Din oras

Actele de violenta in scoli: 295 de cazuri de atac la persoana inregistrate in anul scolar 2014-2015

Inspectoratul Scolar Judetean Cluj monitorizeaza in permanenta fenomenul violentei in mediul scolar. La nivelul judetului, cele mai insemnate acte de violenta manifestate in scoli intra in categoria atacului la persoana. Raportul anual al ISJ arata ca cele mai frecvente au fost insultele grave, volentele fizice usoare sau amenintarile repetate.

Sursa Foto: adevarul.ro

Factorii care incurajeaza astfel de fapte antisociale atat in scoli, cat si in zonele din apropierea lor tin de supravegherea deficitara a elevilor de catre personalul didactic, de lipsa personalul de paza sau neglijenta acestuia. Totodata, nesupravegherea bunurilor lasate in salile de clasa in timpul pauzelor si neglijarea masurilor de securizare a bunurilor detinute de elevi precum utilizarea telefoanelor mobile pe parcursul orelor incurajeaza furtul acestora.  

Actele de violenta din unitatile de invatamant preuniversitar sunt clasificate in patru categorii: atac la persoana, atentat la securitatea unitatii scolare, atentat la bunuri si alte fapte de violenta sau atentate la securitatea spatiului scolar.

Cele mai frecvente fapte antisociale, dupa cum reiese din raportul ISJ, vizeaza atacul la persoana. In aceasta categorie s-au inregistrat 295 de cazuri dintre care 179 au fost intocmite de persoane de sex masculin si 116 de persoane de sex feminin. Dintre aceste violente, cele mai frecvente care s-au raportat tin de insulte grave, repetate (un total de 96), de amenintari repetate (62 in total), violente fizice usoare, fara arme (97 in total). Nu s-au raportat cazuri de violenta fizica cu arme de foc sau arme alve, nici fapte privitoare la viata sexuala precum hartuire, coruptie sexuala sau viol, de asemenea nu au existat cazuri de inselaciune sau de lasare fara ajutor prin omisiune de instiintare.

Cea de a doua categorie vizeaza atentatul la securtatea unitatii scolare. In aceasta situatie au fost inregistrate 25 de astfel de fapte dintre care in 21 de cazuri s-au introdus persoane straina in incinta scolii, iar in celelalte 4 situatii s-a sesizat introducerea sau port arma alba in spatiul scolar. La nivelul judetului, nu s-au inregistrat situatii de port arma de foc, de incendieri sau tentative de incendieri, nici alarme false in unitatile scolare.

Categoria trei implica atentatul la bunuri. Din raportul ISJ reiese ca au existat 113 cazuri, din care 95 reprezinta acte de distrugere a bunurilor scolii. S-au inregistat 9 cazuri de distrugere a bunurilor unor persoane, 6 acte de talharie si 3 de insusire a bunurilor gasite. In schimb, nu s-au raportat cazuri de furt sau tentativa de furt.

Alte 26 de fapte antisociale au fost clasificate pentru anul scolar 2014-2015 la sectiunea fapte de violenta sau atentate la securitatea spatiului scolar. Dintre acestea, cele mai frecvente cazuri au fost cele de consum de stupefiante sal alte substante interzise (un numar de 9) si consumul de alcool (6 astfel de situatii). Totalul actelor de violente in scoli este de 459, dintre care cele mai multe intra in categoria atacului la persoana.

In materie de fapte penale sesizate in anul scolar trecut, s-a inregistrat un numar de 14 infractiuni cu violenta (loviri, amenintari, purtare abuziva), 21 de situatii cu furt calificat, 2 infractiuni de alte genuri (corupere sexuala a minorilor, portul sau folosirea fara drept de obiecte periculoase) si 23 de alte infractiuni.

De asemenea, in anul scolar trecut au fost aplicate 12 sanctiuni contraventionale in incinta unitatilor de invatamant preuniversitar, ca urmare a incalcarii prevederilor Legii nr. 61/1991. Fata de anul scolar 2013-2014 cand au fost date 13 astfel de sanctiuni, se remarca o modesta imbunatatire.

In anul scolar 2014-2015, politia a fost sesizata cu un total de 37 de infractiuni comise in unitatile de invatamant preuniversitar. Un numar de 28 de infractiuni au fost savarsite in mediul urban si 9 infractiuni au fost savarsite in mediul rural. Cu privire la distanta fata de sediul institutiei scolare, 35 de infractiuni au fost savarsite in incinta unitatilor de invatamant preuniversitare si 2 infractiuni au fost savarsite in zona adiacenta unitatilor de invatamant preuniversitare. Se observa o scadere a numarului de infractiuni fata de anul scolar 2013-2014, cand au fost comise 46 de astfel de fapte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *