Din oras

A fost paradă

Manifestările dedicate Zilei Naţionale a României au fost scurte şi la obiect: am venit, am văzut, am plecat. Clujenii au început încă de la ora 11 să se adune în zona centrală, deşi doar o oră şi jumătate mai târziu avea să înceapă depunerea de coroane şi abia la ora 13 defilarea. Dar la 13.30 s-a terminat, iar militarii şi-au adunat „jucăriile” şi au plecat.

Bulevardul Eroilor a fost luat cu asalt de copii de toate vârstele, majoritatea fascinaţi de tancurile scoase la paradă. Copiii au stat cuminţi la poze, militarii au zâmbit şi ei frumos, i-au pus pe micuţi pe maşini, şi-au mai suflat în palme să se încălzească. Baloane albastre, galbene şi roşii au fost fluturate de cei mici, pe ici, pe colo s-au mai inserat şi baloanele unui hipermarket, care a profitat de ocazie.

Veteranii au vărsat lacrimi de emoţie, copii au mai vărsat câte o lacrimă de oboseală (căci pentru majoritatea era ora somnului de amiază), însă, per ansamblu, a fost o manifestare liniştită. Pe lângă sutele de militari echipaţi, mulţi au fost şi cei în civil care au verificat discret maşinile şi oamenii, cu ajutorul experienţei, dar şi a câinilor special antrenaţi.

Prefectul Gheorghe Vuşcan a citit mesajul premierului Cioloş, scurt şi concis, apoi s-a trecut la depunerea de coroane. Senatorul Cordoş, căruia îi place să fie „mai cu moţ” a încălcat protocolul, iar din poziţia de reprezentant al Parlamentului, alături de Laszlo Attila, s-a dus grijuliu să aşeze eşarfa coroanei, pe care o îndoise vântul. S-au perindat aleşii locali şi judeţeni, preoţi, politicieni, reprezentaţii multor asociaţii, aşa cum se întâmplă la astfel de evenimente.

Clujenii care au asistat la paradă au privit cu admiraţie militarii, pe cei întorşi din teatrele de operaţiuni i-au aplaudat. Doar poliţiştii locali nu au prea avut „priză la public”. Din mulţime se mai auzea câte-un „suge burtă” sau „vezi să nu te-mpiedici”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *