Sanatate

Antioxidantii, salvatorii celulelor

Antioxidantii sunt substante de natura andogena (produse ale organismului) sau exogena, adica introduse cu alimentele, capabile sa opreasca actiunea radicalilor liberi, responsabili pentru procesul de imbatranire celulara, care reprezinta originea degenerarii tesuturilor. Cunoscuti si sub numele de “salvatori ai celulelor”, antioxidantii sunt substante care neutralizeaza radicalii liberi nocivi.

 

Radicalii liberi

Sunt compusi chimici instabili si foarte reactivi de tip toxic care actioneaza distructiv asupra structurilor celulare din organism. Ei sunt produsi prin metabolismul aerobic normal (oxigenul din aer), fie datorita factorilor ambientali, ca fumul si radiatiile, datorita unui exces de medicamente si a unui stil incorect de nutritie.

 

Radicalii liberi dauneaza AND-ului nuclear, proteinelor si matricei lipidice ale celulelor. Odata intrati in organism, pot nu numai sa determine dezvoltarea aberanta a celulelor, dar pot provoca inclusiv modificari genetice care stau la baza unor boli necrutatoare. Numeroase studii au evidentiat importanta unei alimentatii bogate in compusi antioxidanti (polifenoli, tioli, vitaminele C si E, precum si unele minerale) pentru prevenirea diverselor boli cronico-degenerative legate de o crestere a stresului oxidative, provocat de insisi radicalii liberi.

 

Pe de alta parte, de mentionat ca organismul poseda sisteme enzimatice cu actiune antioxidanta (superoxidul dismutasi, glutatione perossidasi si catalisi), coparticipante in dezactivarea unor radicali liberi care se formeaza in organism.

 

Categorii de antioxidanti si functiile lor:

–    enzime si cofactori (glutation peroxidaza, coenzima Q10);
–    molecule cu capacitatea de a lega metalele (feritina, transferina, albumina);
–    saruri minerale (in particular selenium, zinc, magneziu);
–    vitamine (mai ales vitaminele A,C si E);
–    pigmenti (carotenoizi, polifenoli, cum sunt flavonoizii, antocianii, taninii si clorofila).

 

Actiunea antioxidantilor permite:

–    incetinirea proceselor degenerative ale tesuturilor, in particular a celor mai expuse, cum este pielea, protejand-o impotriva arsurilor, impotriva aparitiei timpurii a ridurilor, inestetisme si impotriva tumorilor;

–    prevenirea si combaterea infectiilor, stimuland sistemul imunitar;

–    prevenirea bolilor legate de fenomene de degenerare celulara, cum sunt bolile cardiovasculare, ateroscleroza, poliartrita reumatoida, cataracta, boala lui Parkinson si tumorile.

 

Unii antioxidanti naturali sau de sinteza sunt amplu utilizati si in industria alimentara pentru a preveni o reducere a oxidarii grasimilor sau altor componente prezente in alimente, in timpul perioadei de conservare (aditivi alimentari).

 

Surse alimentare cele mai bune de antioxidanti se gasesc in:               

–    enzimele si coenzimele sunt prezente in carne, peste, lapte si derivati, fructe si verdeturi;
–    vitamina C este continuta in cantitate mare in ardei iute, kiwi, fragi, broccoli, varza, varza de Bruxelles, ardei, rosii, spanac etc.;
–    vitamina E este continuta in special in uleiul extravirgin de masline, de porumb, de floarea-soarelui, de soia, de arahide, in germenii de grau, in alune, in migdale si in avocado;
–    carotenoizii se gasesc in fructele si zarzavaturile de culoare galbena, portocalie, rosie si verde inchis;
–    zincul este prezent in carne, peste, fructele de mare, in cerealele integrale / nedecorticate, in legume, in fructele uleioase. Verdeata si fructele reprezinta surse modeste;
–    seleniul se gaseste in peste, in carnea de manzat, in lapte, in legume, in fructele uleioase, in porumb, in legume, in mandarine, in napi, in spanac;
–    manganul este continut in fructele uleioase, in legume, in cerealele integrale;
–    polifenolii, in special flavonoizii, se gasesc in uleiul extravirgin de masline, vin rosu, citrice, prune, miere, struguri, cirese, affine, coacaze, varza, ceapa, salata, rosii, ceai verde si cafea.

 

Combinatiile dintre o alimentatie echilibrata asociata cu suplimente antioxidante isi potenteaza efectul reciproc, astfel ca boli precum cele cardiace, artritele, deficientele de vedere, accidentul vascular cerebral si imbatranirea prematura a pielii pot fi chiar stopate.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *