In vizor

Absolvenții de medicină care au picat examenul de rezidențiat, petiție pentru a fi și ei admiși

Sunt peste 776 de licențiați în medicină care nu au obținut punctajul necesar la examenul de rezidențiat pentru a putea fi repartizați într-un spital. În condițiile epidemiologice actuale și având în vederea lipsa acută de personal din spitale, aceștia au inițiat o petiție prin care solicită Ministerului coborârea pragului de promovabilitate până la 500 de puncte și suplimentarea locurilor la specialități.

Iată care sunt argumentele pe care aceștia le-au transmis Ministrului Sănătății în peiția lansată online și care a adunat 630 de semnături:

  • 1. Există momente 0. Pandemia este un moment sanitar de o mare gravitate; este păcat în fața unei nații să lasați peste 700 de licențiați în medicină, care au efectuat stagii clinice în spitale la patul bolnavului, în afara sistemuluimedical, pentru a lua drumul Occidentului, exact când poporul are cea mai mare nevoie de ei. În contextul pandemic actual un absolvent cu diploma de Doctor Medic poate contribui la reducerea gradului de epuizare a cadrelor medicale;
  • 2. Dorim să muncim în România, stat care ne-a susținut financiar 6 ani pentru a finaliza studiile, deși am putea să ne angajăm în acest moment în alte state ale Uniunii Europene, care nu ne condiționează de obținerea unei note la un examen. Acest examen nu poate anula șase ani de studiu și o diplomă de licență și master, recunoscută în UE;
  • 3. În ultimii ani au rămas locuri neocupate; deși au fost solicitări de organizare a unor sesiuni pentru locurile rămase, acestea au fost respinse;
  • 4. În România există foarte multe comunități rurale fără medic de familie;
  • 5. În urmă cu nu mai mult de 10 ani promovabilitatea se raporta la 50% din nota maximă obținută;
  • 6. Examenul din acest an a avut un grad de dificultate mai ridicat, iar raportarea la nota maximă este discutabilă, având în vedere faptul că au fost ani când s-a promovat cu sub 500 de puncte;
  • 7. Sunteți medic și doctor în științe medicale. Avem mari așteptări de la dumneavoastră, ca așa cum v-ați dedicat în totalitate în deslușirea logicii medicinei de dezastre, să înțelegeți importanța demersului nostru și să răspundeți afirmativ cererii noastre.

Studenții care au semnat această petiție și care au obținut punctaje între 500-600 de puncte, menționează că își doresc să poată profesa în țară, să ajute sistemul medical suprasolicitat în condițiile de pandemie. 

Dincolo de bunele lor intenții, nu putem să nu remarcăm faptul că o asemenea derogare de punctaj nu ar fi corect față de ceilalți candidații, dar și față de candidații din ultimii 10 ani, de când gradul de promovabilitate este de 60%. Dacă cererea lor nu va fi acceptată, toți acești absolvenți se vor putea îndrepta spre alte țări europene care nu au examen de rezidențiat. 

Ministerul Sănătîții a anunțat însă că oricum există un record de candidați admiși, astfel că locurile vor fi oricum suplimentate.

”Având în vedere numărul de candidați care au obținut punctajul de promovare, anul acesta Ministerul Sănătății a decis majorarea cifrei de școlarizare de la 7 061 la 9.116 pentru a da posibilitatea de a alege un loc sau un post în specialitate tuturor acestor candidați. Un număr 565 sunt locuri suplimentare sunt la domeniul medicină pentru specialitățile: anestezie și terapie intensivă, boli infecțioase, epidemiologie, igienă, medicină de familie, medicină de laborator, medicină de urgență, medicină internă, pneumologie și radiologie-imagistică medicală”, potrivit Ministerului Sănătății

Ministerul Sănătății demarează marți, 24 noiembrie 2020 procesul de repartiție a candidaților admiși la concursul de intrare în Rezidențiat, sesiunea din 15 noiembrie 2020.
Timp de patru zile, până în data de 27 noiembrie 2020, toți candidații care au obținut minim 60% din punctajul maxim realizat pe fiecare domeniu, pe țară vor alege locurile/posturile în specialitate, precum şi centrele de pregătire. Ca în fiecare an, repartiția se face prin teleconferință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *