Din oras

Sindicatele platesc 50 de bani chirie pe metru patrat in plin centru!

Cladirea de pe Bulevardul Eroilor 16 e supranumita Cladirea Sindicatelor, deoarece aici isi au sediul cele mai multe confederatii sindicale. CNSRL Fratia, Blocul National Sindical, Cartel Alfa, Uniunea Judeteana a Sindicatelor Democratice si Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie inchiriaza aici peste 800 de metri patrati. Chiria platita e o suma derizorie care se invarte in jurul a 50 de bani pe metru patrat pe luna, in plin centrul orasului! Unii nu au orar pentru relatii cu publicul si tin sediile inchise zile la rand, in timp ce alte spatii, cedate pentru diverse activitati, nu au mai fost deschise de luni bune.


Fatada Cladirii Sindicatelor e plina de firme – si in dreapta si in stanga portii stau placutele din sticla cu cele 20 de entitati care isi au sediul aici.

Imediat dupa intrare, in dreapta, este usa de termopan maro cu ferestre de oglinda dupa care isi desfasoara activitatea Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie si Sindicatul Civitas. In capul mesei, in fata unui tricolor, sta Valer Suciu, sef de directie in Primarie si presedintele ambelor sindicate. In sediu mai e secretara si un barbat cu care seful discuta la masa. Il intrebam cum se descurca cu banii si mai ales cu taxa pe cladire pe care chiriasii trebuie s-o plateasca retroactiv pe ultimii cinci ani.

“Cum sa platim? Sunt 500 si ceva de milioane. Nu stiu ce facem, mergem in instanta, ne mutam in strada si lucram acolo. Vor sa distruga sindicatele, iar pe agentii economici ii protejeaza”, ne spune Suciu revoltat.

FNSA inchiriaza aici aproape 170 de metri patrati pentru care plateste lunar 76 de lei, adica 44 de bani pe metru patrat.
Totusi, ne pare bine sa il gasim pe Valer Suciu la birou, doar ia lunar 4.500 de lei de la FNSA, potrivit declaratiei de avere. Usa maro a Federatiei este printre putinele care e deschisa dintre spatiile ocupate de sindicate.

Restul sunt la etaj. Pentru a ajunge acolo se urca pe niste scari late cu placi de marmura. Un afis pe o hartie albastra care indica o agentie de turism cu sageti atrage atentia. Ajunsi la camera 4, gasim un grilaj inchis cu lacatul si cateva hartii aruncate, semn ca nu a fost deschis recent. Un anunt lipit de usa informeaza ca Agentia de Turism a Sindicatelor este inchisa pana in 9 aprilie. Nu se stie din ce an.

De altfel, Sindromania, cum se numeste agentia de turism a sindicatelor, se ocupa de promovarea obiectivelor turistice si cazari in unitatile detinute de sindicate. Pentru 2012 a raportat o pierdere neta de peste 220.000 de lei. Agentia de la Cluj nu a fost deschisa tot anul, dupa cum aflam de la cei de la Blocul National Sindical, singura usa deschisa de pe partea dreapta a etajului. BNS inchiriaza aici 197 de metri patrati pentru care plateste lunar 92 de lei, adica 46 de bani pe metru patrat. Intr-un birou, un domn si o doamna lucreaza pe calculator.

“Nu e nimeni acolo, nu a fost deschis tot anul. La noi sa veniti prin octombrie, atunci avem mai multa activitate, acum e perioada de concedii”, ne spune, amabil, angajatul BNS.

Pe presedintele Cartel Alfa, Valentin Ilcas, il intalnim pe holul intunecos. Iesise din birou sa vorbeasca la telefon. Cartel Alfa are in chirie cea mai mare suprafata, peste 257 de metri patrati pentru care achita lunar 121 de lei, adica 47 de bani pe metru patrat.

Organizatia este cea de-a treia din cladire care are activitate zilnica si usile nu sunt inchise, cel putin nu la amiaza. Despre agentia de turism nu stie nici el mare lucru.

“A fost o fata care a lucrat aici, dar si-a gasit un loc mai bun si a plecat. Acum cred ca nu gasesc pe nimeni sa angajeze”, spune Ilcas.

Incearca sa explice usa inchisa a CNSRL Fratia, din dreapta agentiei de turism.

“Colegul meu isi ia remuneratia de la Spitalul Judetean si va dati seama ca nu isi permite sa stea aici toata ziua”, subliniaza Ilcas.

CNSLR Fratia are in chirie 120 de metri patrati si are cea mai mare chirie – 137 de lei pe luna, adica peste un leu pe metru patrat. Presedintele organizatiei Stefan Roman spune ca se afla in concediu.

“In principiu sunt acolo in fiecare zi, un program fix nu am, ba sunt acolo, ba la Sanitas”, spune Roman, care este si presedintele sindicatului Sanitas.

Tot CNSLR Fratia plateste chiria pentru spatiul ocupat de agentia de turism nefunctionala.

“Am dat in folosinta acel spatiu pentru ca e agentia de turism a sindicatelor. Stiu ca e inchisa, dar urmeaza sa fie redeschisa”, a mai spus Roman.

Tot la etaj, langa niste plante agatatoare isi are sediul si Uniunea Judeteana a Sindicatelor Democratice. Pentru 109 metri patrati, Uniunea plateste in fiecare luna 51 de lei, adica 46 de bani pe metru patrat.

Usa alba este, insa, inchisa. Presedinta, Stanca Constantinescu, a fost plecata in tabara cu fosti elevi. Ne mai marturiseste prin telefon ca nu o gasim acolo toata luna august pentru ca isi ia “un fel de concediu” ca sa isi faca curatenie in beci si sa isi puna “pe iarna”. Se plange de plata chiriei si a cheltuielilor si spune ca abia razbeste sa le acopere din micile cotizatii si acum taxa juridica pe cladire, de 250 de milioane de lei vechi, ii pune si mai mult in dificultate.

“Eu nu am secretara, nu am contabila. Liderii de sindicat vin rar la mine sa stam de vorba, mai degraba merg eu la ei. In plus, trebuie sa particip la tot felul de sedinte, nu pot sa stau toata ziua in birou. Normal ca am nevoie de acel spatiu, trebuie sa ai un loc unde sa stai de vorba, am arhiva, am documente”, a mai spus femeia si a tinut sa precizeze ca nu este indemnizata pentru activitatea pe care o desfasoara la sindicat.

In general, la etajul Cladirii Sindicatelor atmosfera e imbacsita si inghetata intr-o epoca de acum 20 de ani. In capatul scarilor e o vaza mare de sticla cu doua garoafe, una alba si una rosie, scrumiere murdare peste tot, pe pervaze si pe birourile uitate pe hol. Dulapuri de fier si scaune din lemn strajuiesc usile, mai mult inchise.

O soba mare de teracota vegheaza din colt putinii oameni care ajung pe holul intunecos sub candelabrul imens. De la unele organizatii, unde exista activitate, se aud discutii si rasete intre colegi. Asta in prima parte a zilei, pentru ca dupa amiaza linistea mormantala din sediile organizatiilor nefolosite pune stapanire pe intregul etaj, unde metrul patrat se inchiriaza la pret de juma’ de covrig.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *