Din oras

7 clujeni de top care pun Romania pe harta excelentei

Cei 7 clujeni care misca tara in directii bune, inclusi in Top 100 Foreign Policy (FP) Romania, arata ca lucrurile se schimba in bine doar prin puterea exemplului. “Romania creste prin cercetare si valoare”, spun ei, la unison. Printre nominalizati se afla inventatorul sangelui artificial, Radu Silaghi-Dumitrescu, dar si Simona si Dan Baciu, clujenii care conduc, in premiera, in Romania, prima scoala acreditata Cambridge.

Puterea exemplului si infinita perseverenta. Idealuri, modestie si multa munca. Doar asa se poate ajunge la excelenta, spun, la unison, cei 7 clujeni inclusi in Top 100 FP Romania, lista celor mai importante nume care misca tara in directii bune.

Simona Baciu: “Avem nevoie de modele care sa arate ca se poate si in Romania!”

Simona Baciu si Dan Baciu fondatorii Scolii Internationale de la Cluj, prima scoala acreditata Cambridge din Romania au fost nominalizati in Top. Simona Baciu crede ca odata cu recunoasterea meritelor vine si pasul urmator: networkingul, astfel incat intreaga comunitate sa poata sa beneficieze de expertiza si experientele oamenilor valorosi din Cluj-Napoca.

“Suntem o mana de oameni deja; nu mai suntem singuri. Suntem foarte onorati. E extraordinar. E o recunoastere ca atat Clujul cat si Transilvania reprezinta o putere care poate sa schimbe ceva in bine. (…) Romania duce lipsa de best practice. Avem nevoie de modele care sa poata demonstra ca se poate si aici. (…) Pentru binele comunitatii cred ca trebuie sa facem networking. Cand arunci o piatra in apa se face un cerc. Cand arunci mai multe pietre, deja cercurile se maresc si se intersecteaza si incep sa se schimbe lucrurile. Vad schimbarea in oamenii cu care lucrez. Cred ca e un moment foarte bun acesta pentru ca scena publica e foarte tulburata, in care valorile din medicina, sanatate, cercetare, educatie si cultura incep sa aiba o pondere foarte grea in societate. Schimbarea tine de noi”, a declarat Simona Baciu, pentru Ziar de Cluj.

In clasament au fost inclusi cercetatorul de Nobel, Radu Silaghi-Dumitrescu, inventatorul sangelui artificial, muzicianul de renume international Lucian Ban, jurnalistul Mihnea Maruta, rectorul Universitatii “Babes-Bolyai”, Ioan Aurel Pop si Robert Rekkers, fostul sef al Bancii Transilvania.

Daniel David, presedintele Colegiului Psihologilor din Romania: “Incepem sa valorizam cercetarea, dar nu suficient”

Psihologul Daniel David, seful Departamentului de Psihologie din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai”, inclus in clasament, sustine ca, incet-incet, cu tenacitate, toata comunitatea cercetatorilor din Cluj este capabila sa puna Romania pe harta excelentei si pot spala imaginea tarii, terfelita, uneori.

“Daca iubesc Clujul trebuie sa-l promoveze si sa se prezinte acolo unde merg ca “clujeni”. Pentru mine una din cele mai mari placeri in ultimele luni a fost ca atunci cand am fost alesi sa organizam in 2017 the 9th Congress of Cognitive Psychotherapy (al International Association for Cognitive Psychotherapy) sa diseminez filmul britanic despre Transilvania. Acesta a ajuns la mii de profesionisti din toata lumea, tocmai in moment cand in media international eram damnati ca vom navali barbar in UK! (…) Eu zic ca incepem sa stim sa valorizam cercetarea, dar nu suficient de bine. (…) Eu spun ca trebuie sa promovam zgomotos valori si sa izolam zgomotul produs de nonvalorile zgomotoase!”, a spus Daniel David.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *