În Pădurea Făget au apărut primele amenajări, care fac parte din proiectul european URBforDAN, susținut cu fonduri europene. Aceasta este prima etapă, în cadrul căreia au fost montate băncuțe, un amfiteatru, un punct de belvedere și o platformă. Toate aceste construcții seamănă foarte mult cu amenajările provizorii care au fost făcute în anii trecuți în Parcul Feroviarilor de ONG-urile locale. Mai mult, ceea ce se vede în realitate arată mai rău decât ce a fost prezentat în planșele proiectului. De exemplu, punctul de belvedere are vedere spre niște copaci, iar băncuțele sunt puse în pantă. Rămâne să vedem însă cum va fi mobilierul din etapa a doua.
Deocamdată să vedem cum arată actualele amenajări în fotografiile realizate de media9.ro:
Amenajarea Pădurii Făget trebuia să fie gata în noiembrie 2020, dar din cauza pandemiei a fost prelungit până în martie anul acesta. Până la acea dată ar trebui să fie gata și etapa a doua de amenajări.
Intervențiile sunt minimale și au ca scop doar îmbunătățirea experienței celor care le vor frecventa, fără a deranja în vreun fel ecosistemul.
“Conceptul de pădure-parc este relativ nou, nu îl întâlnim în multe locuri din România sau din Europa, de aceea mă bucur că la Cluj a prins contur. Este o pădure de 40 de hectare, pădurea Făget, care este și produsul procesului de bugetare participativă. Clujenii au votat într-un număr covârșitor pentru ca această pădure să fie amenajată. Am ținut cont de acest lucru, ne-am uitat la dimensiunea europeană, la resurse. Subliniez faptul că niciun copac nu va fi tăiat, ci vom aduce valoare adăugată prin păstrarea biodiversității pe care o cunoaștem în Făget, prin amenajări speciale, prin creșterea calității spațiului de agrement”, spunea Emil Boc, anul trecut.
Primăria Cluj-Napoca și ADI ZMC fac parte dintr-un consorțiu de orașe care dezvoltă astfel de spații, cu fonduri europene, alături de cinci capitale din Uniunea Europeană – Viena, Praga, Budapesta, Ljubljana și Zagreb – dar și orașe importante din afara Uniunii, precum capitala Serbiei, Belgrad, a Muntenegrului, Podgorica, sau Ivano-Frankivsk, din Ucraina.
Valoarea totală a bugetului municipiului Cluj-Napoca pentru implementarea activității proiectului este 145.682,15 euro, din care contribuția FEDR (asistență financiară nerambursabilă), în procent de 85% este de 123.829,82 euro; cofinanțarea națională prin MLPDA, în procent de 13% este de 18.938,68 euro; contribuția proprie din bugetul local în procent de 2% este de 2.913,65 euro.
Intervențiile în zona vizată vor respecta prevederile din codul silvic cu privire la amenajările permise în pădurile parc și nu vor avea avea un impact negativ asupra patrimoniului natural. Astfel, prin proiect se urmăresc câteva aspecte care ating mai multe dimensiuni are potențialului pădurii:
– accesibilitatea – dezvoltarea unor zone de acces cu panouri info despre pădure, trasee, elemente naturale importante și puncte/zone de interes care scot în evidență biodiversitatea;
– trasee marcate – traseele forestiere și cărările deja utilizate aici vor fi baza unui traseu în buclă principal și a unor trasee secundare adiacente sau tip scurtătură care pot fi folosite pentru mersul pe jos, alergat sau cu bicicleta pe anumite segmente; se urmărește pe anumite zone diferențierea traseelor de biciclete față de cele pietonale și vor fi marcate distinct;
– signalistică – o parte de signalistică va fi cu rol de atenționare, pentru a marca intersecția traseelor de biciclete cu cele ale drumeților; cealaltă parte de signalistică va marca punctele cu valoare naturală importantă (arbori remarcabili, diferite tipuri ale biodiversității etc);
– puncte de popas – acestea vor marca traseul în buclă principal și vor oferi punctual momente de odihnă și relaxare în 7 locuri; dimensiunea acestor popasuri este dată de prezența câtorva bănci și mese;
– micro-intervenții – platforme cu suprafață maximă de 15mp și rolul lor variază în funcție de zona în care sunt amplasate și relief; au fost definite 5 platforme care pot susține activități de relaxare, de observare a reliefului (geologică), de protecție de ploaie (pergola), de informare despre ecosistem (educativă) și de susținere a unor evenimente diverse cu scopul de a înțelege mai bine valoarea și importanța ecosistemului pădurilor (amfiteatru);
Toate intervențiile propuse prin proiect vor fi realizate din materiale organice, cu precădere lemn. Nicio intervenție nui va avea nevoie de fundații pentru a fi cât mai non-invaziv cu mediul natural și pentru a asigura oricând posibilitatea de demontare fără a lăsa nicio urmă.
sursa foto: media9.ro