Ziar de Cluj vă prezintă un serial despre activitatea celor 10 deputați și 4 senatori de Cluj din legislatura 2016 – 2020. Unii dintre ei candidează pentru un nou mandat, alții renunță la ideea de a mai reprezenta județul pentru încă patru ani. Cei mai mulți au încasat cam degeaba indemnizația de parlamentar. Vă miră cumva acest lucru? V-ați imaginat că o dată ce ați pus ștampila pe buletinul de vot, chiar vor face ceva concret pentru alegători? Dar, mai bine să vă prezentăm date clare despre activitatea lor din cei patru ani de mandat și astfel vă veți lămuri singuri ce au făcut (sau nu au făcut) pentru dumneavoastră.
În episodul de astăzi, analizăm activitatea deputatului independent Adrian Dohotaru. Deși a câștigat mandatul pe listele USR, în noiembrie 2017 a părăsit partidul și a rămas neafiliat niciunui partid politic.
Acesta este primul său mandat. Din 2016 până acum, Dohotaru nu a avut o activitate deloc intensă. Mai degrabă el s-a remarcat prin inițiative civice locale prin diverse ONG-uri din care face parte. De asemenea, el este foarte activ și pe Facebook unde vorbește despre inițiativele sale legislative.
Potrivit datelor de pe site-ul Camerei Deputaților, parlamentarul clujean a avut 66 luări de cuvânt în plen, din care 39 au fost declarații politice; 124 de întrebări și interpelări; 5 declarații depuse în scris; 62 propuneri legislative, din care 22 au fost promulgate legi; 6 moțiuni.
Totalul celor 66 luări de cuvânt din plen este de 2 ore și 36 de minute.
Chiar dacă activitatea lui Adrian Dohotaru a fost destul de redusă, în fiecare lună a încasat o indemnizație serioasă. De exemplu, pentru luna septembrie valoarea indemnizației a fost de 10.951 lei.
Adrian Dohotaru spune despre el că este activist civic, cercetător și jurnalist. Mai spune că luptă pentru dreptul cetățenilor la oraș și crede în justiție socială.
“Mă bucur că în urma implicării mele civice, dar și a altor colegi alături de care am lucrat în echipă, spații publice au fost salvate, politici locale s-au îmbunătățit, unele evacuări forțate ale unor oameni nevoiași au fost evitate. Spre deosebire de mulți oameni din vechile partide, sunt cinstit și corect. Cred în lupta împotriva corupției, mai ales dacă acționăm asupra cauzelor sale structurale”, scrie Dohotaru despre el.
Dohotaru a popularizat la Cluj bugetul participativ, idee care a fost preluată de alte organizații civice și, în final, de Primărie.
Citește și: