? Pepenele este inrudit cu cantalupul, castravetele, dovleacul, bostaneii si alte plante care cresc pe pamant, cu tulpini taratoare. Exista mai mult de 1200 de specii si varietati de pepene, dintre care 50 sunt mai cunoscute si se impart in patru mari categorii de soiuri: Allsweet, Ice-Box, fara seminte si cu miez galben. Pepenele este cultivat cu scopuri comerciale in mai mult de 96 tari, dintre care in top se afla China, Turcia, Iran si Statele Unite. In Romania cei mai rebumiti pepeni sunt cei de Dabuleni.

 

Pepenele este originar din desertul Kalahari din Africa, iar prima mentiune despre ei a fost descoperita in hieroglifele de pe piramidele egiptene, de acum 5000 de ani. Pepenii erau deseori pusi in mormintele regilor pentru a avea hrana in viata de apoi. Din Africa, ei si-au gasit drum spre tarile de de-a lungul Mediteranei, pe vapoarele comerciale. Pana in secolul al X-lea, pepenele verde a ajuns si in China, tara care este acum producatorul numarul unu de pepeni verzi.. Datorita maurilor, in secolul al XIII-lea pepenele s-a raspandit in restul Europei. A ajuns in Statele Unite pe vapoarele cu sclavi.

 

De ce ar trebui sa consumam pepene? Deoarece contine cantitati mari de apa, aproximativ 90 %, pepenele face parte din categoria fructelor recomandate in afectiuni ale rinichilor si in curele de slabit si detoxifiere.

 

Continutul bogat in mangan si vitamina C activeaza nervii si vasele de sange, asigurand un libido ridicat si un sex de calitate. Enzimele si vitamina B influenteaza productia de albumina si intaresc sistemul imunitar. Vitamina A si betacarotenul ajuta in lupta impotriva stresului. Vitamina C creste capacitatea de concentrare si este responsabila cu buna dispozitie.

 

Continutul ridicat de apa si procentul scazut de sare regleaza fluxul sanguin si actioneaza ca o infuzie naturala de sanatate. Enzimele si zincul cresc cantitatea de sperma si libido-ul. Electrolitii de sodiu si potasiu din pepenii care ii consumam vara ajuta organismul sa acopere nevoia de aceste minerale, care se pierd foarte repede prin transpirartie. Miezul zemos al pepenelui curata intestinul si detoxifica organismul.

 

Pepenele de orice soi sau culoare e o sursa naturala de tiamin, potasiu si magneziu, care intaresc sistemul umunitar si protejeaza organismul de boli. Cura cu pepene reduce simptomele de astm, scade riscul aparitiei cancerului de colon, a bolilor de inima, a artritelor reumatoide si a cancerului de prostata. Sucul natural de pepene este o excelenta racoritoare si o bautura energizanta.

 

La ce sunt bune semintele de pepeni? Nu aruncati semintele de la pepeni si folositi-le ca remedii ! In traditia populara, semintele de pepene erau folosite contra varsaturilor, iar sub forma de infuzie, pentru tratarea hemoroizilor.

 

Exista insa o reteta mereu actuala pentru tratarea pietrelor la rinichi si la fiere cu seminte de pepene verde. Acestea se usuca bine, apoi se dau prin rasinita de cafea. O lingurita din pudra obtinuta se amesteca cu o lingura de ulei de masline. In fiecare dimineata, pe stomacul gol, se ia cate o lingurita  din acest amestec. Apoi, se sta culcat pe partea dreapta, vreme de 10 minute. Tratamentul dureaza trei luni, cate zece zile pe luna, la intervale regulate. Reteta este foarte eficienta daca excludeti din alimentatie alcoolul, cafeaua, grasimile si prajelile.

 

Semintele zdrobite si amestecate cu lapte vindeca hemoragiile uterine, iar amestecate cu apa, vindeca febra. Din semintele de pepene galben se prepara emulsii calmante. Decoctul este un diuretic recomandata in caz de litiaza renala, guta, reumatism. Aceste seminte contin lipide, proteine, celuloza, amidon, ulei volatil, aldehide. Fierte in lapte, aceste seminte contribuie la obtinerea unui lichid racoritor, dar si a unui leac eficient in eliminarea pietrelor de la fiere. Daca pisam semintele, obtinem o pulbere care trateaza problemele digestive.

 

Tot din seminte, se obtine un lapte vegetal folosit in cosmetica. Daca amestecam pudra din seminte de pepene galben cu miere de albine, obtinem un medicament recomandat in caz de impotenta si prostata. Semintele de pepene galben plus cele de pepene rosu, pisate si amestecate cu apa calda, se administreaza persoanelor aflate in convalescenta.

 

Ce secrete de folosire are? Alegeti pepenii verzi care nu au lovituri, taieturi sau crestaturi. Suprafata taiata a pepenelui se acopera cu plastic si se pastreaza la frigider. Pepenii verzi intregi sa pastreaza timp de 7-10 zile, la temperatura camerei.

 

Iata si cateva sugestii de preparare si servire:

 

–    Incercati sa congelati sucul de pepene in tavite pentru gheata si adaugati cuburile in limonada si bauturi de fructe, pentru a le da mai multa savoare.
–    Pepenele se spala inainte de taiere.
–    Miezul de pepene poate fi taiat cuburi, feliat sau scobit in forma rotunda.
–    Fiecare parte din pepene poate fi mancata, chiar si samburii si coaja care au multa fibra vegetala ce ajuta la digestie.
–    In Israel si Egipt, gustul dulce al pepenelui verde este deseori combinat cu gustul sarat al branzei feta.
–    Se poate face o supa rece prin amestecul unui piure de cantalup, kiwi si pepene si a unui iaurt simplu.

 

.ro
Foto: www.sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *