Sanatate

Afectiuni medicale in zona de jos

Cat de repede ne ducem la farmacie sau la doctor cand vrem sa scapam de gripa! Dar cand vine vorba de probleme mai intime, din “zona de jos”, nu ne prea inghesuim. Multi, mai ales femeile, mor de rusine, ceea ce e o prostie. Stii doar ca doctorul a mai vazut si alte vagine, sani sau penisuri! Desigur, nu pe ale tale, dar toate seamana, nu crezi? Apoi trebuie sa spui ca ai facut… sex!!! Sa explici simptomele! Pana aici nimic nu este socant pentru un doctor. Poate ca si el/ea practica din cand in cand asa ceva…

 

 

Daca nu iti place sa suferi, nu incerca sa te tratezi singur(a). Remediile de mai jos la unele afectiuni te pot ajuta pana ajungi la doctor, dar ele nu pot inlocui tratamentele medicale:

 

 

– Cistita si alte infectii de tract urinar (ITU). Inflamatia vezicii urinare ii poate afecta pe barbati, pe femei si pe copii. La adulti, cistita este frecventa (una din doua femei va suferi la un moment dat de asa ceva). Este cauzata de germeni care penetreaza in uretra si – culmea! – o metoda foarte “eficace” de a te pricopsi cu ea este sa faci amor mult, mult. De unde si numele de “boala lunii de miere”. (Daca ai avut o partida absolut fantastica de sex, urineaza imediat pentru a da afara microbii. Utilizarea lubrifiantului in timpul actului sexual ajuta si ea). Simptome clasice pentru ambele sexe: nevoia urgenta de a merge la toaleta (iar cand esti acolo nu iese nimic…), dureri intense la urinare sau sange in urina. Simptomele sunt groaznice si bolnavii vor cat mai repede un tratament – de obicei o cura de antibiotice in doze mari, cu efect magnific, imediat. Problema insasi nu dispare prea repede, dar simptomele da.

 

 

Remediu “de casa” pana ajungi la doctor: Bea o solutie de ¼ lingurita de bicarbonate de sodium la o ceasca de apa din 8 in 8 ore si un pahar de apa simpla la fiecare 2 ore. Pentru a preveni ITU in viitor: bea suc de afine (impiedica atasarea bacteriilor de peretii vezicii), fa dus in mod regulat, foloseste un sapun delicat, usuca-te bine si sterge-te din fata spre spate cand mergi la toaleta. Bea zilnic apa pentru a scoate bacteriile din vezica si urineaza dupa contactul sexual.

 

 

– Candida este o infectie micotica relativ benigna. Dar daca reapare mereu, devine o pacoste care iti dristruge viata sexuala si buna dispozitie. Candida e o ciuperca pe care cele mai multe dintre femei o au in vagin tot timpul. In general, e tinuta in frau de aciditatea naturala a vaginului. Numai ca pilula, antibioticele, sapunurile foarte parfumate, baile de spuma, deodorantele vaginale, sexul, sarcina, diabetul, stresul sau starea proasta de sanatate pot produce un dezechilibru. Printre simptome se numara mancarimea, o scurgere alba, branzoasa, inflamarea vaginala si durerea in timpul actului sexual sau urinatului. Ti se vor prescrie antifungice: ovule (se introduce adanc in vagin, unde se topesc) sau creme (cu aplicatoare pentru introducerea in vagin).

 

 

 

Pana ajungi la doctor, incearca sa eviti infectarea ulterioara mancand in fiecare zi iaurt natural si ia tablete de acidophilus, mananca mai putin zahar si produse dospite si nu bea alcool.

 

 

– Gardnerella vaginalis. Mai frecventa decat candida, traieste in mod natural in vagin, ramanand o prezenta discreta pana cand ii strici mediul (de exemplu, iei pilule anticonceptionale). Primul simptom poate fi un miros de peste (mai ales dupa actul sexual) sau o scurgere, fie subtire si apoasa, fie spumoasa. Se trateza cu antibiotice si nu se transmite sexual, asa ca el n-are nevoie de tratament. Ca remediu, schimba PH-ul vaginal prin spalaturi cu irigatorul cu otet (1/3 de otet la 2 de apa).

 

 

– Endometrioza este maladia in care celulele endometrice (din captuseala uterului) cresc in exteriorul uterului, de exemplu in ovare, trompe, vezica urinara sau intestinul gros. Nu se stie de ce, dar afecteaza femeile in anii reproducatori, mai ales intre 30-40 de ani. Endometrioza nu produce intotdeuna simptome, dar te impiedica, in parte sau complet, sa ramai insarcinata. Daca totusi apar simptome, acestea pot fi: dureri in abdomen sau cand mergi la toaleta, in timpul actului sexual, in timpul menstruatiilor, care devin anormal de abundente. Cel mai raspandit simptom este o durere severa, surda, inainte sau in timpul ciclului, diferita de crampele menstruale obisnuite. Se diagnosticheaza prin laparoscopie, o interventie in cursul careia chirurgul vizualizeaza organele in cauza. Tratamentul depinde de cat este de grava situatia si de faptul ca vrei sau nu sa faci copii. Ti se pot da medicamente pentru a usura durerile sau un tratament hormonal, care duce la disparitia tesuturilor nedorite. In unele cazuri, tesuturile trebuie indepartate chirurgical; in cazurile severe, se extirpeaza uterul, trompele si/sau ovarele.

 

 

Chiar daca totul este in regula…:

 

 

–    Ai grija de corpul tau si urmareste-i orice schimbare. Spala-te cu un sapun delicat, neparfumat, incearca – dar chiar incearca! – sa porti numai chiloti de bumbac, iar daca observi orice umflaturi anormale, orice scurgere, orice roseata, du-te la doctor.
–    Nu recurge la spray-uri si spalaturi intime. Nu prea ai nevoie de ele. Modifica delicatul echilibru al PH-lui vaginal (al aciditatii vaginale), putand conduce la infectii precum candida. Daca ti-e teama ca mirosi, fa regulat un dus.
–    Controleaza-te ginecologic si fa-ti frotiuri Pap in mod regulat. Daca esti activa sexual, du-te la doctor ori de cate ori observi ceva deosebit, iar, daca nu, o data la sase luni.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *