Rautacisme

Acum trei ani Liviu Alexa publica o amplă anchetă în Ziar de Cluj despre cinismul multinaţionalelor care "operează" bugetul României. Azi, Marcel Ciolacu se dă lovit de inspiraţie şi "reclamă cinismul companiilor care nu declară profiturile"

Când în 2018, jurnalistul Liviua Alexa publica în Ziar de Cluj o „ANCHETA-BOMBA: Top 100 Firme din Romania / Minte Dragnea sau NU cand zice ca multinationalele declara profit prea mic? Am verificat eu asta, ca sa nu mai pierzi tu vremea. Citeste aceasta analiza LA SANGE si pe CIFRE si trage TU concluziile!”, Gudureanu era zburat din PSD, iar Ciolacu încă îi mai căra geanta lui Dragnea, gândindu-se cum să facă să-i ia locul.

Cert este că, mai ales Marcel Ciolacu, n-a zis nici pâs despre cum fură multinaţionalele din averea României şi, cu cinism, o cară peste hotare.

În 2018, Liviu Dragnea vorbind de la tribuna Consiliului Naţional al PSD, a şocat asistenţa prin abordarea unui subiect tabu: a spus pe şleau că multinaţionalele nu plătesc decât bani „de seminţe” ca impozit, fiindcă declară profituri foarte mici din marile cifre de afaceri pe care le fac în România. Iar Liviu Alexa a demonstrat acest lucru, ridicându-şi în cap toată şleahta de slugi şi sclaveţi politico-economici ai mutinaţionalelor din România.

Azi, Marcel Ciolacu, ajuns la ciolanul guvernării şi în foame de bani şi-o fi adus aminte ce i s-a citit acum trei ani şi a dat o declaraţie ca şi cum l-ar fi izbit pe el inspiraţia: cică „reclamă cinismul companiilor care nu declară profiturile”.

Fostul chelner al lui Hayssam remarcă cinismul unor companii care își ascund profiturile sub diverse inginerii economice, în timp ce altele își plătesc corect dările la stat. El a dat exemplul unor companii care declară profitul și care apoi este impozitat în timp ce altele preferă să se ascundă și rămân neimpozitate. În aceste condiții, ar cam fi dublă impozitare în cazul companiilor care își declară profiturile corect pentru că ar plăti impozite pe profit, dar și din cifra de afaceri dacă Taxa nouă pentru marile companii ar fi introdusă așa cum se discuta la un moment dat în Coaliție.

„Este o discuție în ceea ce privește dubla impozitare și sunt covins că vom ajunge la o soluție bună pentru români. Știți bine că eu nu mi-am asumat niciun deficit. Nu am spus că va fi mai mare de 5.84. Eu știu că Guvernul și-a asumat un deficit de 6,2 și cred că indiferent cine se schimbă la guvernare trebuie să fim responsabili și să arătăm că oricine e premier ne asumăm.

În cazul companiilor cu profit mare nu va exista dublă taxare. Dedeman plătește impozit pe profit 15%. Vă rog să luați legătura cu redactorii de profil să vedeți companiile similare cât plătesc profit în România”, a declarat Marcel Ciolacu.

Marceluş, vezi că ai mai sus un link la un material extrem de bine documentat, de pe vremea în care îi cărai ştiucile lui Liviu Dragnea. Nu trimite oamenii aiurea la redacţii care dacă scriu ceva împotriva multinaţionalelor de mâine le pică în budă afacerea!

Fii şi tu măcar o dată în viaţă şi asumă-ţi ce ţi s-a citit cândva şi citează corect.

Iată că, după trei ani, i s-a tradus și lui Kelemen Hunor articolul lui Alexa. Și, se pare, l-a înțeles. ”Coca Cola are un profit foarte mic în România, comparativ cu alte țări (…) Optimizarea fiscală scoate banii din țară (…) ANAF lasă în pace firmele mari cu profit mic

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a spus că așa-numita ”taxă de solidaritate” pe cifra de afaceri a companiilor mari este necesară pentru că unele firme nu plătesc profit, scoțându-l din țară sub formă de optimizarea fiscală. El a dat ca exemplu reprezentanța din România a Coca Cola.

”Coca Cola are un profit foarte mic, la o cifră de afaceri mare. În altă țară similară, Coca Cola are un profit mult mai mare, la o cifră de afaceri similară. În România, anumite companii merg pe optimizarea financiară, e un nume foarte frumos, dar se poate spune altfel – se scot banii din țară se facturează alte servicii și se înregistrează profitul în altă parte”, a spus liderul UDMR la Digi24.

El a criticat și Fiscul, spunând că agenții fiscali nu controlează marile companii: ”Cei de la ANAF merg după companii mici și lasă în pace firmele cu cifră de afaceri mare și profit mic sau deloc. La aceste companii nu se uită. Eu o să spun lucrurilor pe nume. Dacă statul nu e în stare să adune TVA și alte taxe, înseamnă că nu e un stat puternic. Un stat puternic are reguli respectate de toți. Noi suntem interesați să avem un stat puternic”.

Kelemen Hunor a spus că PNL nu e de acord cu taxa propusă de UDMR și susținută de PSD, adăugând că discuțiile vor continua și în 2022. ”Nu trebuie să ne ambalăm, dar trebuie să discutăm. Să încercăm să aducem niște bani la buget”, a mai spus liderul UDMR.

El a spus că taxa ar urma să intre în vigoare la minimum 6 luni după eventuala adoptare și ar aduce la buget ”4-5 miliarde de lei pe an”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *