Sex

Actul sexual dureros la femei

Actul sexual trebuie sa aduca placere si destindere pentru ambii parteneri, si de obicei asa se intampla, dar pentru o femeie, uneori, poate fi dureros fizic, iar un barbat grijuliu se poate intreba de ce.

Un studiu a descoperit ca 40 % dintr-un lot de femei supravegheate ginecologic au simtit macar uneori durere in timpul actului sexual. Asa ca nu fi indiferent daca iubita ta pomeneste de asta.

Un raport sexual dureros, numit dispareunie, poate avea cauze multiple. Multe femei acuza durerea si astfel actul sexual nu mai ofera placere. Durerile pot aparea ca urmare a unor afectiuni care se pot trata, insa este nevoie de un control medical riguros de specialitate pentru a se sti exact motivul si pentru a se aplica tratamentul cel mai potrivit.

Cea mai mare parte a neplacerilor au cauze fizice si pot fi tratate. Totusi, un procent redus de femei au muschii vaginali contractati si pot beneficia de tehnici de relaxare care se pot invata in sedinte de consiliere.
Iata cauzele cele mai frecvente:

–    Vaginismul. Se defineste ca o contractie spasmodica involuntara a muschilor vaginali / perivaginali in momentul penetrarii vaginului de penis, facand penetrarea imposibila sau dureroasa. Poate fi primar, cand tulburarea se produce de la primul contact sexual sau secundar, cand apare dupa un interval  de relatii sexuale normale. La randul lui, vaginismul se poate datora unei boli organice (infectie, inflamatie, trauma) dar si unor tulburari psohologice (preludiu scurt, violenta, abuz sexual).

–    Endometrioza reprezinta existenta unui tesut similar endometrului in afara cavitaii uterine. Sub influenta hormonilor, endometrul se pregateste pentru o posibila sarcina, ingrosandu-se. Daca sarcina nu se realizeaza, endometrul se dezintegreaza, eliminandu-se prin vagin in timpul menstruatiei. Tesutul endometrial localizat in afara uterului se comporta asemanator, fara a putea fi eliminat din organism. Astfel provoaca leziuni locale, iar tesuturile invecinate devin inflamate si iritate. Endometrioza afecteaza calitatea actului sexual – datorita durerii – si reprezinta una din cele mai frecvente cauze ale infertilitatii.

–    Chlamydia este o infectie bacteriana cu agentul infectios Chlamydia Trachomatis care se transmite prin contact sexual (oral, vaginal sau anal). Boala sexuala transmisibila (BTS), ea inflameaza tesutul in adancime, provocand dureri.

–    Sarcina extrauterina (in afara cavitatii uterine) este o cauza mai rara, dar poate fi la originea durerilor. In aceasta afectiune oul fertilizator se dezvolta la nivelul trompelor, in zona abdominala, ovariana sau cervicala. Poate periclita viata femei, daca nu este inlaturata la timp.

–    Vulvodinia sau durerea cronica la nivelul vulvei, poate fi provocata de iritarea nervilor de la nivelul vulvei, de infectii bacteriene, de contactul brutal cu penisul, de afectiuni psihomatice. Durerea se manifesta prin senzatii de arsura, intepaturi, mancarimi in timpul actului sexual sau a mersului.

–    Uscaciunea vaginala datorata lipsei lubrifiantul natural emis de hormonii specifici vaginali. Cauzele acestei uscaciuni pot fi diverse medicamente sau pilule contraceptive, probleme de sanatate, varsta inaintata, tehnici gresite ale partenerului in efectuarea contactului intim, traume psihologice.

–    Alergie la sperma partenerului, care produce astm, mancarimi, senzatie de voma. Anticorpii persoanei afectate se dezvolta ca o reactie la un component de tip proteic din sperma barbatului. De multe ori schimbarea partenerului nu rezolva problema.

–    Traume psihologice anterioare sau prezente (abuz sexual, violenta, neintelegeri, etc.).
Poate ca aceste aspecte nu sunt sexi pentru un barbat, dar a nu le trata duce de regula la probleme mai grave, cu consecinte mai serioase. Arata partenerei tale ca-ti pasa. Implica-te.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *