Din oras

Cine sunt incompatibilii Clujului? Curiozitatea strica la mandat

Scris de 552

Decizia Curtii Constitutionale de joi lasa fara mandat de parlamentar sau consilier orice persoana care a fost declarata incompatibila sau in conflict de interese de catre Agentia Nationala de Integritate. Astfel, potivit Legii 174/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, sintagma “aceeasi  functie” de la  art. 25 se interpreteaza ca “orice functie eligibila” dintre cele prevazute la art.1 al aceluiasi act normativ. Printre persoanele care isi pot pierde functia se afla si o serie politicieni clujeni, consilieri judeteni sau chiar parlamentari.

Parlamentarul PNL Steluta Cataniciu a fost cea care a ridicat exceptia de neconstitutionalitate a articolului 25 alin. 2 din Legea 174/2010. Curtea Constitutionala a dezbatut, joi, exceptia ridicata de catre deputatul clujean si a decis cu majoritate de voturi ca “aceeasi  functie” se asimileaza cu  “orice functie eligibila”. In traducere, asta inseamna ca toti alesii care au fost vreodata declarati incompatibili de catre ANI nu mai pot avea un mandat de parlamentar sau de consilier.

Mai multi politicieni clujeni au fost declarati incompatibili sau in conflict de interese de catre ANI. Ziar de Cluj vi-i prezinta mai jos.

Steluta Cataniciu a  fost declarata incompatibila de catre ANI privind integritatea in exercitarea functiilor de demnitate publica inca din 2013. Aceasta a atacat in instanta decizia ANI, insa a pierdut procesul. Deputatul clujean a fost acuzat de catre ANI ca, in calitate de consilier local, in aprilie 2009 a luat parte la dezbateri si la votarea unei hotarari de Consiliu Local cu privire la un client de-al sau, respectiv Cooperativa Foto Optica.

Adrian Oros a castigat mandatul de deputat in Colegiul 1.Tot din PNL, acesta reprezinta un alt caz de incomaptibilitate. Adrian Oros a fost declarat incompatibil de catre Agentia Nationala de Integritate (ANI) pentru ca, in perioada 20 decembrie 2012- 8 aprilie 2013, a detinut simultan functia de administrator al unei societati cu cea de parlamentar.

Adrian Oros a detinut simultan functia de deputat si de administrator asociat la S.C.VET AGA PET S.R.L. Pe langa acestea, Oros a mai fost cercetat de catre ANI si penru ca a detinut concomitent cu functia de deputat si cea de prorector pe probleme sociale in cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj.

 

Cazul deputatului Mate Andras Levente este bine cunoscut. El a fost acuzat si condamnat la sase luni de inchisoare cu suspendare pentru ca si-a angajat rudele, in speta pe sotia sa, in Parlamentul Romaniei. Ca parlamentar, Mate Levente a formulat si avizat cererea de angajare a sotiei in urma caruia s-a realizat un folos material pentru aceasta in valaore de 5.508 lei. Fapta lui Mate Levente constituie un temei pentru eliberarea sa din functie precum si interzicerea de a mai ocupa o functie publica pe o periaoda de trei ani.

Ioan Moldovan, deputatul Partidului Conservator din colelgiul 7 Campia Turzii, este declarat incompatibil de catre ANI pentru ca detine simultan functia de deputat si calitatea de administrator al societatii Elian Restaurant SRL din municipiul Campia Turzii.

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Gheorghe Surubaru, a fost declarat de catre ANI incompatibil cu functia detinuta in Primaria Cluj-Napoca pe motiv ca era concomitent administrator al firmei Euro Divers SRL. Gheorge Surubaru  a declarat ca a fost validat pe data de 22 iunie 2012 in functia de viceprimar si ca si-a depus demisia din functia de administrator al firmei Euro Divers SRL, in 30 mai 2012. Cu toate acestea, Curtea de Apel Cluj a constatat faptul ca Surubaru nu si-a inscris decizia de a demisionat din postura de administrator al S.C. Euro Divers SRL asa cum prevede legea. In data de 11 iulie 2013 Gheorghe Surubaru si-a dat demisia din functia de viceprimar in cadrul sedintei de Consiliu Local, invocand motive personale. La propunerea fostului  primar interimar Radu Moisin, pe postul ramas vacant a fost reales tot Surubaru, cu 14 voturi.

Cel mai recent caz de incompatibilitate la Cluj a fost declansat in situatia Stelutei Racolta. Consilier judeten PDL, Steluta Racolta este acuzata de catre ANI de incompatibilitate pe motiv ca, prin firma pe care o administreaza, respectiv RSC Consulting, a incheiat patru contracte de formare profesionala cu institutii sau regii subordonate Consiliului Judetean .

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour Politica
  Polițiștii ies la proteste, considerându-se ”fraierii de serviciu”. Noi, contribuabilii, care i-am văzut de nenumărate ori abuzându-și uniforma, sunte adevărații fraieri!
 • Acum 1 hour Sanatate
  Scade numărul celor infectați, creşte numărul pacienţilor internaţi cu COVID-19. Profesorul Popovici: infecţia este ”o mare loterie”
 • Acum 3 hours Politica
  UN STAT ”ÎN FOAME”, MĂREȘTE AMENZILE: Din 20 august, amenzi drastice la lipsa rovignetei, de până la 11.900 de lei”
 • Acum 17 hours Eveniment
  ROMÂNIA EDUCATĂ: UBB Cluj-Napoca este singura universitate din România în prestigiosul clasament Shanghai. Ungaria are 4, Polonia 11!
 • Acum 18 hours Straineze
  URMEAZĂ ZILE GRELE PENTRU UDMR: Presa maghiară susține că guvernul Viktor Orban nu va mai lansa noi investiții în Transilvania în următorii doi ani
 • Acum 21 hours Politica
  Marcel Ciolacu, mesaj de Ziua Marinei Române: Îi felicit pentru profesionalism și dăruire pe toți marinarii care și-au legat destinele de mările și oceanele lumii
 • Acum 23 hours Politica
  ”Pure invenții”, sau lui Vasile Dîncu ”i se arată pisica remanierii”?
 • Acum 1 day Vocea ta
  Azi s-au demontat, pentru totdeauna, poveștile lui Emil ”OSĂ” Boc despre Oraș: ”Nimeni nu este uitat, nimeni nu este lăsat în urmă. Orașul pentru oameni, nu pentru profit. Eco, nu ego”
 • Acum 2 days In vizor
  Cum a fost la festivalul romilor din Cluj, unde nu participă nici o autoritate publică: ”Lasă că vine Boc cu nevasta-n spinare, ca la Untold”
 • Acum 2 days Vocea ta
  INVITAȚIE LA KHETANE PE TEMA JUSTIȚIEI SOCIALE: ”Vă invităm la un exercițiu de reflecție și solidaritate, pornind de la cazul clujenilor care locuiesc în cartierul Pata Rât al Clujului”
 • Acum 2 days In vizor
  CLUJENII SE PLÂNG DE BETOANE, numai Emil Boc vede cu oglinda strâmbă a ”bunelor practici” și cum crește spațiul verde mai ceva ca promisiunile în campania electorală.
 • Acum 3 days In vizor
  ”Pornohaci” invitat la Zilele Comunei Jucu. Pe bani publici. De ce?
Citește și...
Recomandările redacției
In vizor

Abia ce s-au lăudat cu licitația de achiziționare a 20 de trenuri electrice de mare […]

TOP CITITE