Diete

Energetica plantelor alimentare si anotimpurile

Scris de 16

Anotimpurile imprima fructelor si legumelor principiile active specifice: urmarind ritmul anotimpurilor, optimizezi vitalitatea organismului – care, in felul acesta, este incarcat de elemente nutritive esentiale pamantesti.
Savurarea fructelor si legumelor in anotimpul in care apar creste asimilarea vitaminelor si mineralelor ce intra in compozitia lor, dar in special le sporeste valorile energetice deosebite, fapt ce evidentiaza una dintre cele mai sigure protectii impotriva bolii.

 

Celulele nostre se hranesc cu energii electromagnetice provenind de la lumina soarelui: nimic nu este mai sanatos decat fructele si legumele proaspete, cultivate in conditii ecologice, consumate in anotimpul lor, pentru dinamizarea energiilor pe care le transmit, deoarece in perioada respectiva ele sunt purtatoare ale tuturor etapelor de dezvoltare biologica. Omul trebuie sa-si refaca imaginea potrivit celei a naturii; este hotarator pentru sanatatea noastra sa consumam fructele si legumele la vremea lor. Numai atunci se poate manifesta “dietetica dinamica”, un adevarat impuls al stiintei spirituale spre o igiena alimentara in deplin acord cu timpul si armonia universala.

 

Se recomanda luarea unor masuri de precautie pentru pastrarea in cea mai mare masura a calitatilor terapeutice si nutritive ale plantelor folosite in alimentatie. Nu trebuie omis faptul ca fiecare planta este un organ viu, care este ucis in momentul culegerii sau recoltarii sale. Moartea unui organism implica, inevitabil, declansarea unui proces de degradare, care se accentueaza intre momentul culegerii si cel al consumului.

 

Alimentul crud este cel mai sanatos si mai vitalizant, dar si cel mai bogat in vitamine, saruri minerale, oligoelemente, deoarece este un produs alimentar apropiat de structura celulara. Este esential sa nu pierdem din vedere faptul ca prepararea, oricat de bine s-ar face ea, va dezorganiza elementele ce intra in compozitia alimentului. Hrana preparata va avea intotdeauna o calitate nutritiva inferioara celei crude, intrucat procesul de preparare diminueaza cantitatea de energie disponibila inmagazinata in alimentul respectiv.

 

Prin urmare, pentru patrarea calitatii enrgetice ale alimentelor plante:
– Foloseste fructe si legume sanatoase, care sa nu contina substante toxice, fara carente, ferite de tratamente artificiale ce implica un grad ridicat de toxicitate, care sa fie cat mai apropiate de compozitia lor originara.
– Alege fructele tari, dar indeajuns de coapte si parfumate.
– Prefera legumele carora nu li s-au inlaturat frunzele: ele indica gradul de prospetime prin stralucire, prin culoarea lor verde; ele trebuie sa fie tonice, crocante.
– Alege radacinoasele (morcovi, napi, sfecla…) tari, crocante; evita legumele moi, cu frunze ingalbenite sau pe cele prea curatate si aranjate sa arate bine.
– Alege de preferinta plantele a caror provenienta este mentionata pe ladita de transport si care trebuie sa fie cat mai aproape de habitatul lor firesc; ideal ar fi sa culegi un fruct sau o legumea (din gradina sau livada ta) si sa o consumi pe loc.
– Refuza alimentele gata curatate si impachetate;

 

Luati aminte, ca actiunea terapeutica scade odata cu cresterea perioadei de transport si depozitare; nu “uita” mult timp fructele si legumele in frigider, fiidca astfel pretioasele lor molecule vor fi lipsite de vitalitate.
Ideal este sa cumperi in fiecare zi plantele de care ai nevoie pentru dieta ta.ULTIMA ORĂ

 • Acum 20 mins Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 60 mins In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 2 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 3 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 3 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 4 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 4 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 5 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 6 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 6 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 7 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 8 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
 • Acum 9 hours Sanatate
  Corina Creţu, despre spitalele regionale: “Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile”. Şi tot ea îşi dă răspunsul: Interesul pentru spitalele regionale a dispărut din momentul în care s-a opus parteneriatelor public-privat pe aceste investiţii. Privatizarea Sănătăţii îi roade pe politicienii români
Citește și...
Diete

Deserturi delicioase

S-au dus vremurile in care deserturile erau interzise in regimurile de slabire. Astazi arta culinara […]

Recomandările redacției
TOP CITITE