Din oras

Primaria lasa aparatorii clujenilor cu probleme motorii in strada

In timp ce Primaria arunca cu sedii de sute de metri patrati catre asociatii care nu le folosesc niciodata, organizatiile care chiar au nevoie de un loc in care sa-si desfasoare activitatea raman in strada.

Asociatia Pentru Protejarea Handicapatilor Motor Cluj a facut cerere catre municipalitate ince de acum un an, dar reprezentantii primariei inca nu au gasit timpul necesar sa resolve problema. Cladirea in care isi desfasoara in prezent activitatea, de pe strada Dorobantilor, a fost revendicata, iar oamenii se asteapta in fiecare zi sa fie scosi in strada. Dar asta nu i-a impresionat pe functionarii care impart spatii de la stat catre ong-uri si asociatii care au program de doua ore pe saptamana sau la care nu gasesti niciodata usa deschisa.

“Am facut cerere de un an deja, dar nu am primit niciun raspuns. Noi ne ocupam de o problema serioasa, nu suntem o asociatie obscura”, spune Anisoara Muresan, reprezentanta asociatiei.

50 de bani pe metru patrat inchiriat

75 de fundatii si asociatii din Cluj-Napoca au primit spatii generoase de la Primarie. Asociatiile si fundatiile stau in chirii de peste 8.000 de metri patrati in centrul municipiului Cluj-Napoca. Pentru un metru patrat in centrul Clujului, ONG-urile si fundatiile platesc o chirie de 0,50 de bani lunar.

Asociatiile si fundatiile din Cluj-Napoca se pot intinde pe o suprafata a unui parc industrial. Potrivit listei spatiilor inchiriate de catre Primaria Cluj-Napoca, 75 de asociatii cultural si ONG-uri se intind pe aproape un kilometru patrat in centrul Orasului Comoara. Majoritatea contractelor sunt valabile pana in 2017. De exemplu, pentru un spatiu de 90 de metri patrati pe Bulevardul Eroilor, Vatra Romaneasca plateste o chirie de 54 de lei pe luna Primariei Cluj-Napoca. Asociatia Patronilor si Meseriasilor isi desfasoara activitatea pe strada Avram Iancu, intr-un spatiu de 258 de metri patrati.Fundatia Umanitara Augustina a primit un spatiu de 248 de metri patrati, pe strada Tipografiei, numarul 23. Contractul e valabil pana in iunie 2015. Iar exemplele pot continua.

„Protejatii” primesc intotdeauna sediu

Si Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara ECO-Metropolitan Cluj, condusa de Septimiu Sanmarghitan, fost director al Agentiei pentru Protectia Mediului, a primit de la Consiliul Judetean Cluj un sediu pe Bulevardul 21 Decembrie, pentru o perioada de zece ani. Ziar de Cluj a mai scris despre cum aceasta asociatie, care ar trebui sa monitorizeze si sa gestioneze serviciile de salubritate din judet, nu are in prezent o activitate concreta. Cu toate acestea, in conturile acesteia intra, in fiecare an, sute de mii de lei.

APAHM – Asociatia Pentru Protejarea Handicapatilor Motor Cluj a luat fiinta in ianuarie 1990 din initiativa unui grup de parinti care aveau copii cu handicap sever neuromotor. Este cea mai mare organizatie a persoanelor cu dizabilitati infiintata in judetul Cluj dupa anul 1989 si cuprinde persoane cu handicap motor si neuromotor de toate varstele din judetul Cluj: copii, tineri, adulti, indiferent de etnie, convingeri politice, religioase sau grad de handicap. 

foto: alexandraoranotherrett.blogspot.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *