Justitie

Adrian Toni Neacșu, reacție după controlul ANPC la hypermarket-urile Cora: „A fost organizat un adevărat desant al altor autorități cu misiunea de a găsi motive pentru a le închide”

Fostul judecător și membru al CSM, Adrian Toni Neacșu, s-a arătat revoltat de controlul ANPC la Cora. Rețeua Cora anunță că accesul în hipermarketurile sale aflate în incinta unor centre comerciale se face pentru toți consumatorii, posesori sau nu ai unor certificate verzi. Totodată, Cora România avertizează autoritățile că prin blocarea accesului clienților la magazinele sale ”ignorarea statutului de magazine esențiale pentru retailerii alimentari care activează în cadrul unor centre comerciale discriminează această categorie, distorsionează piața și încalcă principiile concurenței loiale între actorii cu statut egal din acest sector.”

În plus, din cauza restricțiilor, „sunt astfel puse în pericol mii de locuri de muncă, securitatea unui întreg lanț de aprovizionare care implică mulți producătorii locali, și nu în ultimul rând sănătatea consumatorilor, care se vor îndrepta spre un număr limitat de magazine, creându-se aglomerație și favorizându-se nerespectarea condiției esențiale de distanțare socială.”

După acest anunț Protecția Consumatorilor a efectuat controale la Cora. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a propus închiderea unităţilor Cora Pantelimon şi Cora Alexandriei din București pe o durată de cel mult 6 luni, în urma constatării mai multor abateri importante la cele două magazine în cadrul unui control realizat vineri, potrivit unui comunicat remis de ANPC.

Avocatul Adrian Toni Neacșu susține că gestul autorităților, de a controla Cora după acel anunț, arată direcția abuzivă în care ne îndreptăm.

„Ce s-a întâmplat ieri cu magazinele Cora, călcate de ANPC și închise intempestiv a doua zi după ce lanțul anunțase că primește și persoanele nevaccinate, arată direcția abuzivă în care ne îndreptăm.

HG-urile care reglementează interdicțiile pentru persoanele nevaccinate sunt haotice, nejuridice și conțin prevederi contradictorii și confuze. Sunt pur și simplu scrise cu picioarele și cu siguranță nici alea nu aparțin unor juriști.

Pentru că lanțul de magazine Cora sfidase autoritățile situației de urgență, invocând de altfel exact prevederi interpretabile din aceste HG-uri dezlânate, dar și pentru că nu există altă sancțiune decât amenda pentru nerespectarea lor (de max 5000 de lei!), a fost organizat un adevărat desant al altor autorități (ANPC) cu misiunea de a găsi motive pentru a le închide, altele decât cele care țin de nerespectarea legislației privind accesul persoanelor nevaccinate, ceea ce s-a și întâmplat.

Între timp, în Parlament este iminent votul final asupra unui proiect de lege (Plx 271/2021) prin care agenții economici care nu respectă limitările din starea de alertă să poată fi închiși rapid. Au avut grijă inclusiv să prevadă că atacarea în justiție a acestei măsuri nu suspendă sancțiunea închiderii temporare, astfel încât magazinul/spațiul comercial să rămână efectiv închis.

Cel mai probabil legea va trece săptămâna viitoare, în ședință de plen a Camerei deputaților de marți sau miercuri.

Asociația marilor retele comerciale în loc să emită postfactum comunicate de presă anemice mai bine își folosește resusele și armatele de avocați să împiedice sau să cosmetizeze aceste noi siluiri ale Legii nr. 55/2020 privind starea de alertă”, a spus Toni Neacșu, pe pagina sa de Facebook.

Amendă pentru CORA Cluj

Conform IPJ Cluj, polițiștii din Cluj-Napoca s-au sesizat săptămâna aceasta că într-un centru comercial nu sunt respectate măsurile de prevenire și combatere a efectelor Covid-19.

Practic, în zona de acces în centrul comercial erau afișate panouri și delimitate două culoare distincte ce indicau faptul că pe un culoar este permisă intrarea în întregul spațiu comercial prin prezentarea certificatului verde Covid, pe culoarul ce duce doar în zona hipermarketului nefiind necesară prezentarea acestuia.

Polițiștii au dispus eliminarea afișelor neconforme, societatea fiind amendată cu 5.000 de lei pentru nerespectarea măsurilor stabilite prin HG 1090/2021.

Sursa: Stiri pe Surse 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *