Sanatate

5 legume "de aur"

Morcovii. In orice sezon, morcovii sunt un mijloc deosebit de intarire a imunitatii, au proprietati remineralizante, tonice, antianemice, datorita continutului de vitamine (A, B, C). Vitamina A din morcovi contribuie la frumusetea pielii, a parului, a ochilor, ajuta la crestere. Lipsa poftei de mancare poate indica uneori o carenta de vitamina A. Iar betacarotenul (provitamina A), prin care exceleaza morcovii, este cunoscut pentru reducerea riscului bolilor de inima si cancerului.
Broccoli. Aceasta leguma are actiune remineralizanta asupra organismului in perioada de toamna. Broccoli – o sursa extraordinara de vitamina C, betacaroten, acid folic – este recomandat in special varstnicilor, pentru ca odata cu inaintarea in varsta, organismul pierde din capacitatea de a “fabrica” antioxidanti proprii, fiind expus astfel atacului radicalilor liberi. S-a dovedit ca persoanele care mananca sau beau suc de broccoli de doua ori pe saptamana prezinta un risc scazut de a suferi de cancer.
Patrunjelul. Ce poate fi mai buna decat o tocanita de legume in care au fost adaugate frunze parfumate de patrunjel? Frunzele de patrunjel se disting nu numai prin mirosul imbietor, ci si prin continutul de vitamina C. 100 g frunze de patrunjel contin 200-400 mg vitamina C, mai mult decat aceeasi cantitate de portocale. Patrunjelul mai contine vitaminele B, E si minerale (calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu). Datorita acestora, patrunjelul este un foarte bun diuretic si depurativ.
Rosiile. Datorita licopenului (substanta cu proprietati antioxidante) rosiile pot preveni cancerul de prostate in cazul barbatilor, scad riscul de infarct miocardic. Aceste legume contin foarte multa apa – 94 %, avand proprietati detoxifiante si depurative puternice. 100 g rosii contin 17 calorii, 1 g fibre alimentare, 250 mg potasiu, 11 mg magneziu, 25 mg fosfor, 10 mg calciu, 620 mg betacaroten.
Varza. Are un continut ridicat de potasiu (270 mg), calciu (52 mg), vitamina C (50 mg), betacaroten (380mg). Datorita continutului, varza are efecte benefice in prevenirea unor forme de cancer. S-a demonstrat ca varza contribuie la eliminarea toxinelor din organism si la impiedicarea cresterii tumorilor. In acest sens, varza rosie este chiar mai buna decat varza alba, pentru ca este mai bogata in antocianidine, substanta cu proprietati anticancerigene. De asemenea, are efecte pozitive in cazul bolnavilor de ulcer, de stomac, in reducerea riscului bolilor cardiovasculare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *