Din oras

Actele de violenta in scoli: 295 de cazuri de atac la persoana inregistrate in anul scolar 2014-2015

Scris de 285

Inspectoratul Scolar Judetean Cluj monitorizeaza in permanenta fenomenul violentei in mediul scolar. La nivelul judetului, cele mai insemnate acte de violenta manifestate in scoli intra in categoria atacului la persoana. Raportul anual al ISJ arata ca cele mai frecvente au fost insultele grave, volentele fizice usoare sau amenintarile repetate.

Sursa Foto: adevarul.ro

Factorii care incurajeaza astfel de fapte antisociale atat in scoli, cat si in zonele din apropierea lor tin de supravegherea deficitara a elevilor de catre personalul didactic, de lipsa personalul de paza sau neglijenta acestuia. Totodata, nesupravegherea bunurilor lasate in salile de clasa in timpul pauzelor si neglijarea masurilor de securizare a bunurilor detinute de elevi precum utilizarea telefoanelor mobile pe parcursul orelor incurajeaza furtul acestora.  

Actele de violenta din unitatile de invatamant preuniversitar sunt clasificate in patru categorii: atac la persoana, atentat la securitatea unitatii scolare, atentat la bunuri si alte fapte de violenta sau atentate la securitatea spatiului scolar.

Cele mai frecvente fapte antisociale, dupa cum reiese din raportul ISJ, vizeaza atacul la persoana. In aceasta categorie s-au inregistrat 295 de cazuri dintre care 179 au fost intocmite de persoane de sex masculin si 116 de persoane de sex feminin. Dintre aceste violente, cele mai frecvente care s-au raportat tin de insulte grave, repetate (un total de 96), de amenintari repetate (62 in total), violente fizice usoare, fara arme (97 in total). Nu s-au raportat cazuri de violenta fizica cu arme de foc sau arme alve, nici fapte privitoare la viata sexuala precum hartuire, coruptie sexuala sau viol, de asemenea nu au existat cazuri de inselaciune sau de lasare fara ajutor prin omisiune de instiintare.

Cea de a doua categorie vizeaza atentatul la securtatea unitatii scolare. In aceasta situatie au fost inregistrate 25 de astfel de fapte dintre care in 21 de cazuri s-au introdus persoane straina in incinta scolii, iar in celelalte 4 situatii s-a sesizat introducerea sau port arma alba in spatiul scolar. La nivelul judetului, nu s-au inregistrat situatii de port arma de foc, de incendieri sau tentative de incendieri, nici alarme false in unitatile scolare.

Categoria trei implica atentatul la bunuri. Din raportul ISJ reiese ca au existat 113 cazuri, din care 95 reprezinta acte de distrugere a bunurilor scolii. S-au inregistat 9 cazuri de distrugere a bunurilor unor persoane, 6 acte de talharie si 3 de insusire a bunurilor gasite. In schimb, nu s-au raportat cazuri de furt sau tentativa de furt.

Alte 26 de fapte antisociale au fost clasificate pentru anul scolar 2014-2015 la sectiunea fapte de violenta sau atentate la securitatea spatiului scolar. Dintre acestea, cele mai frecvente cazuri au fost cele de consum de stupefiante sal alte substante interzise (un numar de 9) si consumul de alcool (6 astfel de situatii). Totalul actelor de violente in scoli este de 459, dintre care cele mai multe intra in categoria atacului la persoana.

In materie de fapte penale sesizate in anul scolar trecut, s-a inregistrat un numar de 14 infractiuni cu violenta (loviri, amenintari, purtare abuziva), 21 de situatii cu furt calificat, 2 infractiuni de alte genuri (corupere sexuala a minorilor, portul sau folosirea fara drept de obiecte periculoase) si 23 de alte infractiuni.

De asemenea, in anul scolar trecut au fost aplicate 12 sanctiuni contraventionale in incinta unitatilor de invatamant preuniversitar, ca urmare a incalcarii prevederilor Legii nr. 61/1991. Fata de anul scolar 2013-2014 cand au fost date 13 astfel de sanctiuni, se remarca o modesta imbunatatire.

In anul scolar 2014-2015, politia a fost sesizata cu un total de 37 de infractiuni comise in unitatile de invatamant preuniversitar. Un numar de 28 de infractiuni au fost savarsite in mediul urban si 9 infractiuni au fost savarsite in mediul rural. Cu privire la distanta fata de sediul institutiei scolare, 35 de infractiuni au fost savarsite in incinta unitatilor de invatamant preuniversitare si 2 infractiuni au fost savarsite in zona adiacenta unitatilor de invatamant preuniversitare. Se observa o scadere a numarului de infractiuni fata de anul scolar 2013-2014, cand au fost comise 46 de astfel de fapte.ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours Politica
  ARUNCAREA ÎN DERIZORIU A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI: Examenele orale de la Bacalaureat se echivalează cu notele din timpul liceului – prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației, în contextul celor mai mari proteste ale profesorilor în ultimii 18 ani
 • Acum 9 hours Justitie
  ROMÂNIA EȘUATĂ: O femeie al cărei copil de 12 ani a fost ucis la Revoluția din 1989 și-a dat foc în Poiana Brașov în semn de protest față de tergiversarea dosarului Revoluției. Poliția și procuratura au tăcut două săptămâni
 • Acum 11 hours Politica
  SOLDĂŢEL DISCIPLINAT AL PARTIDULUI: Boc îi ceartă pe profesorii greviști și ia partea puterii, care se dovedește zilnic incapabilă: ”Nu putem sacrifica aceste generații”. E, să fi fost altcineva la guvernare, ce discurs fulminant ar fi avut Maestrul!
 • Acum 11 hours PubliNews
  Educație și distracție la Iulius Mall Cluj: workshopuri pentru părinți și copii cu mentori de la școala Solis
 • Acum 12 hours Eveniment
  Ce vor solicita sindicatele din educație la Guvern: ”Îi transmitem și lui Iohannis că noi rezistăm”
 • Acum 12 hours Politica
  Președintele Iohannis ar fi avut o întâlnire ”decisivă” cu Ciucă și Ciolacu: Rotativa se face săptămâna viitoare pentru a evita criza de timp
 • Acum 12 hours Rautacisme
  Pe unde, Maestre, printre gropile de la metrou, OSĂ se facă culoar de transport public din Mănăștur până în Mărăști?
 • Acum 13 hours Rautacisme
  Emil Boc, primarul care le știe pe toate, numai administrație nu prea: De la ”Ioan Sabău nu pleacă nicăieri”, la ”felicitări noului antrenor”
 • Acum 13 hours In vizor
  Poliția Locală folosește semnalele acustice și luminoase în mod ilegal. ”Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”
 • Acum 14 hours Eveniment
  A 12-a zi de grevă a profesorilor, nu e al 12-lea ceas și pentru Guvern și locatarul de la Cotroceni: Un nou miting de protest al profesorilor, la Guvern și la Cotroceni
 • Acum 15 hours Eveniment
  Grav accident de circulație pe DN1 E60, în Izvoru Crișului, județul Cluj. Un bărbat a rămas încarcerat, minoră consultată de echipajul SMURD
 • Acum 16 hours In vizor
  Pentru cine ar fi dispusă Ligia Deca, ministrul Educației, să facă pârnaie? Conform Legii Dialogului social, nr 367/2022, art 159. alin 2. ”Angajatorul nu poate încadra personal care să îi înlocuiască pe cei aflați în grevă”. Prin urmare, situația școlară la disciplina profesorilor aflați în grevă, NU POATE FI ÎNCHEIATĂ, decât ILEGAL
 • Acum 16 hours Din oras
  DONEAZĂ pentru Centrul Comunitar KHETANE de la Pata Rât! Împreună putem șterge pata de pe obrazul Clujului!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE