In vizor

675 de copii clujeni nu vor prinde un loc la creșă nici în acest an

De ani de zile locurile în creșele clujene sunt mult prea puține comparativ cu numărul de copii. Municipalitatea a construit creșe, dar nu suficiente pentru ca toți copiii să aibă un loc. 

|În acest an 675 de copii vor rămâne pe dinafară deoarece au fost depuse 1644 de dosare, iar numărul de locuri este de doar 969.

În ultimii ani, sute de părinți au fost nevoiți să caute alternative pentru copii, iar cei care nu au putut apela la bunici au fost nevoiți să scoată din buzunar între 2000 și 2500 de lei lunar pentru o creșă privată, iar de anul acesta taxa va ajunge chiar și la 3000 de lei pe lună.

Părinții clujeni au inițiat, din nou, o petiție prin care cer să se construiască mai multe creșe, în special în cartierele unde acestea lipsesc cu desăvârșire.

Prin această petiție părinții solicită:
– Inspectoratului Școlar județean Cluj-Napoca suplimentarea numărului de locuri de la grupele de creșe și grădinițe, de la 20 la 25 de copii pe grupă, cu maximă urgență încă din anul școlar 2024-2025, și menținerea acestei cifre până la soluționarea lipsei locurilor de către Primaria Cluj-Napoca.
– Primăriei Cluj-Napoca să adopte de urgență si cu maximă diligență strategii și soluții de asigurare a necesarului de instituții și de locuri pentru educația timpurie, atât pentru antepreșcolar cât și pentru preșcolar, prin construirea și asigurarea de spații în zonele subdezvoltate pe plan comunitar, precum Buna ziua, Borhanci, Someșeni, Zorilor, Intre Lacuri, Baciu, Gruia, Iris, Dambul Rotund, Europa.

„În an electoral Primăria Cluj Napoca promite aceleași povești pe care le are de ani de zile, neglijând cu grosolănie nevoie reale și stringente ale cetățenilor ei. Problema ridicată nu este de azi, este de ani de zile, și trece nerezolvată pentru că suntem învățați să ne descurcăm cumva, să ne facem traiul, fără să tragem la răspundere pe cei care au obligația legală să ne asigure traiul. Petiția se adresează instituțiilor de decizie însă este susținută de toți părinții din toți acești ani, care s-au luptat pentru un loc la creșă sau la grădiniță”, au transmis inițiatorii petitiției.

În ultimii ani, în Cluj-Napoca s-au născut anual peste 6600 de copii. Capacitatea creșelor din Cluj-Napoca este de 1559 de locuri din care se eliberează în fiecare an aproximativ 900.

Lista numărului de locuri comparativ cu numărul dosarelor despuse pentru fiecare creșă poate fi consultată AICI