Din oras

4.000 de vizitatori in doua saptamani la expozitia Our Body

“Acum, la finalul acestei expozitii pot spune doar ca ma simt vie. Carpe diem!” este unul dintre mesajele lasate de vizitatorii expozitiei de cadavre umane, deschise la Cluj in urma cu doua saptamani. Peste 4.000 de curiosi au trecut pragul expozitiei Our Body de la Iulius Mall pana acum. Panoul cu impresii este plin deja cu mesaje, iar docentii, studentii de la medicina care dau viata expozitiei, spun ca vizitatorii raman marcati mai ales cand vad cum arata organele bolnave.

“Am aflat ca inima nu arata asa”, “Acum mi-am dat seama daca dau la medicina”, “Destul de scarbos, dar interesant”, “A meritat toti banii, le voi spune si colegilor sa vina”, “Am invatat ce important e sa fii om care traieste”, “E incredibil…Suntem o adevarata masinarie biologica”, “O experienta interesanta din care ne-am dat seama ca nimic ce tine de corpul nostru nu trebuie ignorat” – sunt cateva dintre sutele de mesaje pironite de panoul cu impresii al expozitiei Our Body de la subsolul Iulius Mall. Deschis de doar doua saptamani, evenimentul a atras mii de curiosi, observandu-se o crestere consistenta pe perioada festivalului Untold, deoarece participantii festivalului beneficiaza pana in 7 august de o reducere de 10%.

Ghizii expozitiei sunt 20 de studenti la Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj-Napoca, atent selectionati de organizatori. Acestia sunt incantati de experienta inedita pe care expozitia Our Body le ofera.

“E o experienta interesanta, in primul rand fac asta din pasiune si pentru ca imi ofera oportunitatea sa vad mai mult, sa pot sa explic oamenilor, sa aplic ce am invatat pana acum. Oamenii sunt foarte impresionati, am parte de vizitatori care nu stiau absolut nimic despre corpul uman sau vizitatori care fac parte din domeniul medical si pot sa spun ca de ambele parti oamenii au fost interesati de expozitie. Bineinteles cei nestiutori puneau intrebari esentiale despre corpul uman, vin altii care au avut anumite probleme de sanatate de-a lungul vietii si sunt interesati pe partea aceea. Mi-am reamintit multe lucruri pe care le-am invatat si le-am uitat, sunt evidentiate foarte bine structurile anatomice, si cu ocazia asta mai citesc acasa. Intrebarie puse de oameni ma stimuleaza sa aflu raspunsul si citesc in continuare, ma documentez si o data ce m-am lovit de lucrurile acestea imi raman mai bine impregnate in minte.

In principal oamenii sunt interesati de metoda de conservare, de anumite organe pe care le avem in comparatie, sanatoase si patologice. Oamenii raman marcati. Am auzit multe pareri de genul sa vina X sa vada cum arata un plaman cu cancer”, spune Eunice, studenta in anul III la UMF, Medicina Generala

Alti vizitatori sunt curiosi de modul de conservare a specimenelor, de unde provin acestea.

“E o experienta unica, chiar vorbeam cu colegii ca vreau sa reiau anatomia din anul I – II pentru ca ma ajuta foarte mult, mai ales vizual. La facultate nu echiar asa, cadavrele sunt mai prost conservate si nu am vazut multe elemente anatomice. Nu cu ceea ce citesti ramai, ci cu ceea ce vezi. 90% din informatie o vedem, n-o citim”, arata si Francisc, un alt docent, tot student in anul III.

50 de milioane de oameni din 30 de tari i-au trecut pragul expozitiei in cei 9 ani de existenta. La finalul turului mondial corpurile, care provin de la Anatomical Sciences & Technologies Foundation din Hong Kong , vor fi restituite. Vor fi returnati fie pentru o expozitie permanenta pentru care se incearca sa se stranga fonduri, fie vor fi inmormantati. Expozitia de la Cluj este deschisa pana in 31 octombrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *