Analiza

Chiriile au rămas la fel în Cluj, pe timp de pandemie: aceleași prețuri și condiții bombă!

V-ați fi așteptat ca, pe timp de pandemie, legendarele chirii din Cluj să se ieftinească? Nici vorbă! Doar, pandemie sau nu, tot e fain la Cluj! Iar fainoșagul se plătește!

Conform statisticilor site-ului compariimobiliare.ro, prețul mediu al garsonierelor din Cluj a fost, în iulie 2020, de 8 euro/mp. În iulie 2019, prețul era de 7 euro/mp. În plină pandemie, așadar, chiria pentru o „garsonieră în Mănăștur, aproape de centru” s-a scumpit.

Potrivit aceluiași site, apartamentele se închiriau în iulie 2020 pentru un preț mediu de 7 euro/mp, preț rămas neschimbat, lună de lună, din ianuarie 2019 încoace.

Prețul/mp util, pentru închirierea unei case, era de 6 euro în iulie 2020, la fel ca în iulie 2019.

Ce ne spun toate aceste date? Faptul că, în ciuda pandemiei și a efectelor sale colaterale (plecarea studenților, cu incertitudinea revenirii acestora, părăsirea chiriilor de către tinerii care pot lucra și de acasă, din orașele natale), proprietarii clujeni țin la preț.

Această atitudine, a ținerii cu dinții de prețuri, în pofida cererii slabe, nu este una de sorginte recentă. Dintotdeauna au existat la Cluj o sumedenie de proprietari care au preferat mai bine să stea cu apartamentele goale, decât să reducă chiria, ori decât să investească în condițiile pe care apartamentele le oferă, pentru a le face mai atractive pentru potențialii chiriași.

Chiar dacă „bombele” au stat câteva luni pe an goale, neînchiriate de nimeni, active doar în anunțurile de pe site-urile de profil, de care râdea  toată țara și cu fundul, proprietarii au refuzat cu obstinență să închirieze mai ieftin, să accepte „studenți, copii sau animale de companie”. Au refuzat să zugrăvească, să schimbe dulapul de la bunica, preșul de pe jos, gresia, faianța ș.a. Pentru că, până la urmă, tot se găsea prostul care să dea 3-400 de euro pe lună, din considerente de locație sau, efectiv, din naivitate.

A mers și așa până acum, și neîngrijit, și scump, iar proprietarii care dădeau mai ieftin sau cei care le ofereau condiții mai bune chiriașilor o făceau pur și simplu din bun-simț, din decență, și nu din rațiuni economice, fiindcă, de multe ori, și nesimțiții cereau (și primeau) la fel sau chiar mai mult pentru condiții lipsă.

Dreptatea a fost mereu, însă, dacă ne gândim la rentabilitate, și de partea proprietarilor. Când dai 60 000 de euro pe o garsonieră, pe care o mai și renovezi cu câteva mii de euro, este de-a dreptul păgubos să o închiriezi pentru numai 200 de euro/lună. Mai ales că, uneori, și chiașii sunt certați cu bunul-simț și părăsesc locațiile cu restanțe la utilități sau lăsând în urmă distrugeri majore, care sunt remediate de către proprietari pentru sume mai mari decât cele strânse din chiria pe un an.

Tendința de acum din piață, de stagnare a prețurilor, se va traduce, la revenirea studenților (când va fi aceasta), prin chirii la fel de mari, în aceleași apartamente și garsoniere cu care ne-am obișnuit.

Clujul are toate șansele să își păstreze poziția fruntașă în topul bășcăliei imobiliare naționale:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *