In vizor

“Afacerea” Targul de Craciun din Cluj: chirie mare, pene de curent si vizitatori putini

Dincolo de provincialismul care parca  a intrecut orice asteptare la Targul de Craciun din centru, pentru vanzatorii de la casutele de lemn din Piata Unirii experienta e si mai amara. Chiria lunara depaseste 2.500 de lei, insa, in fiecare zi la pranz se ia curentul, iar clujenii nu se prea inghesuie la eveniment.

In miezul zilei, Targul de Craciun de la Cluj pare abandonat. Siruri intregi de casute sunt inchise, de unele se mai ocupa cate un vecin si cei care au ramas eroic in frigul patrunzator incearca fara prea mare succes sa isi vanda marfa multa expusa la geam.

“Stam aici pana la pe la 9 seara. Dimineata trebuie sa fim prezenti la 9. Nu prea am facut mare vanzare”, spune un vanzator de sapunuri si produse cosmetice naturale aduse tocmai din Ungaria.

O doamna de la casuta vecina vine sa il intrebe de sanatate, anuntandu-l ca pazeste inca vreo trei, temporar parasite de proprietari. Peste piata cu rari vizitatori se revarsa din boxe cantece de Craciun, ba americane, ba colinde neaose romanesti.

Desi produsele sunt multe si frumoase, de la botosei si blanite de lana la turta dulce si ciocolata de casa, bijuterii si artizanat hand made, nu se aduna prea mult musterii sa le cumpere. O tanara producatoare de globuri a gasit o metoda ingenioasa de marketing: personalizarea.

“Avem numai globuri de sticla, in timp ce acum toata lumea vinde unele din plastic. Le putem imprima cu mesaje de sarbatori sau numele celui caruia i se face cadou, la acelasi pret”, spune ea.

A iesit afara, pentru ca in casuta e prea frig. S-a luat curentul. Vanzatorii spun ca asta se intampla in fiecare zi, la orele pranzului.

“Nu ne spune nimeni ce se intampla. Pana in fiecare zi, stam la ratele, la soare, ca inauntru e prea frig”, se plange vanzatoarea de alaturi.

Chiria pentru o casuta costa 2.500 de lei, fara TVA, pentru perioada dintre decembrie si ianuarie si, pentru cei care vand produse alimentare e si mai scump.

“In anii trecuti stateam din decembrie pana in februarie in Piata Unirii. Cu cat castigam in decembrie, abia plateam chiria pentru celelalte doua luni”, spune doamna de la una din tarabele cu turta dulce.

In acest an, Targul de Craciun tine doar pana in 5 ianuarie.

“S-a decis la primarie, nu stiu care e motivul”, spune Sergiu Liti, organizatorul evenimentului.

Potrivit acestuia, patinoarul nu a avut prea mult succes anul acesta, avand abia 60-70 de bilete vandute pe zi.

“In 1 si 5 decembrie intrarea a fost libera, nu am facut mare profit din patinoar. In rest, a fost foarte multa lume la targ, cam 20.000 de oameni in Piata Unirii la concertele din 1 Decembrie si in seara in care a cantat Smiley. Vin multi straini, cu familiile, se vorbeste foarte mult franceza in Piata Unirii”, explica Liti.

De saptamana viitoare va incepe un parteneriat cu cateva scoli din Cluj ai caror elevi isi vor face orele de sport la patinoar, platind 50% din valoarea biletelor, dupa cum a anuntat organizatorul.

“Nu e adevarat ca se ia curentul in fiecare zi, numai o data a fost pana”, a mai spus acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *