Sanatate

Afectiuni oculare majore

Multe lucruri pot face ca ferestrele locuintei sa nu mai fie eficiente; ele se pot sparge in coliziunea cu o minge, se pot aburi sau pot fi vopsite. Si in cazul ochilor dvs., multe lucruri va pot afecta vederea. Unele ii vor incetosa, iar altele ii pot afecta mult mai grav. Oricare ar fi cauza, cel mai adesea ne gandim la efectul permanent al afectiunilor oculare: orbirea.

Multi dintre noi se tem ca pierderea vederii inseamna incapacitatea de a mai vedea frumusetea pasarilor, a plajelor sau muntilor, a prietenilor si a familiei, ca nu mai pot vedea operele de arta. Putem trai fara unul dintre simturi, dar stim cu totii ca am prefera sa ne pastram vederea. Pe masura ce imbatraniti, iata care sunt problemele oculare care pot aparea.

Probleme de refractie a luminii

Se spune ca imparatul roman Nero se uita printr-un smarald pentru a vedea luptele dintre gladiatori si se considera ca acesta a fost una dintre primele idei privind ochelarii. Problemele de refractie a luminii, precum miopia (cand puteti vedea numai lucrurile aflate aproape) si hipermetropia (atunci cand vedeti numai lucrurile aflate la distanta), au legatura cu felul in care patrunde lumina in ochi.

Ochiul normal este o sfera perfecta, in care corneea si cristalinul focalizeaza lumina pentru a forma imaginea pe retina. La cei care sufera de miopie, distanta dintre fata si spatele ochiului este prea mare, asa ca atunci cand lumina trece prin el nu ajunge pe retina, ci undeva la jumatatea ochiului.

Vederea se poate modifica din cateva motive. De exemplu, puteti vedea mai prost dimineata, dar acest lucru poate fi cauzat de deshidratarea retinei, nu de probleme de refractare a luminii. Ochii dvs. trebuie sa fie bine lubrifiati pentru a focaliza. Ei se mentin in aceasta stare prin intermediul lacrimilor si prin clipit. In procesul clipirii (se misca doar pleoapa de sus, nu si cea de jos), pelicula de lacrimi este uniform distribuita peste suprafata ochiului, mai ales peste cornee.

In fiecare dintre cazuri, prin miscarea pleoapelor este ca si cum ati stropi cu detergent pentru geamuri pe “ferestrele” dvs. Ochii uscati sunt cam ca gura uscata. Pe masura ce imbatraniti produceti tot mai putine lacrimi. Poate ar fi de folos sa mentineti ochiul bine hidratat prin consumul de apa, dar s-ar putea sa aveti nevoie sa utilizati lacrimi artificiale.

Ochelari si lentile de contact

Ochelarii reprezinta primul tratament care s-a aplicat in problemele de vedere. Chiar daca nu trateaza problema, ei rezolva afectiunea in sensul ca pacientul capata o vedere mai clara. Noua din zece oameni isi pot imbunatati vederea cu ajutorul lor (Ben Franklin a inventat lentilele bifocale).

Mai tarziu au aparut si lentilele de contact. De fapt, acestea sunt un fel de ochelari pe care ii puneti direct pe ochi; in timp, lentilele de contact au evoluat de la niste bucati de sticla care trebuiau puse sau scoase cu ajutorul unui dispozitiv special, la lentile foarte moi care se potrivesc perfect peste globul ocular. Noile lentile de contact vor fi din ce in ce mai sofisticate. Unele pot detecta nivelul crescut de zahar in sange si, astfel, diabeticii vor sti ca li se modifica glicemia in functie de culoarea pe care o vor avea lentilele lor de contact.

Desigur ca exista tot felul de interventii chirurgicale refractive, de exemplu keratectomia fotorefractiva, tehnica Lasik si multe altele, metode care pot corecta permanent problema de vedere prin remodelarea corneei care redevine perfecta, in asa fel incat lumina sa focalizeze pe retina. Tehnica Lasik a devenit un proces rapid si destul de precis, prin care ochiul este amortit, corneea se ridica de pe el si apoi un computer calculeaza cantitatea de tesut care trebuie modificata. In cateva secunde, fasciculele laser sunt trimise pentru a taia si remodela corneea, ceea ce permite luminii sa ajunga la ea sub un alt unghi si vederea este imbunatatita

Desigur, unii oameni au nevoie de lentile corectoare de la varste foarte mici, dar ochii se schimba odata cu varsta si, chiar daca viteza de modificare variaza, unii oameni nu au nevoie niciodata de ochelari.

Degenerescenta maculara

Dupa cum se stie, retina capteaza lumina care intra in ochiul dvs. Ea schimba lumina in semnal electric care este purtat de neuroni catre creier, acolo unde sunt interpretate semnalele. In retina exista doua tipuri de structura care capteaza lumina: celulele cu conuri, care controleaza imaginile color si celulele cu bastonase, care se ocupa de imaginile alb-negru. Centrul retinei se numeste macula si este cea mai activa parte a ochiului ce proceseaza semnalele luminoase care permit sa facem lucruri de detaliu, cum ar fi cititul sau reparatia unui ceas de mana.

Macula care are multe celule cu conuri, dar si celule cu bastonase, se poate deteriora odata cu varsta, ceea ce face ca ea sa dea cele mai comune probleme de vedere legate de varsta. Aceasta degenerare are doua forme. Cea mai comuna este forma uscata. Chiar daca nu sunt cunoscute cauzele, stim ca persoanele care fumeaza si au hipertensiune arteriala sunt cele mai afectate. Degenerescenta maculara “umeda” apare atunci cand sub retina se formeaza vase de sange anormale. Pana la urma aceste vase sangereaza si afecteaza retina.

In unele situatii tratamentul cu laser poate imbunatati sau incetini evolutia catre degenerescenta maculara umeda. Se mai stie ca multivitaminele pot intarzia sau chiar preveni aceasta afectiune oculara care evolueaza catre orbire, la unele persoane. Stim ca degenerescenta maculara nu este atat o boala genetica, cat una data de stilul de viata. Acele alegeri ale dvs. care va mentin arterele tinere vor reduce si riscul de a avea vreodata una dintre formele de degenerare maculara.

Cataracta

Daca fierbeti paste langa fereastra, geamul se va aburi si nu veti mai vedea nimic afara. Exact asta face si cataracta: va abureste cristalinul. Cauzele sunt multiple: ultravioletele, fumul de tigara, surplusul de glucoza la cei cu diabet (lucruri care accelereaza imbatranirea). Acestea pot creste riscul de a face cataracta.

Incetosarea poate deveni mai grava in timp. Chiar daca nu duce la orbire totala, cataracta se poate accentua pana in punctul in care, teoretic, sunteti orb. Asta inseamna ca nu puteti citi literele mari de pe cartonul medicului oftalmolog de la o distanta de 6,5 m. Cataracta poate fi operata si se poate implanta un cristalin artificial care corecteaza problema.

Glaucomul

In cazul glaucomului, sistemul de irigare al ochiului se blocheaza (ganditi-va la baia dvs. care este infundata prin acumularea de par). Fluidul nu mai poate fi scos, ceea ce creeaza o mare presiune asupra nervului optic, rezultatul fiind orbirea.

Glaucomul poate sa fie cu unghi inchis (ceea ce inseamna o afectiune brusca legata de irigare) sau glaucom cu unghi deschis, care este o problema graduala, cronica. Ganditi-va la nervul optic ca la un cablu cu fibra optica. El contine mai mult de un milion de fibre, ca acelea folosite de companiile de cablu si de telefonie. Pe masura ce imbatranim, aceste fibre mor. La cei care sufera de glaucom, fibrele mor mai repede decat la ceilalti, pentru ca, adesea, tensiunea oculara este foarte crescuta.

Cum diferenta dintre tensiunea arteriala si cea a fluidului din ochii dvs. este importanta, o tensiune scazuta in vasele de sange ce alimenteaza ochiul, cauzata probabil de prea multe medicamente antihipertensive, poate duce la subnutrirea acestor fibre delicate. Acesta este unul dintre motivele pentru care cei care au tensiunea crescuta iau si medicamente pentru glaucom.

Atunci cand o treime dintre aceste fibre mor, incepem sa pierdem din campul vizual. Pe masura ce fibrele continua sa moara, incepeti sa va dati seama ca ati pierdut vederea laterala. In acest moment, probabil ca jumatate din nervul optic este mort. In cele din urma, glaucomul netratat duce la moartea tuturor fibrelor si la pierderea vederii.

Exista o teorie conform careia substantele toxice din atmosfera pot afecta ochiul, asa ca sangele nu mai ajunge la nervul optic. Fumatul, de exemplu, poate duce la o blocare treptata a sistemului care permite fluidului sa se dreneze din ochi. Daca aveti glaucom, probabil ca nu veti observa primele semne, pentru ca este afectata mai intai vederea periferica, nu cea centrala.

Oftalmologii pot detecta glaucomul si-l pot trata cu picaturi, cu ajutorul laserului si, uneori, prin operatie. Numai examinarile regulate pot detecta din timp glaucomul pentru a-l trata. Cu cat aveti grija mai mare de starea dvs. de sanatate, cu atat aveti mai multe sanse sa va pastrati vederea daca aveti glaucom.

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *