Diete

Intoleranta la alimente

Reactiile adverse la alimente sunt o cauza importanta de ingrasare, la anumite persoane. Sistemul imunitar este programat sa reactioneze la orice lucru strain care apare in corp, cum ar fi bacteriile sau virusurile. Oricum, el tinde sa reactioneze si la alimentele incomplet digerate.

 

Sistemul imunitar si ingrasarea. Se crede ca, la anumite persoane, particulele nedigerate sau incomplet digerate trec din intestin in sange si vin in contact cu sistemul imunitar, cauzand o reactie. Unul dintre efectele reactiei imune este retinerea apei in corp, care duce la ingrasare.

 

Reactiile imune cauzate de intolerantele alimentare sunt considerate ca stand la baza mai multor boli, cum sunt eczemele, sinuzita, migrena, artrita reumatoida si obezitatea. Multi indivizi considera ca eliminarea alimentelor-problema din alimentatie poate duce la o scadere semnificativa in greutate si la o imbunatatire a starii generale de sanatate.

 

Alimentele problematice variaza de la o persoana la alta. Unii sunt sensibili la proteinele din laptele de vaca si lactate, in timp ce altii pot reactiona la grau (produsele pe baza de faina) sau la citrice. Iata cateva alimente care creeaza intoleranta:

 

–         Produse pe baza de cereale: painea, biscuitii de grau si secara, pastele, produsele de patiserie, pizza, biscuitii, prajiturile, cuscusul, cerealele pentru micul dejun pe baza de grau, ovazul, orezul, porumbul.

–         Laptele si branza de vaca.

–         Citrice: portocalele, lamaile, greptfrut-urile.

–         Oua.

–         Rosii.

 

Cauzele.
Exista multi factori care pot contribui la dezvoltarea intolerantei alimentare. Multe dintre ele incep devreme in viata. Adesea, alimentele sunt introduse in regimul alimentar al copilului, cand tubul intestinal si sitemul imunitar sunt relativ imature si, ca rezultat, copilul nu poate face fata cum trebuie alimentelor, dezvoltand o sensibilitate fata de ele. Sugarii care sunt raniti cu lapte din biberon, de exemplu, devin sensibili la lapte praf sau la laptele de vaca. Acest lucru se poate manifesta in diferite moduri, dar semnele cele mai obisnuite sunt colicile si eczemele. Sugarii raniti la san dezvolta mai rar intolerante alimentare; deci hranirea la san este una din cele mai bune moduri de evitare a intolerantei alimentare.

 

Modificari in alimentatie. Exista o teorie conform careia intolerantele alimentare devin din ce in ce mai dese, deoarece consumam tot mai multe alimente noi, care nu au fost introduse treptat in regimul alimentar, iar corpul nu a avut destul timp sa se adapteze la ele. De exemplu, desi am cultivat si am mancat grau de mii de ani incoace, forma de grau pe care o folosim acum este complet diferita de cea din care a evoluat. Laptele constituie un alt exemplu revelator. Desi bem lapte de foarte mult timp, pe vremuri, am consumat mai mult lapte de capra si de oaie, nu de vaca, ca in zilele noastre, deoarece laptele de capra sau oaie era considerat mult mai sanatos.

 

Proasta digestie. Alte teorii privind cauza intolerantelor alimentare se bazeaza pe proasta digestie si un intestin care tinde sa scape particulele nedigerate in sange. Masticatia incompleta si/sau lipsa acidului din stomac sau a enzimelor digestive pot cauza o proasta digestie, in timp ce o lipsa a echilibrului intre organismele din intestin si alti factori, cum ar fi toxinele din regimul alimentar, pot contribui la problemele intestinale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *