In vizor

ACESTE COINCIDENȚE NE OMOARĂ: Soția subprefectului de Cluj, Răzvan Ciortea, s-a ”aranjat” direct șef de birou la APIA. Și un dosar DNA despre care nu prea am mai auzit

În cursul lunii mai 2023, Stanca Alina Ciortea a susținut un concurs pentru angajarea pe o funcție publică la APIA Cluj. Sursele foaiatransilvana.ro, al cărei material îl preluăm ca atare, susțin că Stanca Alina Ciortea ar fi dat examenul de două ori până a fost declarată admisă.

La examen s-au prezentat trei persoane, dar doar Stanca Alina Ciortea a fost declarată admisă, așa cum rezultă din tabelul de mai jos.

tabel candidati concurs APIA

Pentru a nu mai fi amenințați cu procese, pentru că nu ne interesează acest lucru, am preferat să lucrăm direct cu materialul clientului. În acest sens, Foaia Transilvană a trimis o adresă de comunicare de informații direct la APIA.

sursa foto: Stanca Ciortea / facebook

”Doamna Ciortea Stanca Alina este angajată la APIA – Centrul județean Cluj, pe funcția publică teritorială de conducere de șef birou, grdul ll, în cadrul Centrului Local Turda”, ni s-a comunicat oficial de la APIA.

A lucrat la două școli din Turda, și acum e direct șef la APIA

Înainte de a lucra la APIA, potrivit declarației de avere depuse de subprefectul de Cluj, Răzvan Ciortea, soția acestuia a lucrat la două școli din Turda. Este vorba despre Școala Gimnazială ”Avram Iancu” dim Turda, de unde a încasat, potrivit declarației de avere din 2022, depusă de Răzvan Ciortea, suma de 38.453 lei, și la Școala Profesională ”Poiana Turda”, de unde a încasat suma de 17.897 lei.

Sursele foaiatransilvana.ro, susțin că doamna Ciortea are studii superioare, în domeniul economic.

Nu a lucrat niciodată la APIA, dar a fost angajată direct șefă

APIA ne-a mai comunicat faptul că a organizat un concurs de recrutare pentru funcția publică teritorială de conducere de șef birou, gradul ll, care a avut loc în data de 8 mai 2023, proba scrisă.

Condițiile specifice solicitate pentru acest post nu au fost așa cum ar fi fost normal, vechimea în cadrul APIA, deoarece activitatea de la o școală presupune o pregătire, iar activitatea de la APIA, o altă pregătire cu precădere domeniul de activitate fiind cel de agricultură.

Angajații din APIA ne-au comunocat că în trecut au fost organizate concursuri pentru promovarea

La condițiile specifice APIA a cerut pentru acest concurs de șef de birou, studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniu fundamental:

– științe inginerești / științe sociale,
– să fie absolvenți cu diplomă ai studiilor necesare ocupării funcției publice sau cu diplomă echivalentă, conform prevederilor art. 153, alin. 2, din Legea Educației Naționale.
– minim cinci ani vechime în specialitaa studiilor necesare exercitării funcției publice.

Contractul de muncă semnat de APIA cu Alina Stanca Ciortea a fost semna de la data de 29 mai 2023, și produce efecte.

Asta ar fi una. Dar, conform foaiatransilvana.ro, de numele lui Ciortea (pe când era șef de cabinet), se mai leagă un scandal: ”DNA Cluj a descins la Prefectura Cluj. De la manichiură la administrație publică. La Cluj orice este posibil”

sursa foto: Ilinca Popescu / facebook
Surse judiciare au declarat pentru Foaia Transilvană că Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj verifică modul în care șeful de cabinet al subprefectului de Cluj, Răzvan Ciortea a fost angajată la Prefectura Cluj.

Aceleași surse judiciare susțin că este vorba despre un dosar penal, ”aflat în stadiu avansat”, care se referă la această angajare.

Potrivit acelorași surse, DNA verifică modul în care o apropiata a lui Răzvan Ciortea, este vorba despre Ilinca Popescu, a fost angajată la Prefectura Cluj.

Pe de altă parte, surse oficiale din cadrul instituției ne-au declarat că angajarea a fost legală, dar rămâne de văzut ce anume vor stabili procurorii DNA.

De la manichiură/pedichiură la Prefectură

Departamentul de Investigații de la Foaia Transilvană a descoperit că Ilinca Popescu este specialistă în unghii, profilul ei de pe pagina de socializare fiind bogat în fotografii cu realizările profesionale în acest domeniu de activitate.

După o perioadă petrecută pe la salonul de manichiură/pedichiură Wow, din Turda, Ilinca Popescu a ajuns să lucreze jurist la Primăria Frata, de unde a ajuns, direct, prin transfer la Instituția Prefectului Județului Cluj.

sursa foto: Ilinca Popescu / facebook

Am luat legătură cu Ilinca Popescu pentru a afla mai multe amănunte. Aceasta ne-a declarat că știe de întrebările puse de DNA Cluj.

”Nu mie mi-a venit verificarea, ci Instituției Prefectului Județului Cluj. Înainte de a lucra la prefectură, am fost angajata la Primărie Frata. Înainte ca să ajung aici, am fost la Frata, ca jurist, am lucrat acolo. Acum sunt personal contractual la cabinetul prefectului”, ne-a spus Ilinca Popescu.

Întrebată fiind dacă a dat sau nu concurs, Ilinca Popescu ne-a comunicat că nu vrea să răspundă la această întrebare.

”Nu pot să vă răspund, puteți să sunați la Resurse Umane. Nici eu nu pot să vă răspund, la fel ca ei. Îmi pare rău nu mai pot să vorbesc. Sunt la muncă”, a spus Ilinca Popescu, după care a închis telefonul.

Primarul din Frata: a plecat de la noi prin transfer

Pentru a afla mai multe informații, am luat legătura cu primarul comunei Frata, numitul Cristian Miron Cherecheș.

Acesta ne-a declarat că nu știe când a fost angajată Ilinca Popescu la Primăria Frata, ca jurist, dar este sigură că a plecat la Prefectura Cluj, prin transfer.

Manevrele de genul ăsta au fost și la Apele Române, acolo unde apropiații liderilor de partid, trebuiau angajați de urgență.

”Nu știu când a fost angajată dar îl întreb pe secretar și revin cu amănunte. Știu că la concurs a fost și un reprezentant de la Consiliul Județean Cluj, ca totul să fie legale”, ne-a spus primarul Cherecheș.

Oficial, primarul din Frata ne-a transmis că Ilinca Popescu a fost angajată la Primăria Frata la data de 1 august 2022 și a plecat la Instituția Prefectului Cluj, la data de 21 februarie 2023, prin transfer.