Rautacisme

Adrian Oros, câțist ca ministru răzgândac, orbanist ca simțire, a anunțat că se retrage din grupul parlamentar al PNL de la Senat, ca gest de susținere pentru Ludovic Orban

Adrian Oros, ministru al Agriculturii în Guvernul Câțu din noiembrie 2019, a anunțat astăzi pe pagina sa de Facebook retragerea din grupul parlamentar al PNL de la Senat, ca gest de susținere pentru Ludovic Orban.

Oros este membru PNL Cluj de dinainte ca această organizație să fie preluată prin fuziune de către PDL, partid cu care peneliștii erau dușmani de moarte înainte de contopire. Gestul de astăzi al lui Adrian Oros reprezintă, practic, o delimitare a vechiului liberal de noii liberali pedeliști, care au preluat puterea în partid. Însă, Oros șade, bine mersi, cu fundul în două luntri, rămânând ministru în guvernul Câțu, de a cărui grupare pedelistă se delimitează la Senat.

Istoria răzgândelilor liberalului orbanist Oros, ministru câțist

Adrian Oros a anunțat în 28 septembrie că îşi va depune demisia din funcţia de ministru al Agriculturii. Atunci declara că „pentru premierul Florin Cîţu, agricultura şi industria alimentară nu au fost niciodată priorităţi”. În 15 octombrie, ministrul Oros și-a retras demisia, după ce a fost sunat de premierul Câțu, dar anunța: „Nu am părăsit echipa lui Ludovic Orban! Cred cu convingere că singura soluție realistă și decentă pentru gestionarea crizei politice, sanitare și economice din țara noastră este refacerea coaliției și un guvern condus de Ludovic Orban.”

Dată fiind istoria recentă a răzgândelilor liberalului Oros, „uite demisia, nu e demisia”, e posibil ca și retragerea de astăzi să fie retrasă, la un moment dat, printr-o nouă postare pe Facebook.

„Dragi prieteni,

Am decis să mă retrag din grupul parlamentar al Partidului Național Liberal de la Senat!

Din nefericire, în câteva săptămâni “echipa câștigătoare” a transformat PNL din cel mai onorabil partid românesc, în cel mai detestat si izolat partid.

Guvernul liberal Orban a reușit să treacă țara printr-o perioadă dificilă, cu care România nu s-a mai confruntat în ultima vreme. Și a făcut-o foarte bine. Am vorbit anul trecut de construcția unei coaliții de dreapta care să dezvolte România. Care să reconstruiască încrederea că și în România se poate. Am promis stabilitate, profesionalism, decență, bunăcuviință, seriozitate.

În ultima perioadă, nu reușesc să explic oamenilor care și-au pus speranța în noi, comportamentul total aberant al celor care au confiscat Partidul Național Liberal. Din păcate, constat acum, ca nu a fost vreun plan, sau un proiect pentru PNL, sau pentru România. Sau dacă a fost, este ceea la ce asistăm în zilele noastre. Un plan pentru distrugerea PNL. Și care compromite șansele la dezvoltare a României.

Cred cu convingere, că singura soluție realistă și decentă pentru gestionarea crizei politice, sanitare și economice din țara, este refacerea coaliției și un guvern condus de Ludovic Orban.

Rămân asumat valorilor în care cred, în echipa liberală a lui Ludovic Orban. Singurul lider liberal cu credibilitate, în jurul căruia se poate construi, nu demola, așa cum se întâmplă cu actuala conducere a PNL”, a postat astăzi Adrian Oros pe pagina sa de Facebook.

În 15 octombrie, Adrian Oros a anunțat:

„Nu am părăsit echipa lui Ludovic Orban! Cred cu convingere că singura soluție realistă și decentă pentru gestionarea crizei politice, sanitare și economice din țara noastră este refacerea coaliției și un guvern condus de Ludovic Orban.

❗Pentru prima dată în ultimele 9 luni, am discutat cu premierul Florin Cîțu la telefon. M-a sunat el. M-a rugat să revin asupra demisiei, pentru o perioadă scurtă, cu argumentul că nu există nici o altă soluție  în acest moment.

Întotdeauna am tratat cu seriozitate responsabilitățile publice care mi-au revenit. Cu atât mai mult onoranta poziție de ministru în Guvernul României. Niciodată nu am fugit de responsabilitate, nici atunci când ar fi fost comod să am un exit, nici acum când criza politică se adâncește. Am crezut că, după demisia mea, va fi numit rapid cineva care să gestioneze activitatea în minister.

❗Nu este normal ca programele derulate de către MADR în acestă perioadă să fie inutil afectate de criza politică generată în mod cu totul gratuit de aventurieri politici și de oameni iresponsabili. Sper ca în curând sa se instaleze un guvern cu puteri depline.

↗️ Eu rămân asumat valorilor în care cred, în echipa liberală a lui Ludovic Orban. Singurul lider liberal cu credibilitate, în jurul căruia se poate construi, nu demola.”

În 28 septembrie, Adrian Oros declara:

„Azi îmi voi depune demisia din funcția de Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale!

Pentru Premierul Florin Cîțu, agricultura și industria alimentară nu au fost niciodată priorități, ca atare:

1. Bugetul MADR pentru anul 2021 reprezintă 60% din execuția bugetară a anului 2020, cu efecte asupra programelor aflate în derulare. La rectificarea bugetară, MADR a primit o sumă infimă, absolut insuficientă.

2. În PNRR nu a fost cuprins niciun proiect major pentru agricultură. Asta deși în primul draft trimis la Comisie, în noiembrie 2020, PNRR conținea un proiect complex pentru gestionarea apei în agricultură (irigații, desecare/ drenaj și sistem antigrindină), în valoare de 6,5 miliarde euro, proiect asumat în Programul de guvernare, alături de Rețeaua de depozitare, procesare si distribuție a produselor românești, alt proiect care nu a mai avut loc in PNRR.

3. Nu există suficientă determinare pentru eradicarea activității samsarilor, a vânătorilor de subvenții și a pieței negre, care afectează fermierii corecți. Astfel, orice subvenție, orice formă de sprijin devine ineficientă.

Multumesc tuturor celor cu care în această perioadă am colaborat, atât la elaborarea Programului de tranziție, la viitorul Program Național Strategic, dar și în activitatea curentă.

Am avut onoarea și norocul să cunosc oameni deosebiți, profesioniști, atât în Guvern, în MADR sau în mediul asociativ.

M-am bucurat să pot promova pe pagina mea și a ministerului, pe toți cei întâlniți în deplasările prin țară, fermieri români care performează, care sunt exemple de succes.

Am vrut să arăt că și în România #SePoate!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *