In vizor

A venit primăvara, ies de la naftalină proiectele prăfuite ale municipalității

“Ceea ce am promis în 2008 am respectat și îndeplinit. (…) este timpul să realizăm un salt calitativ în viața municipiului nostru. Din acest punct de vedere cred cu tărie că municipiul Cluj-Napoca trebuie să intre într-o nouă etapă de dezvoltare, care să aduca un plus calitativ în viața fiecărui cetățean din orașul nostru. (…) Principalele obiectiva care să ne ducă la realiarea acestui obiectiv fundamental ar fi următoarele: finalizarea obiectivelor de infrastructură aflate în derulare și începerea altora noi. Mă refer, în esență, la înlocuirea integrală a liniei de tramvai și prelungirea acesteia până la Florești. Finalizarea parking-urilor supraterane. Cele începute, mă refer la cele din Mănăștur și din Mărăști dar și construcția de noi parkinguri pe următoarea concepție: în zona centrală parkinguri subterane în cartiere parkinguri supraterane”, declara Emil Boc, în 2012, la anunțarea celei de-a treia candidaturi pentru funcția de primar.

Și au trecut 6 ani. Nu ați văzut să fie finalizată nici măcar prelungirea liniei de tramvai până în Florești, că acum e foame după banii de studii de prefezabilitate pentru Metrou. Și că tot vorbim despre vorbe azvârlite-n urechile credulilor, Cluj-Napoca, oraș ai cărui locuitori se pretind culți și culturali, nu are un sediu pentru Filarmonică, iar din promisiunea construirii Centrului Cultural Transilvania, ne-am ales cu o parcare “provizorie”. Filarmonica clujeană este recunsocută pe plan internațional însă “acasă” nu are un sediu al său în care să-și susțina concertele din momentul în care fostul rector al Universității Babeș-Bolyai, Andrei Marga (băiatul cu caloriferul) a scos-o din sediu. Deși, conform declarațiilor lui Emil Boc, Centrul Cultural Transilvania era o prioritate încă din 2010, pâna în prezent, în afară de concursuri de idei și de adjudecarea proiectului, nu s-a mai întâmplat nimic. Nimic altceva decât parcarea “temporară” de care v-am zis, atât de “temporară” încât și finalizarea Metroului clujean o va prinde tot parcare. Iar din buzunarele noastre, din 2010 încoace, plătim (prin intermediul Consiliului Județean Cluj) 30 de mii de euro pe lună, pentru sala de spectacole de la UBB în care Filarmonica de Stat Transilvania susține concertele. 30 de mii de lei x 12 luni x 8 ani = 2.880.000 de lei (cam atât ne-a costat doar una dintre minciunile lui Boc azvârlite în spațiul public).

Că tot suntem la capitolul minciuni, vă reamintim faptul că, în 2012, Emil Boc anunța că intenționează sa dezvolte un campus studențesc în parteneriat cu universităţile clujene. Proiectul nici măcar nu este schițat, rămânând doar la nivelul de vorbe aruncate în vânt de dragul voturilor venite din partea studenților.

Parcul Feroviarilor sau zona „La terenuri” din cartierul Mănăștur, deși au făcut (poate mai fac) parte din strategia de amenajare a noi spații de agrement în oraș, au rămas la stadiul de paragină și gropi de deșeuri. Locuințele sociale promise de Emil Boc tinerilor în 2012 nu au nici măcar terenul alocat. Iar despre CREIC, “Buftea de Cluj” și restul alunecărilor de teren din Dealul Lombului, vă lăsăm pe dumneavostră să revedeți reportajul NCN cu bătaia de joc care este acolo – bătaie de joc pe bani publici, pe care procurorii din Republica Autonomă Cluj o ignoră.

CITEȘTE ȘI VIZIONEAZĂ REPORTAJUL:  Plimbare prin „investiția Tetris” din Dealul Lomb a municipiului Cluj-Napoca – VIDEO

Trecem și peste eterna promisiune a unui Aquapark – ce înseamnă 14 ani pentru o atât de frumoasă promisiune? Și nici nu ne legăm de faptul că, în 2 ani, Ilie Bolojan, primarul Oradiei și colegul de partid al lui Emil Boc, a construit aquaprkul Nymphaea, ar fi fără de rost.

În schimb, că tot s-au apucat contractualii de presă ai municipalității să scoată de la naftalină proiectele prăfuite ale Clujului (din categoria facem, dregem, studii de fezabilitate culegem), ne amintim de Turnul Croitorilor (al cărui acoperiș în formă de piramidă din sticlă ar fi trebuit să fie schimbat cu un paralelipiped din sticlă – asta da, modernizare!) și de modernizarea străzilor adiacente acestuia.

Turnul Pompierilor, un important monument istoric aflat în centrul orașului, este lăsat în paragină de administrația clujeană din 2009. De când s-a întors de la București, în fiecare an primarul Emil Boc promite că va demara procedura de redare în circuitul turistic a acestui obiectiv care a fost “o prioritate” încă din primul său mandat (2004). În fiecare an, în bugetul de investiții, administrația clujeană alocă cam jumătate de milion de lei – care, de obicei rămâne neutilizată. Prin vara anului 2016 am aflat că investițiile la acest obiectiv nu pot fi demarate, deoarece municiplitatea aștepta banii europeni, adică deschiderea liniilor de finanțare pe 2014-2020. Încă mai așteaptă? Că nu am auzit nimic.

CITEȘTE UN MATERIAL DIN 2017: Restaurarea Turnului Pompierilor va dura doi ani. Ce schimbări vor fi făcute – SUNTEM ÎN LUNA MAI 2018, AȚI VĂZUT CUMVA VREO SCHELĂ PE TURNUL POMPIERILOR?

CITEȘTE ȘI CUM ANUNȚAU, ANUL TRECUT, CĂ SE VOR APUCA DE LUCRU:  După 6 ani de tergiversări, primăria mai deschide un şantier şi închide o stradă în centrul Clujului

CITEȘTE ȘI CUM ȘI-A BĂTUT JOC MUNICIPALITATEA DE INVESTIȚIILE FĂCUTE DIN FONDURI EUROPENE: Primăria Cluj-Napoca va mai toca niște bani europeni pentru proiecte care să dea bine în rapoartele anuale? – ȘI REALIZEAZĂ FAPTUL CĂ ȘI DIN BANII TĂI S-AU RETURNAT UNIUNII EUROPENE ACESTE FONDURI PROST GESTIONATE

Azi aflăm din presa contractuală a municipalității că “Administrația locală a contractat servicii de proiectare pentru a transforma o altă zonă din centrul orașului prin creșterea spațiului pietonal și a celui pentru bicicliști, după piața Lucian Blaga – Napoca. Este vorba despre străzile Regele Ferdinand, Emil Zola, Sextil Pușcariu, Tipografiei, dar și despre piațeta aflată vizavi de Prefectura Cluj. De proiectul urbanistic se va ocupa biroul arhitectului Vlad Rusu, responsabil și de proiectul pentru renovarea Turnului Pompierilor.” Se “va veni cu propuneri pentru transformarea spațiilor din centrul orașului pe axa Piața Muzeului – Turnul Pompierilor – Prefectură.”

Dar, nici o noutate, “proiectul e în fază incipientă -procesul demarează cu studiile de amplasament.”

Bani să fie, că studii are cine să facă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *