Editorial

A minți și a fura constituie avantaj la angajare, la numirea în funcții, la cățărarea pe scara profesională și socială. Imposture este dorită, că poate fi controlată

”Trăim un moment critic pentru civilizația noastră, pentru că câștigă tot mai mult teren științele false și falșii specialiști”, spune psihologul Daniel David, rectorul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, într-un interviu acordat PRESShub.

Și mai zice: ”Vi se pare că mediul politic este unul intelectual, bine educat? Mie mi se pare că nu”.

Pentru toate acestea, în opinia rectorului UBB Cluj-Napoca, de vină ar fi mass-media, care aduce în prim plan tot felul de personaje dubioase, rețelele de socializare, unde oricine crede că opinia lui ține loc de adevăr, dar și mediul politic românesc, care nu este ”unul intelectual, educat”.

Ce frumos este să vezi ”tabloidizarea” mediului social și politic, fără să analizezi brânciul pe care ”mediul academic” l-a dat înspre această direcție. Sau noi, să ne prefacem că am uitat în ce fabrici de diplome se transformaseră universitățile din România? Sau să uităm că Bode și alții ca el și-au luat ”doftoratul” în mediul ”intelectual și educat” al Universității Babeș-Boliay din Cluj-Napoca?

Cum și-au luat toți milițienii anilor ‘90 ”doctorateul” la Facultatea de Drept a aceleași prestigioase Universități? Câți bani din masterate de doi bani și din ”pregătirea” a generații de ratați la facultăți de ”științe politice”, ”jurna” șamd, s-au făcut în aceeași prestigioasă Universitate?

Să păstrăm vinovățiile pentru cei care au stat la baza creării lor. Mass media este de vină? De două decenii UBB Cluj-Napoca puiește la ”jurna” numai viitori angajați de KFC și supermarket-uri. De două decenii mi-au trecut prin mână cu tona astfel de ”absolvenți” și nu am reușit să văd sclipire jurnalistică la mai nici unul.

(Încă mai râd de cum era să-l bată o ”piți”, absolventă de ”jurna”, pe Alexa că acesta nu înțelegea că ”Viața pe un peron” a fost scrisă de Octav Paleru… ”’r-ați ai dreaq cu ziarul vostru și întrebările încuietoare!”. Întrebarea încuietoare era ”ce carte ați citit ultima dată?” ”Viața pe un peron de Octav Paleru”)

A, că avem din vremuri imemoriale și noi boschetarii noștri de presă, fomfletarii, fake-news-iștii, șantajiștii? Da, dar cine a pus umărul la crearea acestora, nu cumva cei care i-au legitimate sponsorizându-le mizeriile, invitându-i la masa lor, lăsându-i să ”trăiască”, când trebuiau să-i stârpească de mici, să-i trimită la muncă cinstită?

Nu cumva cei care, când noi, o mână de jurnaliști, ne zbăteam să arătăm corupția, aceasta era primită, cu covorul roșu la ușă, să-și facă studiile, masterate peste masterate și doctorat pe repede înainte, fix în mediile academice care acum se dau împușcate în intelectualitate?

Vă mai zic o dată, oricum degeaba, că până mâine uitaţi, despre cum istoria are prostul obicei să se repete (mai pervers, mai rafinat, mai evoluat), despre cum ajung numai derbedeii la putere.

Nu numai prin votul needucaţilor, al inculților, ci și prin implicarea (ajutorul dat din pupincurism și ”lasă-mă, să te las”), ipocriţilor care se dau imparțiali în non-teme care nu sunt esenţiale pentru România. România este cam ca şi Constantinopolele: cu turcii la porţi în timp ce Marele Sinod dezbătea importanta temă a sexului la îngeri…

Scria părintele Nicolae Steinhardt în 1937, la Paris fiind: „Trei fenomene ale timpului: invazia verticală a barbarilor, domnia proştilor, trădarea oamenilor cumsecade. Primul: năvălesc nu barbarii din alte continente ci, de jos în sus, derbedeii. Barbarii aceştia preiau locurile de conducere. Al doilea: au sosit – pur şi simplu, în sensul cel mai categoric – proştii şi inculţii la putere şi în ciuda tuturor legilor economice şi tuturor regulilor politice fac prostii, ca nişte ingnoranţi ce se află. Al treilea: în loc de a se împotrivi, oamenii cumsecade adoptă expectative binevoitoare, se fac că nu văd şi nu aud, pe scurt trădează. Nu-şi fac datoria. Imparţialii şi încrezătorii înregistrează şi tac. Sunt cei mai vinovaţi.”

Atât de mult au pus osul, sau au tăcut “imparţialii şi încrezătorii” încât azi sunt pe cale de a nici nu mai putea vorbi, că li se va pune, neletal, bocancul în gură, sau li se arată ștatul de plată.

În anii ‘30 ai secolului trecut, complicitatea analfabeților cu ”căldiceii” care-şi pierdeau vremea cu dezbateri despre sexul îngerilor i-au adus la putere pe toți derbedeii Europei. Ce mizerii ne-au pregătit derbedeii secolului nostru, sub legitimitatea votului analfabeților, proștilor şi căldiceilor, vedem acum.

Numai că printre ”barbarii” aceştia năvăliţi de ”jos în sus” să preia conducerea României și care s-au ”domnit” prin averile şi diplomele obţinute prin furt şi minciuni, sunteţi şi voi, ăia care i-ați legitimat, sau ați închis ochii când alții îi legitimau. Voi aţi dat tonul la barbarie.

Românii nu numai că suportă de peste trei decenii această invazie, dar sunt și complici.

Prin urmare, banii vorbesc. Corupția dă tonul. Iar printre corupți, prin complicitatea lui ”nu e treaba mea, nu mă bag”, sunt și onor alde domnul profesor Daniel David.

Dar cum eradicăm corupția – mă întreb de ani de zile degeaba – în timp ce în jurul meu prosperă și li se dau onorul tocmai lichelelelor și derbedeilor despre care am scris trei decenii? Politicienii, am văzut: din 2004, de când este ”corupția” pe agenda lor de lucru, atâta au eradicate-o, pe repede-înainte, că fiecare sesiune de vot ne prinde cu fenomenul încă în floare.

Nimeni nu și-a făcut timp să lase legea să lucreze de la sine, să epuizeze ea însăşi fenomenul. Legile noastre erau exasperant de leneșe. Acum sunt exasperant de ciuruite de virgule la capăt de paragraf, de excepții și portițe. Până și legile justiției sunt de tip tabloid în România, un fel de ”fata de la pagina 5”. Borfașul se uită și se excită, judecătorul aplică o labă, în funcție de cum i se dictează să fie de dur, în funcție de cum se scoală de bine dispus, în funcție de cum nu-i place fățăul celui de la bară. Oricum nu răspunde pentru sentințele date, oricum nu există un sistem unitar de administrare a legii pe precedente, ci doar pe interpretări. Judecătorul este ”stăpân” absolut în sala sa. Și se comportă ca atare, deseori frustrat că mai are un stăpân mai sus care zice el cât de stăpân este în sala sa. Independența Justiției, care va să zică, e securizată. Cine mișcă, mișcă-n brișcă!

Iar rechizitoriile procurorilor sunt compuneri triste de copii care trebuie să treacă musai din a IV-a în a V-a, să poată participa la Balul Bobocilor.

Pentru a scăpa de invazia barbară de jos în sus, ar trebui să scăpăm de corupție. Asta ar însemna să avem principii, curaj, norme morale și să ne și ținem de acestea, nu numai din vorbe, ci și din fapte. Să ne vedem în primul nostru pe noi și mediul în care colcăim, apoi pe ceilalți și mediul lor colcăitor.

Ori așa ceva nu mai cred că s-ar putea întâmpla în România. Nu – când a minți și a fura constituie avantaj la angajare, la numirea în funcții, la cățărarea pe scara profesională și socială.

Când imposture este dorită, că poate fi controlată.

PS1: Să vă dau un exemplu despre ”Visuri lachee” (adică pentru lachei și curvele lor numite asistente; mai demult erau doar secretare):

În 30 noiembrie 2020, Prim Voiajorul Patriei, schiorul emerit și maestrul de golf, Klaus Iohannis, a decorat mai mulți români – e între atribuțiile sale să dea ”cocorații”. Printre zecile de decorații se numără și asistenta ex-ministrului de Interne, Marcel Vela, Gabriela Mădălina Sîia Cenușă. Gabriela a luat Ordinul și Medalia Națională pentru Merit pentru rezultatele remarcabile obținute în activitatea ei profesională. Gabriela Mădălina era, din luna mai a respectivului an (deci de vreo 6 luni), referent la cabinetul lui Nea Vela. Înainte a fost consilier onorific și pe la Cultură, unde s-a ocupat intens de zona de beauty, de automobile și a avut și un internship de reporter de noapte la o televiziune.
Prin urmare vorbim din nou de ”Vocea și talentul” decoratei (decoratului) – sau, vorba lui Hagi: ”Dacă ești urâtă, dar ai țâțe mari, ești frumoasă”… Căci fata, până să fie remarcată de televiziunea respectivă, de cineva de la Cultură și de Vela, vindea detergenți într-un spermarket în urmă cu 7 ani. Și-mi aduc aminte cum, atunci când își decora Ministrul Ismană secretara, toți hipsterașii #Uniți_Salivăm_pe_România făceau spume la guriță. Acum fac spumițe la curuț, în silentio stampa.

PS2: Am să cred în buna credință a declarațiilor domnului profesor Daniel David atunci când va face curățenie în propria ogradă și va detabliodiza universitatea de ”rubrici” precum ”facultatea de jurna”, ”facultatea de studii politice și europene” șamd.