In vizor

4028 de elevi clujeni susțin Evaluarea Națională. Care au fost mediile de admitere în 2020 la cele mai „vânate” licee clujene

La examenul de Evaluare Națională din perioada 7 iunie – 4 iulie 2021, în județul Cluj s-au înscris 4.028 de absolvenți ai clasei a VIII-a, dintre care 3.053 din mediul urban și 975 din mediul rural.

Examenul începe marți, 22 iunie 2021, cu proba scrisă la Limba și literatura română, urmată de proba la Matematică – joi, 24 iunie 2021, respectiv proba la Limba și literatura maternă- vineri, 25 iunie 2021. Proba la Limba și literatura maternă maghiară va fi susținută de 441 elevi, iar 72 de elevi vor susține proba la Limba și literatura maternă germană.

În 2020 Clujul a avut cea mai mare promovabilitate la Evaluarea Națională, 88,71%, dar și unele dintre cele mai mari medii. Liceele din zona centrală au fost cele mai căutate de către absolvenții clasei a VIII-a. 

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Iată care au fost ultimele medii de admitere în 2020, cele la care elevii din acest an trebuie să se raporteze atunci când își vor completa opțiunile:

Cele mai căutate profile au fost cele de real, respectiv Matematică-Informatică și Științel Naturii:

1.      Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” – Matematică-Informatică – 9.77

2.      Liceul Teoretic „Avram Iancu” – Matematică-Informatică – 9.77

3.      Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” – Matematică-Informatică – 9.73

4.      Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” – Matematică-Informatică – 9.56

5.      Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” – Ştiinţe ale Naturii – 9.54

6.      Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” – Ştiinţe ale Naturii – 9.51

7.      Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” – Matematică-Informatică – 9.51

8.      Liceul Teoretic „Avram Iancu” – Ştiinţe ale Naturii – 9.44

9.      Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” – Ştiinţe ale Naturii – 9.43

10.    Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” – Matematică-Informatică – 9.42

În ceea ce privește profilul UMAN cele mai căutate licee au fost: 

 

1. Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” – Științe Sociale bilingv engleză 9.20

2. Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” – Ștințe sociale – 9.12

3. Colegiul Național ”George Barițiu” – Științe sociale – 9.11

4. Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” – Filologie – biling engleză 9.06

5.  Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” – Filologie 9.06

6. Colegiul Național ”George Coșbuc” – Științe Sociale 8.90

7. Colegiul Național Pedagogic ”Gheorghe Lazăr” – Științe sociale 8.90

8. Colegiul Economic ”Iulian Pop” – Economic – 8.81

9. Seminarul Teologic Ortodox Român – Filologie – 8.75

10.  Colegiul Economic ”Iulian Pop” – Servicii – Turism și alimentație – 8.71

 

Probele scrise încep la ora 9:00 și se vor desfășura în 103 centre de examen, 63 de centre în mediul urban și 40 de centre în mediul rural.

Primele rezultate vor fi comunicate marți, 29 iunie 2021, până la ora 14:00 (în centrele de examen). Contestațiile pot fi depuse în zilele de 29 iunie 2021 (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 30 iunie 2021 (în intervalul orar 8:00-12:00). Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/ reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi afișate duminică, 4 iulie 2021.

Timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după alocarea celor 15 minute dedicate completării casetei cu datele de identificare, conform prevederilor art.17 alin. (10) din Metodologia de organizare şi desfăşurare a evaluării naţionale. Toate probele scrise sunt monitorizate audio-video.

Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor și instrumente de desen la proba de Matematică.

Alte precizări importante pentru elevi, cu privire la redactarea lucrărilor scrise din cadrul examenului de Evaluare Națională, 2021:

La proba de limba română şi/sau maternă, un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect;

La proba de limba română şi/sau maternă, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect;

La proba de limba română şi/sau maternă sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei și nu se consideră semn particular delimitarea propozițiilor în frază;

La proba de matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul II poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect;

La figurile geometrice de la proba de Matematică sunt permise marcajele pe figură și completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră. La proba de Matematică este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastră) în spațiul pus la dispoziție pentru rezolvare.

Pentru absolvenții claselor a VIII-a care, din motive medicale (izolare/carantină/valori ale temperaturii peste limitele admise) sau din alte motive justificate prin certificat medical, nu s-au putut prezenta la probele Evaluării Naționale, se va organiza o etapă specială a Evaluării Naționale, la care se vor putea înscrie în perioada 28 iunie – 2 iulie 2021, prezentând un certificat medical.

Probele scrise din cadrul etapei speciale se vor susține, conform calendarului: 5 iulie 2021-proba la Limba și literatura română, 6 iulie 2021- proba la Matematică, 7 iulie 2021 –proba la Limba și literatura maternă. Primele rezultate la etapa specială vor fi afișate pe data de 9 iulie 2021.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *