Din oras

3,8 milioane euro costă modernizarea parcului de la Teatrul Național. Repararea Parcului Central, de 13 ori mai mare, a costat mai puțin

Parcul Ștefan cel Mare, din spatele Teatrului Național, aflat într-o stare foarte proastă, va intra în reparații. Toate bune și frumoase până ajungem la costurile lucrărilor. Investiția a fost estimată la aproape 18 milioane lei, cu TVA (3,8 milioane euro) pentru o suprafață de aproximativ 1 hectar. Lucrările presupun modernizarea aleilor, plantarea de copaci, iluminat public și un sistem de irigații. Parcul Central, cu suprafața de 13 hectare, a fost modernizat în 2011. Lucrările au costat 17 milioane lei și au inclus modernizarea parcului, dar și a clădirii Casino.

Lucrările de modernizare a Parcului Ștefan cel Mare la care se face referire acoperă o suprafață de aproximativ 8000 mp. În proiect este notată o suprafață de 12.384 mp, dar jumătate din acest teren este acoperit de clădiri și parcări.

„Parcul este situat în Piața Ștefan cel Mare, cuprinzând esplanada și spațiile verzi aferente clădirii Teatrului Național Cluj-Napoca, având o suprafață de 12.384 mp, din care: suprafața de spațiu verde 6.219 mp, suprafață alei 1.688 mp, suprafață pavele 189 mp, iar restul de suprafață cuprinde parcări amenajate, alei betonate și asfaltate”, se arată în proiect.

Pentru reabilitarea parcului, proiectul propune următoarele:

– eliminarea arborilor și arbuștilor degradați și a celor fără valoare estetică și înlocuirea lor cu noi arbori, și arbuști, gazonare și plantare de noi specii de plante perene;

– modernizarea aleilor, realizarea unui singur acces auto pentru mașinile de intervenție, realizarea de accese pietonale și pentru biciclete interconectate;

– instalația de iluminat va cuprinde corpuri de iluminat cu proiectoare;

– va fi montat un sistem de irigații automatizat.

Despre starea proastă a parcului Ziar de Cluj a scris nenumărate articole. De fiecare dată când am abordat acest subiect, reprezentanții Primăriei ne transmiteau că vor urma lucrări de modernizare. Abia acum s-a ajuns la concretizarea promisiunilor. Chiar dacă, este lăudabilă inițiativa, rămâne sub semnul întrebării costul atât de ridicat pentru lucrări de o anvergură redusă și pentru un parc atât de mic ca suprafață.

Referitor la starea actuală a parcului, în proiect se insistă mai mult pe lipsa de vegetație.

„Denumit Mica Promenadă, parcul a fost amenajat pentru prima dată în anul 1885 și de-a lungul timpului a suferit modificări. În vara anului 2012, în urma unei furtuni, mai mult de jumătate din arborii parcului au fost rupți sau afectați, fenomen ce a creat parcului un aspect dezolant. În prezent, Parcul Ștefan cel Mare este un parc cu arbori îmbătrâniți, mobilier urban vechi (aparate de joacă pentru copii, bănci, coșuri de gunoi, gard metalic), care nu mai prezintă nicio estetică urbană. Referitor la materialului dendrologic existent amintim: arbori precum castan, cireș japonez, frasin, pin, tisă, mesteacăn, tuia, salcâm, catalpa; arbuști precum: forstița, liliac, gutui japonez; gard viu – spiraea și ligustrum. Având în vedere cele de mai sus și ținând cont de faptul că parcul prezintă un deficit de spațiu verde este necesară realizarea unei investiții în acest sens. Prin această investiție se dorește ca parcului să îi fie redat aspectul modern prin care să se creeze un cadrul prielnic pentru recreere și posibilitatea de organizare, în cadrul acesteia, de manifestări socio-culturale de mică anvergură”, mai scrie în proiect.

Citește și:

Asa arata un parc din centrul Clujului: banci rupte, cosuri de gunoi lipsa si dare de noroi numite alei

“Tovarășe” Boc, de ce arată Parcul Operei ca în urmă cu 50 de ani?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *