Sanatate

Abuzul familial si violul

Lovirile, actul sexual fortat, team de violenta sotului sau partenerului, sau a trai cu spaima ca sotul sau partenrul va face rau sau va abuza copiii dvs.: toate aceste situatii sunt exemple de abuz familial.

 

 

Predominant, dar nu exclusiv, femeile sunt cele care sufera abuzul familial. Intre 2-4 milioane de femei sunt batute si 1500 sunt omorate anual de catre sotii lor, fostii soti sau parteneri. Violenta familiala poate aparea indiferent de rasa, ocupatie, venit, varsta sau grupuri religioase.

 

 

Bataile reprezinta uzul de forta fizica pentru a controla si mentine puterea asupra altei persoane. Abuzul familial implica si intimidare, abuz psihologic, hartuire, umilire si amenintari.

 

 

Abuzul sexual este o practica sexuala in care injosirea fizica este utilizata pentru obtinerea excitatiei sexuale si a gratificatiei la cel care comite abuzul sau uneori la o victima. Formele concrete sunt ciupirea, palmuirea, intepaturile, muscaturile, lovirea biciuirea, iar in cazuri grave, mutilarea organelor genitale.

 

 

Violul este un raport sexual realizat cu forta cu o alta persoana, prin constrangerea acesteia sau profitand de imposibilitatea ei de a se apara sau de a-si exprima vointa. Victima este de obicei, o femie, dar poate fi si un baiat, un barbat sau un copil. Violoarea barbatilor are loc mai ales in detentie. Constrangerea se poate realiza prin violenta fizica, psihica sau amenintari.

 

 

Violul cade sub incidenta Codului penal, fiind considerat o infractiune grava, pedepsita cu inchisoarea de la 3-10 ani (art.217). Violul poate fi savarsit de o singura persoana sau de un grup. In aparenta, agresorii (violatorii) pot fi normali (dar simtind nevoia de violenta) sau pot sa provina din sfera patologicului (parafilici sadici, alcoolici, epileptici, oligofreni, dementi senili etc.). Victima percepe violul, ca pe o puternica trauma fizica si psihica, ca pe stigmatizare. Consecintele pot consta intr-un sindrom posttraumatic (cu cosmaruri, depresie reactiva), fobie fata de sexul opus, frigiditate si dispareunie.

 

 

Simptome de comportament abuziv:

S-ar putea sa fiti implicata intr-un tip de relatie abuziva daca:

–    ati fost vreodata lovita, data afara, imbrancita sau amenintata cu violenta;
–    simtiti ca nu aveti nici un cuvant de spus despre cum va petreceti timpul, unde mergeti sau cu ce va imbracati;
–    ati fost acuzata de partenerul dvs. de fapte pe care nu le-ati facut niciodata;
–    trebuie sa cereti permisiunea partenrului pentru decizii de zi cu zi;
–    trebuie sa fiti de acord cu deciziile partenerului pentru ca va e teama de furia lui.

 

 

Cum sa reactionati in cazul unor abuzuri:

–    Daca sunteti ingrijorat de posibilitatea (potentialul) unui abuz fizic, discutati cu cineva cat de repede posibil. Nu taceti! O optiune ar fi liniile fierbinti locale pentru crize / abuzuri familiale. Alta optiune ar fi anuntarea serviciilor sociale. Confesati-va unui prieten, medic sau preot.
–    Daca sunteti implicat intr-o relatie abuziva, alcatuiti-va un plan de lupta. Fiti pregatita sa va luati copiii, cheile si actele mai importante. Este foarte important sa fiti vigilenta. Fiti gata sa plecati in orice moment.
–    Pastrati niste bani de buzunar pentru cazuri de urgenta.
–    Pastrati o lista cu numere de telefon ale prietenilor care ar putea sa va ajute.

 

 

Ajutor profesionist

Unele persoane au repulsie sa discute despre aceste teme pentru ca este penibil sa vorbiti deschis cu niste straini despre asemenea probleme. Dar, sunand la o agentie de servicii sociale, confesandu-va unui consilier, sentimentele de  jena sau rusine pot fi discutate si inlaturate.

 

 

Daca solicitati politia, cereti raspuns exact si serios. Unele juristictii au o lege de arestare obligatorie, ceea ce inseamna ca agresorul va fi evacuat din casa atat timp cat cazul se judeca.

 

 

Daca mergeti la un adapost, veti fi in siguranta si veti primi consiliere. De asemenea, ar trebui sa va intrebati despre posibilitatea asistentei legale, de exemplu: posibilitatea de a obtine un ordin de retinere care impiedica legal abuzatorului de a mai avea vreun contact cu dvs.

 

 

Consilierea, daca este accesibila, este si ea un mijloc de a asigura sprijin si de a discuta despre problemele dvs. Consilierii ar trebui sa discute si despre eventuala decizie de a continua actiunea legala.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *