Intrucat agrisul se cultiva in tara noastra pe suprafete mici si in putine localitati, fructele lui sunt consumate de o parte mica din populatie.
Din punct de vedere botanic, agrisele sunt bace, care la cele mai multe soiuri au o greutate de 4-10 g. Se cultiva soiuri de agrise cu fructe verzi (Donetki, Rezistent de Cluj, Cereless), verzi-galbui (Somes), galbene (White Smith) si rosii (Maures Samling, Muntenese de America).
In conditiile climaterice din Romania, agrisele se coc in iunie-iulie. Agrisele contin 83-88 % apa, 4-10 % zaharuri, 1-2 % acizi (predomina acidul citric), substante pectice, provitamina A, vitaminele C, B1, B2, PP, acid pantotenic, saruri minerale, iod si alte substante. Zaharurile din agrise sunt reprezentate prin levuloza, glucoza si zaharoza.
Agrisele se pot pastra in stare proaspata 3-5 zile. Ele se consuma proaspete sau prelucrate sub forma de compot, peltea, dulceata, suc, cidru. Se preteaza la congelare. De la agris, in scop terapeutic, se folosesc fructele ajunse la maturitate deplina. Fiind diuretice, ele sunt folosite in afectiuni urinare (litiaza), artritism, reumatism si guta.
Cu agrise se poate face o cura de dezintoxicare, cu pana la 1 kg fructe pe zi (o zi pe saptamana sau trei zile consecutive) si de catre pletorici, hipertensivi si obezi. In ziua cu fructe se recomanda sa nu se consume alte alimente. Cura de agrise mai este indicata in astenii si convalescente, deoarece ele au si efect remineralizant.
Agrisele stimuleaza functia hepatica; ele se folosesc in hepatite, ciroza hepatica si alte afectiuni hepatice. Intrucat in agrise zaharoza se gaseste in cantitate foarte mica, iar levuloza si glucoza sunt, practic egale, aceste fructe pot fi consumate de diabetici.
Avand si actiune hipotensiva, agrisele se folosesc in tratarea hipertensiunii arteriale. Consumate inainte de masa, sunt tonic-aperitive, iar dupa masa stomahice.