Din oras

Accesul elevilor în curtea școlii interzis după ore, deși legea locală le permite să intre oricând. În opt ani, Primăria și ISJ au rezolvat doar parțial problema

De opt ani, nici Primăria Cluj-Napoca și nici Inspectoratul Școlar Județean Cluj nu au reușit să se impună în fața directorilor de școli pentru a permite accesul elevilor în curtea școlii și după ore și în timpul vacanțelor. Abia anul trecut, o parte din școli au început să deschidă curtea școlii pentru copii.

În anul 2009, a fost adoptată o Hotărâre de Consiliu Local în care scrie negru pe alb că elevii trebuie să aibă acces la terenurile de sport din școli și pe timpul vacanțelor și după orele de curs. Până anul trecut, majoritatea unităților de învățământ din Cluj-Napoca au ignorat legea locală și au ferecat cu lanțuri și lacăte curțile școlilor. Această ignoranță s-a menținut pentru că Primăria și Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) au tolerat-o.

Anul trecut, în sfârșit, o parte din școli au început să își deschidă curțile pentru copii. Undeva la 60% din unitățile de învățământ, după cum estimează conducerea ISJ Cluj. Nu este suficient însă, părinții vor ca toate școlile să își deschidă porțile pentru elevi. Valentin Cuibus, șeful ISJ promite că toate școlile se vor conforma, iar Boc trece la amenințări, deși sunt șanse să nu mai impresioneze pe nimeni pentru că în fiecare an a recitat această “poezie”.

“Vor avea acces toți elevii. Au avut și în vara trecută în marea majoritate a cazurilor, se caută în continuare soluții punctuale pentru că nu poți să lași copiii nesupravegheați. Dar s-au găsit soluții punctuale în majoritatea cazurilor. Curțile închise nu au fost deschise pentru că nu am găsit o soluție. În momentul în care lași copilul în curte, cineva trebuie să urmărească să nu intre oricine. Când ai probleme acolo, încep să se bată, consumă băuturi alcoolice trebuie să fie cineva să supravegheze acolo. Atunci, în majoritatea locurilor am găsit supraveghere, dar nu stăm nici noi foarte  bine cu posturile și nu peste tot s-a găsit o soluție”, a explicat Valentin Cuibus.

În urmă cu aproximativ o săptămână, Boc declara că directorii de școli care nu vor respecta Hotărârea de Consiliu Local vor fi demiși.

„Am impus în mod imperativ directorilor de școli să mențină curțile școlilor deschise și să nu pună lacătul la ora 14.00 – 15.00 când se termină orele. Acest lucru va fi obligatoriu. Am vorbit și cu Inspectoratul Școlar, are aceeași viziune, există o Hotărâre de Consiliu Local din 2009, care spune că curțile școlilor sunt pentru elevi, inclusiv în timpul verii. Dacă nu, vom ajunge inclusiv până la a sancționa și chiar demiterea directorilor pentru că și Primăria și Consiliul Local are reprezentanți în consiliile de administrație ale școlilor. Directorii care nu vor respectarea acestei solicitări se va merge până la demiterea lor”, a spus primarul.

În opinia lui Boc, ar fi suficiente pentru supraveghere camerele video și polițiștii locali.

„Nu se poate să nu respecți o Hotărâre de Consiliu Local. Și eu în Zorilor am avut situații în care curtea e legată cu lanț cu două lacăte, iar copiii se joacă pe trotuare, în sensul giratoriu sau pe stradă. Nu este normal așa ceva. Am crescut și noi și ne-am jucat în curțile școlilor. De ce acum nu se poate? Au fost motive că vin golanii că vine nu știu cine. Am pus la dispoziție camere de supraveghere, am angajat personal suplimentar la Poliția Locală”, a precizat primarul.

De cealaltă parte, conducerea ISJ și directorii de școli spun că au nevoie de paznici.  

„Am angajat paznic care să supravegheze curtea școlii și să sune la 112 când lucrurile scapă de sub control, iar copiii să fie supravegheați de profesorii de sport pentru că în momentul când discuți de copii de 8-9 ani care sunt singuri, cineva trebuie să răspundă de ei”, a precizat Cuibus.

La Liceul Pedagogic curtea școlii este deschisă, dar numai pentru elevii proprii.

„La noi la Pedagogic, sunt fetele, cel puțin din internat, și copiii de la after-school, care vin și stau în curtea școlii până la ora 6.00 – 7.00. Eu cred că problema mare la unele școli este că nu au pază, nu au un personal care să asigure supravegherea curților după masa. Dar, în mod cert, curtea școlii ar trebui deschisă pentru elevi. Noi avem pază 24 de ore din 24, la semi-internat sunt învățătoarele care sunt cu copiii până la ora 17.30. Și părinții pot să vină împreună cu copiii să folosească curtea școlii. Pot să intre în curtea școlii doar copiii școlii respective. S-ar putea să vină și copii de la alte școli, pe baza unor protocoale între școli, care să trimită o listă cu copiii care stau aproape de școala noastră și care ar putea să intre. În Hotărârea de Consiliu Local este prevăzut faptul că pot folosi curtea școlii copiii din circumscripția școlară”, a explicat Mircea Bertea, directorul Colegiului Național Pedagogic Gheorghe Lazăr din Cluj-Napoca.  

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *