Din oras

Pieton în Cluj-Napoca: distanțarea fizică, un moft nepermis

Deși autoritățile continuă să facă caz în privința păstrării distanței sociale, rebotezate peste noapte în distanțare fizică, adeseori aceasta nu este decât un moft nepermis în condițiile infrastructurii pietonale deficitare la nivelul municipiului Cluj-Napoca. Să fii pieton în orașul de cinci trotuare este adesea una dintre cele mai însemnate provocări. 

Fie trotuarele sunt transformate în locuri de parcare, fie acestea sunt nepermis de înguste. 

Oricum ar fi, distanțarea socială nu reprezintă decât o vorbă de duh, destul de dificil de respectat în capitala Ardealului. 

Din păcate, pietonii par să fi rămas cu adevărat neglijați de administrația locală, care închipuie zone de socializare în viitoare cartiere, precum Sopor, dar uită să ajusteze lucrurile acolo unde este posibil.

Din contra, pe Bdul Nicolae Titulescu, după crearea benzii dedicate transportului în comun, pietonii s-au trezit cu întreg trotuarul blocat de autoturismele cățărate pe spațiul care le era destinat. 

Cu aprobarea autorităților.

Nici pe strada Argeș, chiar din imediata apropiere a Pieței Mihai Viteazul, lucrurile nu stau mai bine. 

De ani de zile, pietonii care-și fac drum pe aici, pot urmări o situație neschimbată: o parte a străzii este blocată de mașini parcate, cu un trotuar ciuntit și extrem de prost îngrijit, pentru ca pe cealaltă parte trotuarul să lipsească cu desăvârșire.

Aici, împiedicându-se unul de celălalt, pietonii se salută strângând din dinți, încercând să-și facă loc pe un spațiu îngust, improvizat cu stâlpi, neștiind cum să aplice distanțarea socială.

Iar asta se întâmplă în Clujul de cinci stele.

În vreme ce președintele arată cu degetul spre românii indiscplinați, amendați cu regularitate de Guvernul PNL-ist prin intermediul organului polițienesc, pietonii strâng din umeri și se uită spre autoritățile locale, de ai căror reprezentanți își vor aminti la alegerile locale. 

Sau poate nu. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *