Din oras

Primăria reacționează în privința arborării steagului ucrainean la Cluj. Boc: Decizia am luat-o eu, ca reprezentant al clujenilor. Dacă aveți alte valori, atunci…

„Decizia am luat-o eu! Ca să fie foarte clar și fără echivoc. Eu sînt acela care-am dat dispoziția, eu sînt acela care am decis aceste lucruri”, a explicat Emil Boc modul în care pe străzile centrale din Cluj-Napoca au fost arborate steagurile Ucrainei.

CITEȘTE ȘI: Populism ieftin sau empatie dusă la extrem? Boc a înlocuit drapelul României cu cel al Ucrainei

Acesta a fost criticat în ședința de Consiliu local pentru că nu a luat act și de poziția consilierilor clujeni.

Chiar dacă nu se vede, Clujul dă tonul în UE

„Decizia îmi aparține și mi o asum în exclusivitate, ca reprezentant al clujenilor, din toate punctele de vedere”, a adăugat Boc.

Boc a fost chestionat de consilierul PSD Anca Ciubăncan în privința modului în care drapelul României a fost înlocuit cu cel al Ucrainei chiar în centrul Clujului, în câteva zone din oraș.

În contextul în care zeci de mii de refugiați din Ucraina au ajuns până în prezent în România, Primăria Cluj-Napoca a decis arborarea steagului Ucrainei, în locul tricolorului românesc, în câteva locații centrale ale municipiului.

„Tăcerea înseamnă complicitate. A nu lua atitudine, prin diverse modalități, înseamnă complicitate și încurajare a acțiunilor revizioniste.

Încă din primul moment, orașul, pe care-l reprezint, și cred că reprezint voința acestui oraș din perspectiva valorilor la care se raportează, și anume democratice, europene, nerevizioniste și de pace și prosperitate, au fost de a arăta în primul rând solidaritatea, prin gesturi simbolice – iluminarea podului din Mănăștur în culorile Ucrainei, așa cum au făcut toate țările democratice din Uniunea Europeană, iluminarea unor clădiri, cum a fost Polivalenta, mesaj simbolic în centrul orașului.

În momentul în care Uniunea Europeană a dat semnalul foarte clar de accelerare a aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, atunci din cei 4-5 stâlpi unde avem și steagul României și al Ucrainei, unul a avut și steagul Uniunii Europene și al Ucrainei.

Tocmai de a sublinia, pentru o perioadă scurtă de timp – 3 zile, o dimensiune fundamentală, o mutație fundamentală care se întâmplă în Europa.

Uniunea Europeană, din care facem parte cu mândrie, accelerează procesul de aderare a Ucrainei”, și-a explicat Boc decizia personală de arborare a steagului Ucrainei pe străzile din centrul Clujului.

„Uneori ai nevoie de asemenea gesturi, ca să arați comunitatea ta ce valori împărtășește”, a nuanțat Boc.

„Ori de câte ori sunt decizii care impun aprobarea Consiliului local, o voi face.

Dacă aveți alte valori pe care le împărtășiți, aveți o tribună de unde vă puteți manifesta.


Dacă nu aveți alte valori, atunci…”, i-a tăiat-o scurt Boc consilierului PSD Anca Ciubăncan.

Primarul a susținut că „detaliile administrative” sunt respectate.

„Cu privire la momentele pe care le trăim, aici e vorba de o chestiune care ține de securitatea României, a Europei și a lumii.

E o chestiune care n-are timp să se piardă în detalii administrative, care sînt respectate, ci de a avea o viziune și de a arăta ce atașament, față de ce valori are acest oraș – se duce spre Est?, cum ar dori unii, sau ai un atașament deplin la valorile europene în care ne aflăm, și pe care le respectăm și la atașamentul de a condamna fără echivoc orice atitudine revizionistă promovată de factorii externi.

De aceea, legislația României este respectată, steagul României este și va fi întotdeauna acolo, nu a dispărut de pe stâlpii din Piața Unirii”, a mai explicat Boc.