Din oras

Afară cu magazinele second-hand din centru – o spun chiar clujenii. Ce măsuri ia Oradea într-o situație similară

De ani de zile, tot centrul orașului este invadat de magazine second-hand sau outlet-uri. Aproape fiecare stradă din zona ultracentrală e presărată cu terase și magazine cu haine la mâna a doua. Clujenii s-au săturat de aspectul “ieftin” al Clujului și ar vrea ca Emil Boc să facă la fel ca primarul din Oradea.

Pe platformele cu sesizări și reclamații la adresa conducerii Primăriei apar periodic nemulțumiri legate de numărul mare de magazine second-hand din buricultârgului.Clujenii îi cer lui Boc să le mute la periferie, așa cum au făcut alte orașe din țară și așa cum este în străinătate.

“Ar fi frumos dacă am curăța puțin și centrul Clujului, după modelul propus la Oradea, prin eliminarea second hand-urilor din centrul istoric al orașului. Sunt prea multe, iar imaginea pe care o creează nu este cea mai atrăgătoare”, i-a scris Corina Sima, primarului.

Cititorii Ziar de Cluj au semnalat și ei, nu demult, aspectul de mâna a doua al centrului și au venit și cu idei pentru repararea imaginii zonei ultracentrale.

“În primul rând, Emil Boc, primarul Clujului nu ar fi trebuit să accepte second-hand-urile.Ele stăteau bine mersi în cartiere. În nici un oraș european nu vezi în centrul orașului second-hand-uri …Păcat ca ne facem de rușine în fata turiștilor care vin să ne vadă orașul nostru”, ne-a scris un cititor.

Potrivit unor opinii, dacă Primăria nu ia măsuri, atunci clujenii să nu mai cumpere haine și magazinele se vor închide.

“Lumea să nu mai cumpere haine second hand și așa-i aduci la faliment în câteva luni, dacă Primăria e impotentă.  Să se evite cu precădere second-hand-urile din centru”, a fost de părere un alt cititor.

Deocamdată, în Oradea este la fel ca în Cluj, dar conducerea Primăriei are în plan să scoată din centru toate magazinele second hand. Potrivit news.ro, Primăria Oradea vrea să interzică în următorii doi ani funcţionarea magazinelor second-hand, a caselor de amanet, a sălilor de jocuri de noroc şi a service-urilor şi spălătoriilor auto în zona istorică a oraşului, măsura fiind inclusă într-un plan al municipalităţii de dezvoltare şi atragere de turişti.

“Avem nevoie de un centru mai atractiv în municipiul Oradea. Trebuie să existe o combinaţie de spaţii care atrag vizitatorii şi orădenii, lucru care se întâmplă mai greu cu case de amanet sau magazine cu haine second-hand”, a spus Ilie Bolojan, primarul din Oradea.

Poate primarul Emil Boc se va inspira din propunerile clujenilor și ale municipalității Oradea. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *