Din oras

75.000 de lei de la Bugetul Local al municipiului pentru „Ziua Unirii Principatelor Române″. Să fie primit!

Pentru a marca 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, Consiliul Local a hotărât să „pună la bătaie″ 75.000 de lei din mult prea diminuatul buget public (Boc dixit), pentru „buna dispoziție″ a clujenilor.

Din această sumă, 55.000 de lei sunt destinați pentru acoperirea prestațiilor artiștilor care se vor produce pe scenă, 10.000 de lei vor fi cheltuiți pentru asigurarea sonorizării și a luminilor (să se bucure și abonații de serviciu ai soborizărilor municipalității de sărbătoare), iar 10.000 de lei vor fi sparți pentru promovarea evenimentelor, adică pentru publicitate. Suntem chiar curioși cine sunt fericiții promovatori ai evenimentelor?! Căci, la o simplă căutare pe Google nu am găsit nici o informație utilă și cât de cât coerentă, care să anunțe marele eveniment organizat anul acesta în Cluj-Napoca!

Oricum, este de remarcat faptul că, precum un aparat bine pus la punct, cei 24 de consilieri locali prezenți la ședință au votat pentru cheltuirea acestor bani dedicați organizării evenimentelor din Piața Unirii din 24 ianuarie. Precum merită reținut faptul că, pentru fundamentarea acestei decizii, reprezentanții Direcției Generale de Comunicare din cadrul CL au dat dovadă de o lipsă de inspirație colosală, comparând într-un mod eronat însemnătatea Unirii din 24 ianuarie 1859 (o zi istorică, totuși), cu evenimente precum Untold sau Jazz in the Park.

„În ultimii ani, municipiul Cluj-Napoca a devenit unul dintre cele mai importante oraşe din Europa în ceea ce priveşte evenimenetele cultural-artistice. Cu festivaluri de talie internaţională precum: TIFF, Untold, Jazz in the Park, Festivalul Internaţional de Carte Transilvania, municipiul nostru a ridicat standardele acestui tip de activităţi. Odată intraţi în anul Centenarului Marii Uniri ne dorim să marcăm cum se cuvine cele mai importante evenimente din decursul acestui an. Aşadar, ziua de 24 ianuarie reprezintă un element de referinţă marcat în toată ţara, un moment deosebit de bucurie şi sărbătoare pentru români şi clujeni deopotrivă, aceştia şi-au făcut un obicei frumos în a petrece, împreună cu cei dragi, în pieţele tradiţionale din centrul oraşului”.

Parcă am asista la o reclamă 3 în 1: “la fiecare petrecere în piețele tradiționale ale orașului, vă mai dăm una, gratuit, să o petreceți împreună cu cei dragi”… Nu mai scăpăm de limbajul de lemn.

Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova şi Ţara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti. Unirea a fost legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească.

Nu ar fi pentru prima oară când administrația locală a Municipiului Cluj-Napoca se arată extrem de „generoasă″ în a cheltui banii contribuabililor clujeni pe proiecte insuficient promovate, ale căror costuri sunt prea mari în raport cu ceea ce oferă. Ziar de Cluj tocmai ce a scris despre costurile nejustificate ale unor concerte menite să încânte publicul clujean, concerte făcute doar pentru a bifa un eveniment și cheltuiala inutilă a banului public.

Suntem curioși unde vor fi încadrați și acești bani de către Curtea de Conturi a României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *