In vizor

Administrarea pădurii Turzii, în vizorul procurorilor. A fost deschis dosar penal pentru abuz în serviciu și delapidare

Procedura prin care 783 de hectare de pădure, proprietate publică a municipiului Turda a fost dată în administrare unei firme private este cercetată de Poliție, după ce o sesizare privind infracțiuni de abuz în serviciu și delapidare a fost formulată către organele de urmărire penală.

Consiliul Local al Municipiului Turda a adoptat la data de 28.03.2019, Hotărârea nr 44 privind aprobarea contractului dintre Municipiul Turda și SC Ocolul Silvic Valea Ierii srl care prevedea faptul că municipalitatea acordă dreptul de administrare a 783, 34 de ha către această firmă. Hotărâri similare au fost luate de către alte unități teritorial-administrative din jud. Cluj, asociate în Asociația Șoimul Arieș, înființată în baza Ordonanei nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații. Ocolul Silvic Valea Ierii srl este o societate comercială înființată cu asociat unic Asociația Șoimul Arieș. Potrivit Legii 15/1990, regiile autonome se pot înființa prin ”…. hotărîre a organelor județene și municipale ale administrației de stat, pentru cele de interes local”. SC Ocolul Silvic Valea Ierii srl nu a fost înființat de către administrația publică locală municipiul Turda și/sau alte localități, ci este înființată de către o persoană jurdică de drept privat, înființată în baza OUG 26/2000. Deasemenea Asociația ”Șoimul Arieș” nu are statutul unei asociații de dezvoltare inter-comunitară și pe cale de consecință nu funcționează în regim de putere publică, potrivit inforaries.ro

Potrivit art. 12 alin(2) din Legea 46/2008 – Codul Silvic republicată cu modificările și completările ulterioare, ocoalele silvice de regim care nu funcționează ca regii autonome de interes local pot asigura doar servicii silvice pentru fondul forestier proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale și nu au drept de administrare a acestor fonduri silvice.

La momentul aprobării proiectului de hotărâre, Ocolul Silvic Valea Ierii SRL nu era înscris în Registrul național al administratorilor de păduri și al ocoalelor silvice ca regie autonomă de interes local. Acest fapt a fost confirmat de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, inclusiv în februarie 2020.

Dosarul privitor la administrarea pădurii Turzii este în stadiul cercetării penale care este o etapă anterioară procedurii de urmărire penală propriu-zise.

Odată cu demersul organelor de cercetare penală începe un nou capitol legat de modul în care autoritățile locale administrează unul dintre cele mai valoroase bunuri aflate în proprietate publică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *