Diete

Regimul alimentar in prevenirea infectiilor

Sistemul imunitar, ca toate celelalte sisteme ale corpului, are nevoie de combustibilul adecvat, pentru o buna functionare. In cazul in care corpul nu primeste nutrientii necesari, una din primele consecinte este o susceptibilitate marita la toate infectiile, in special infectii virale, cum ar fi racelile si gripa. Virozele incep, de obicei, cu simptome usoare, cum ar fi un nas, un gat congestionat si o febra usoara. In aceasta faza, corpul incepe sa reziste la infectie, iar luarea anumitor masuri poate ajuta corpul in lupta impotriva infectiei si poate opri avansarea bolii.

 

Cine este expus riscului? Toti suntem expusi riscului infectiilor, in fiecare zi din viata noastra. Totusi, anumite categorii de persoane trebuie sa acorde o atentie deosebita functionarii optime a sistemului imunitar. Sunteti mai expusi riscului, daca – oricare dintre urmatoarele se aplica in cazul dvs.:
– sunteti in convalescenta dupa orice fel de boala;
– lucrati intr-un loc unde sunteti expus infectiilor – de exemplu la un spital sau la o scoala;
– luati medicamente care pot slabi sistemul imunitar, cum ar fi corticosteroizi sau medicamentele citostatice;
– sunteti mai in varsta sau aveti de obicei o stare bolnavicioasa.

 

Nutrientii-cheie pentru sanatatea sistemului imunitar sunt:
Vitamina C. Consumati mai multe fructe; citricele, bananele si kiwi sunt surse excelente. Si legumele cu frunze verzi sunt bogate in vitamina C. Luarea unor doze mari de vitamina C, prima data cand simptomele infectiei devin evidente, poate preveni avansarea bolii si ii reduce de obicei durata sau gravitatea. Doza normala este 1g vitamina C la fiecare 1-2 ore, care trebuie administrata in mod constant, pana la disparitia simptomelor.

 

Beta-carotenul. Acesta se gaseste in concentratie mare, in fructele si legumele albe, cum ar fi caisele, morcovii si ardeii rosii si galbeni. Nu uitati sa le includeti in regimul dvs. alimentar de zi cu zi.

 

Zincul. Fructele de mare, pestele si cerealele integrale sunt surse bune de zinc.
Astfel, daca simtiti ca va paste o infectie, asigurati-va ca ati inclus cantitati adecvate de nitrienti in regimul dvs. alimentar.

 

Factorii alimentari care reduc rezistenta. Pe langa faptul ca trebuie sa includeti in regimul dvs. alimentar nutrienti care ajuta corpul sa lupte impotriva infectiilor, este, de asemenea, important sa excludeti factorii care inhiba o functionare optima a sistemului imunitar sau agraveaza simptomele infectiei:
Evitati mesele prea incarcate. Atunci cand corpul trebuie sa faca fata unor mese prea incarcate, abilitatea lui de a combate infectia este foarte redusa. Pentru a mari abilitatile de lupta ale organismului impotriva infectiilor, evitati mesele prea imbelsugate, mai ales cele care includ mari cantitati de mancaruri “grele” sau grasimi, cum ar fi carnea sau produsele lactate.

 

Reduceti consumul de zahar. Pe masura ce creste nivelul glicemiei, cu atat se reduce eficienta sistemului imunitar. Pentru a-i da corpului cea mai buna sansa de a rezista la infectii, este logic sa reduceti consumul de zahar, bauturi dulci si alimente ce contin zahar, cum ar fi biscuitii si prajiturile.

 

Evitati alimentele care formeaza mucus. Daca sunteti racit/a, ar fi bine sa evitati alimentele care incurajeaza formarea mucusului. Cele mai importante alimente care trebuie evitate sunt laptele de vaca si produsele pe baza de lapte de vaca, cum ar fi branza.

 

Consumati usturoi. Usturoiul are proprietati antiinfectioase, antivirale si de intarire a sistemului imunitar si este mai eficient cand este consumat crud, decat cand este adaugat in mancare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *