Sanatate

80% din femei, expuse la infecția cu HPV. Care este cea mai puternică armă împotriva cancerului de col uterin

Scris de 441

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin  – 21-27.01.2019 – pune accent, anul acesta, pe importanţa screeningului împotriva acestei boli. În România, conform celui mai recent raport al Observatorului Global de Cancer  – GLOBOCAN – , cancerul de col uterin a devenit al doilea cancer ce afectează femeile de toate vârstele, după cel mamar.

România se află pe al doilea loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte incidenţa cancerului de col uterin  – 19.5 /100.000 de locuitori, după Bulgaria, dar pe primul loc în ceea ce priveşte mortalitatea – 8.9/100.000, aceasta fiind, de altfel, cea mai ridicată rată a mortalităţii din întreaga regiune.

De aceea, cancerul de col uterin a urcat pe locul 2 în ceea ce priveşte tipurile de cancer ce afectează româncele de toate vârstele, în timp ce în anii trecuţi se afla pe a 3-a poziţie, după cel mamar şi colorectal. 3.308 femei sunt diagnosticate anual cu această boală; iar peste 1.700 mor în fiecare an din această cauză.

Cancerul de col uterin se dezvoltă pe parcursul mai multor ani şi trece printr-o fază îndelungată precanceroasă înainte de a deveni un cancer invaziv. În stadiile incipiente cancerul de col uterin nu produce sângerări sau durere, astfel că nu există semne de alarmă. Ca factori de risc care condiţionează declanşarea bolii sunt: viaţa sexuală timpurie; schimbarea frecventă a partenerilor sexuali; infecţiile cu transmitere sexuală; avorturile medicale; consumul de tutun și supraponderabilitatea.

80% din femei, expuse la infecția cu HPV

Infecția cu virusul HPV este una dintre cele mai frecvent întâlnite în întreaga lume. Cercetările în domeniu arată că până la 80% din populația feminină activă sexual va fi expusă, la un moment dat, acestui virus. Infecția cu virusul HPV este responsabilă pentru apariția a 5 tipuri de cancer, dintre care 100% din cazurile de cancer cervical, a 88% din totalul cazurilor de cancer anal, a 70% din cazurile de cancer vaginal, a 50% din cazurile de cancer penian și a 43% din cazurile de cancer vulvar.

În Cluj-Napoca situația nu este mai bună față de restul țării. La cabinetele de ginecologie tot mai multe paciente descoperă că au această afecțiune.

Profesorul Universitar dr. Florin Stamatian susține că vaccinul pentru infecția cu HPV este foarte important.

„Vaccinul este foarte important pentru infecția cu HPV. Vaccinul nu este strict pentru cancerul de col, el acoperă 3 tulpini, dintre care  două mai implicate în cancerul de col. Prezența HPV într-o leziune cervicală agravează evoluția deoarece virusul se cantonează în interiorul celulei.Nu virusul este cel care dă cancerul, ci combinația dintre o leziune precanceroasă poate să faciliteze mai degrabă evoluția cancerului de col. În principiu prin infecția cu HPV cam trece toată lumea. Nu există un tratament pentru HPV, tratamentul este răbdarea să se descuameze celulele de pe col.

Din păcate nu există simptome. HPV nu are simptomalogie.În momentul în care se face consultul ginecologic, mai ales dacă există o cervicită, ceva modificări celulare care suspicionezi prezența HPV-ului atunci poți recolta. Din păcate nu doare. Aceasta este o caracteristică și a cancerului de col. Dacă nu se fac controalele periodice se descoperă întâmplător deoarece numai în faze avansate  sângerează” spune Profesorul Universitar dr. Florin Stamatian.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours Vocea ta
  Dragoș Damian taie avântul politicienilor: ”Muncitorilor din fabrici, șantiere și agricultură le datorăm revizuirea în sus a perspectivei de țară”
 • Acum 9 hours Din oras
  Celebra păruială din PSD CLUJ se termină în instanță
 • Acum 11 hours Eveniment
  Un bebeluș, descoperit spânzurat într-un apartament închiriat din Alba Iulia, împreună cu tatăl în grija căruia fusese lăsat. Proprietarul apartamentului care era din Turda nu le-a dat acordul polițiștilor să spargă ușa, aceștia fiind nevoiți să-l aștepte să se deplaseze în Alba Iulia
 • Acum 13 hours Sport
  HULIGANISM: ”PUMNI ȘI CAPETE ÎN GURĂ SUB TRICOLOR” între români la meciul cu Andorra
 • Acum 13 hours Eveniment
  SINDROMUL ”DALĂ A LA CLUJ” LOVEȘTE ȘI TURDA: Turdenii, speriați că li se betonează tot centrul și rămân fără spații verzi
 • Acum 1 day Sport
  Ambele echipe de baschet, din Cluj și Oradea, pedepsite după scandalul din ”Oradea Arena”
 • Acum 1 day Politica
  Ciolacu, după anunțul Fitch privind îmbunătățirea perspectivei de ţară a României: ”Aceasta este diferenţa dintre actuala coaliţie şi dezastrul făcut de nişte gnomi guralivi de dreapta”
 • Acum 1 day Analiza
  BASMELE DESPRE METROU CONTINUĂ. Primarul Emil Boc susține că studiile tehnice pentru aceste proiecte conțin toate soluțiile, inclusiv un plan de managemet al traficului. MATEMATICA, IDIOATA DE EA, ÎL CONTRAZICE. Dar ce contează?
 • Acum 2 days Eveniment
  Pompierii clujeni au intervenit anul trecut la peste 900 de incendii de vegetație. Apel (degeaba) către cetățeni să nu mai dea foc la miriști
 • Acum 2 days Vocea ta
  Cine-i ”idiotul”?
 • Acum 2 days Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 2 days Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 2 days Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE